Είναι ή όχι αρκετές οι δύο εβδομάδες πιο σκληρού lockdown προκειμένου αφενός να πέσουν τα κρούσματα, τα οποία σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αφετέρου να πάρουν μία ανάσα οι ΜΕΘ της Αττικής, οι οποίες βρίσκονται σε οριακό σημείο τις τελευταίες ημέρες;
Το ερώτημα αυτό είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στον κύκλο των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε μία ομόφωνη απάντηση.
Οι ειδικοί συμφωνούν απόλυτα στο γεγονός πως τα περαιτέρω μέτρα ήρθαν την κατάλληλη στιγμή, καθώς το τρίτο κύμα σαρώνει την χώρα, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες για το αν εν τέλει οι δύο εβδομάδες επαρκούν.
Μερίδα των ειδικών τονίζει πως οι δύο εβδομάδες δεν είναι αρκετές προκειμένου να «εκτονωθούν» τα νοσοκομεία, για τα οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το επιχειρησιακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν πως αν τώρα τηρήσουμε όλα τα μέτρα, τότε θα δούμε την επιθυμητή μείωση στους σκληρούς δείκτες κι έτσι η άρση των σκληρών μέτρων δεν θα αργήσει.
Πάντως αν κρίνουμε από τα προηγούμενα lockdown, οι δύο εβδομάδες φαίνεται να μην είναι αρκετές, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως τα κρούσματα στην Αττική πιάνουν κόκκινο τις τελευταίες ημέρες.
Οι περισσότεροι ειδικοί τονίζουν πάντως πως η κορύφωση του τρίτου κύματος δεν έχει έρθει ακόμη.
Σαρηγιάννης: Αποκλιμάκωση μετά τις 12 του Μάρτη
Ίσως μετά από 10 μέρες περίπου στις 10 ή 12 του μήνα θα δούμε μια βελτίωση της κατάστασης πανελλαδικά με την έννοια της κορύφωσης της κατάστασης αυτής για να φτάσουμε σε μια αρχή αποκλιμάκωσης μετά τις 12 του Μάρτη, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Δημοσθένης Σαρρηγιάνης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό μπορεί να συμβεί και λίγο νωρίτερα στην Αττική.
«Θεωρώ ότι μετά από 4 μέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε σιγά- σιγά να έχουμε φτάσει στην κορύφωση και να αρχίσουμε σταδιακά να βλέπουμε στοιχεία αποκλιμάκωσης.
«Εμείς βλέπουμε μια ακόμη περαιτέρω αύξηση στην Αττική με την έννοια του κυλιόμενου μέσου όρου το οποίο περιμένουμε να συμβαίνει ακόμη για μερικές μέρες και ουσιαστικά ισοδυναμεί με συνέχιση των υψηλών τιμών των κρουσμάτων.» είπε.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγιάννη, το παραπάνω δεν συνεπάγεται αυτομάτως την άνοδο κρουσμάτων σε αριθμούς επιπέδου 3.000 ασθενών.
«Αυτό είναι στα όρια της αβεβαιότητας» τόνισε επισημαίνοντας ωστόσο πως ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αναμφισβήτητη πίεση στο σύστημα υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, φάνηκε αισιόδοξος για την μετέπειτα πορεία υπογραμμίζοντας πως τα νέα μέτρα αρκούν ώστε να δούμε αποκλιμάκωση λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι θα πειθαρχήσουμε σε αυτά.
Γώγος για νέα μέτρα: Δύσκολο να έχει λήξει η κατάσταση μέχρι την Καθαρά Δευτέρα
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος για την πορεία της πανδημίας και την αντιμετώπισή της.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση ως ύστατη προσπάθεια καταπολέμησης των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών έχουν στόχο το να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κινητικότητας και να ελαττωθεί η μεταφορά του πληθυσμού από την μία περιοχή στην άλλη.
Η μείωση της διασποράς είναι υψίστης σημασίας αυτή τη στιγμή, καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους.
Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε πως καθώς υπάρχει εκτεταμένη ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού, θα χορηγηθεί σε περισσότερα άτομα και περισσότερες ηλικιακές ομάδες.
Αναφέρθηκε και στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας, υποστηρίζοντας πως προτεραιότητα έχει η ασφάλειά τους και πως θα υποστηριχτούν πλήρως από την πολιτεία. Ήδη η πολιτική προστασία έχει εξουσιοδοτηθεί για να διαχειριστεί πλήρως την κατάσταση.
Για τα μέτρα εκτίμησε πως θα διαρκέσουν περισσότερο από τη χρονική διάρκεια που έχει οριστεί, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι δύσκολο να έχει λήξει η κατάσταση μέχρι την Καθαρά Δευτέρα».
Μίλησε για την κατάσταση στα νοσοκομεία και υποστήριξε πως γίνεται τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο και πως η αλληλεγγύη είναι αναγκαία αυτή την εποχή.
Σπύρος Πουρνάρας: Λίγες οι 15 ημέρες, θα χρειαστεί ένας μήνας να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ
«Τα μέτρα που πάρθηκαν είναι λύση ανάγκης, κάτι θα κάνουν αλλά όχι πολλά πράγματα» τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».
Τόνισε ότι είναι λίγες οι 15 ημέρες, θα χρειαστεί ένας μήνας για να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τον ίδιο θέλει αυστηρή εφαρμογή μάσκας «μέχρι θανάτου» και στους εργασιακούς χώρους όπου εκεί είναι η πηγή και στις παρέες που κάθονται δέκα μαζί.
«Να βάλουμε τα κεφάλια μέσα για ένα μιση – δυο μήνες χωρίς μάσκα κανείς. Ακόμη και «αστυνόμευση» μεταξύ μας, χρειάζεται προσπάθεια πάρα πολύ μεγάλη, μπορούμε να το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πουρνάρας.
Για την κατάσταση στο Αττικόν, είπε ότι «έχουμε 200 ασθενείς μέσα, μέχρι πριν από 20 ημέρες δεν είχαμε ποτέ πάνω από 80. Σε ΜΕΘ έχουμε 38 και έχουμε αυξηθεί τις ΜΕΘ τις κλίνες σε 43 και είναι γεμάτες οι 38».
Εξαδάκτυλος: «Έξυπνα» μέτρα δεν σημαίνει…. να βγάλουμε λαγό από το καπέλο
Για τα νέα μέτρα με στόχο την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού που έχουν τεθεί σε ισχύ από σήμερα (Πέμπτη 4/3) μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Όπως εξήγησε ο ίδιος δεν παρέστη στη χτεσινή σύσκεψη της Επιτροπής των ειδικών κατά την οποία πάρθηκε η απόφαση για τα νέα και πιο σκληρά μέτρα. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική για το εάν υπήρχε ομοφωνία ερώτηση δήλωσε πως «οι δύσκολες αποφάσεις σπανίως είναι ομόφωνες».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε πως «η πανδημία ελέγχεται», σημειώνοντας πως έχουμε το τρίτο κύμα και λόγω της ταχύτητας των μεταλλάξεων, πρέπει να υπάρχει «ταχύτητα σε όλα και στις αποφάσεις και το χρόνο που λαμβάνονται».
«Γνωρίζουμε τη δυσκολία αποδοχής, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση», είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ερωτηθείς για την ποιότητα των μέτρων και υπογράμμισε πως «αν πούμε πως κουραστήκαμε και σταματάμε, αυτό που θα ζήσουμε, δεν μπορώ να σας το περιγράψω».
Ερωτηθείς για τα μέτρα που μέχρι τώρα ίσχυαν, σημείωσε πως τις τελευταίες 15 μέρες που ίσχυαν στην Αττική και όχι στην υπόλοιπη Ελλάδα, παρατηρήθηκε επιπέδωση των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο, ενώ «στην υπόλοιπη επικράτεια η αύξηση είναι ανησυχητική και γι’αυτό μπήκαν κι άλλες περιοχές στο ”κόκκινο”».
Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα μέτρα θα αποδώσουν επισημαίνοντας «έξυπνο δεν είναι να βγάλουμε λαγούς από το καπέλο, έξυπνο είναι η εφαρμογή όσων μας δίνει η επιστήμη σύντομα».
Κληθείς να σχολιάσει τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε πως «σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία τα ΜΜΜ δεν έχουν τη διασπορά που φημολογείται ότι έχουν».
«Η τηλεργασία είναι στο 70%» ανέφερε ρωτώντας που «θέλετε να την πάμε;».
Το άνοιγμα που έγινε δεν ανέστειλε την πορεία του κοροναϊού τόνισε και εξήγησε μετά τις 14 Δεκεμβρίου συνεχίσαμε να έχουν πτώση της πανδημίας.
Τέλος απάντησε σε ερώτηση για το σύστημα ιχνηλάτησης μεσώ κινητών που ειπώθηκε πως ετοιμάζεται δηλώντας πως είναι ένα μέτρο αποδοτικό.
Θωμαΐδης: Θα έχουμε νέα αύξηση κρουσμάτων – Η διασπορά ξεκινά από τις νεότερες ηλικίες
Για έκρηξη στο ιικό φορτίο μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.
«Ειδικά στη Θεσσαλία και στην Κρήτη φαίνεται να έχουμε μια έκρηξη στο ιικό φορτίο. Την άλλη εβδομάδα θα γνωρίζουμε εάν η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων θα έχει σύντομα αποτέλεσμα. Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να αυξηθούν πάνω από τα 2.702 τα κρούσματα γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιφέρεια» είπε ο κ. Θωμαΐδης.
«Φαίνεται κι από την πορεία της καταγραφής του ιικού φορτίου στα λύματα ότι η διασπορά ξεκινά από τις νεότερες ηλικίες. Κι αυτό συμβαίνει από τους ασυμπτωματικούς που συνήθως είναι νεαρότερης ηλικίας» σχολίασε για τα «κορονοπάρτι».
Όσο για το πότε θα έχουμε νέα στοιχεία διευκρίνισε: «Την επόμενη Τρίτη θα έχουμε νέα στοιχεία. Αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στην αύξηση των κρουσμάτων σε συνάρτηση πάντα με τα τεστ».
Σκουτέλης: Εντελώς ατελέσφορα τα νέα μέτρα, δεν θα οδηγήσουν πουθενά
Από την πλευρά του αναποτελεσματικά θεωρεί τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες ο λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης, κυρίως όσον αφορά τους περιορισμούς στους κωδικούς μετακίνησης και τον υπολογισμό χιλιομετρικής απόστασης.
«Εντελώς ατελέσφορα τα νέα μέτρα, δεν θα οδηγήσουν πουθενά, δεν χτυπούν το πρόβλημα εκεί που είναι» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ότι «το πιο σημαντικό η αποσυμφόρηση του συστήματος».
«Δεν είναι σοβαρά πράγματα την ώρα που έχουμε 2.000 κρούσματα, ανθρώπους να πεθαίνουν και το Σύστημα Υγείας να πιέζεται τόσο. Το πρόβλημα είναι αλλού είναι στην ενδοπαρεϊκή και όχι στην ενδοοικογενειακή συναναστροφή» διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί τους νέους, αλλά τους ηλικιωμένους που συγκεντρώνονται και μεταδίδουν τον ιό ο ένας στον άλλον. «Συζητάμε με τη μεζούρα» είπε χαρακτηριστικά.
«Το εορτολόγιο είναι που καλώς ή κακώς καθορίζει τα μέτρα», είπε για την Τσικνοπέμπτη. «Να δείτε τι θα γίνει σήμερα Τσικνοπέμπτη…», είπε προβλέποντας πως «ό,τι είναι προγραμματισμένο, θα γίνει».
Αναγνώρισε ωστόσο ότι «αν δεν υπήρχε αυτό το “στα λόγια lockdown“, τα κρούσματα θα ήταν περισσότερα».
Ο κ. Σκουτέλης θεωρεί ότι τα κρούσματα δεν θα αυξηθούν πολύ, αφού όπως είπε «θα γίνει προσπάθεια, έστω από την πλευρά της Πολιτείας, να εφαρμοστούν τα μέτρα».
«Μην ξεχνάμε τι γίνεται στα ΜΜΜ και μην κάνουμε αποδιοπομπαίο τράγο τις μεταλλάξεις. Δεν μπορούμε να πάμε έτσι, ο κόσμος έχει αγανακτήσει, ίσως θέλει σκληρά μέτρα για να τελειώνουμε» ανέφερε.