Η Τουρκία συνεχίζει να παρεμποδίζει τους ελέγχους στη Μεσόγειο οι οποίοι έχουν να κάνουν με την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Ένα νέο περιστατικό, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) έρχεται να αποκαλύψει του λόγου το αληθές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας άσκησε βέτο και δεν επέτρεψε τον έλεγχο, από πεζοναύτες χωρών της ΕΕ που μετέχουν στην επιχείρηση «Ειρήνη», δύο φορτηγών πλοίων για τα οποία υπήρχε υποψία ότι μετέφεραν παράνομα όπλα στη Λιβύη. Σημειώνεται πως τα πλοία έφεραν τουρκική σημαία και, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, έπρεπε να υπάρχει η συγκατάθεση της Άγκυρας προκειμένου να προχωρήσει η αυτοψία σε αυτά.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα ανάλογο συμβάν που έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε, η Τουρκία απαίτησε και πέτυχε τη διακοπή της έρευνας που είχε ήδη ξεκινήσει πάνω σε ένα άλλο πλοίο με τουρκική σημαία, την οποία διενεργούσαν γερμανικές δυνάμεις. Μάλιστα, ο εκπρόσωπός της είχε κατηγορήσει τους Ευρωπαίους για μεροληψία στην εφαρμογή του εμπάργκο.
Η ΕΕ καταγγέλλει
Παρ’ όλα αυτά, η ΕΕ θεωρεί ότι η τουρκική κυβέρνηση εμπλέκεται και απευθείας στην παραβίαση του εμπάργκο και τον εξοπλισμό των συμμάχων της στη Λιβύη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, τον Σεπτέμβριο, επέβαλε κυρώσεις σε βάρος μιας τουρκικής επιχείρησης.
Οι διαφωνίες και εντάσεις σε αυτό το επίπεδο είναι συχνές. Είναι δε αμφίβολο το κατά πόσο το ζήτημα του εμπάργκο θα διευθετηθεί εάν συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη – αν και η αλήθεια είναι πως το σενάριο αυτό μοιάζει έωλο μετά τις αποκαλύψεις ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός (που θεωρείται φιλικά προσκείμενος στην Τουρκία) επελέγη με τη βοήθεια δωροδοκιών προς αρκετά μέλη της διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα.