Αμείωτος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στη χώρα προβληματίζοντας ιδιαίτερα ειδικούς και κυβέρνηση.
Στην Αττική η κατάσταση είναι δραματική αφού οι εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ Covid-19 είναι τόσες, που έχουν καλυφθεί όλες οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον 3.223 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κοροναϊού, εκ των οποίων περίπου οι μισοί, 1.581, βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.
Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 449, καταγράφοντας σταθερά αύξηση στις τελευταίες δέκα ημέρες, και δημιουργώντας αγωνία για τους ανθρώπους που δίνουν σκληρή μάχη για τη ζωή τους, αλλά και για τις αντοχές του συστήματος δημόσιας υγείας.
«Είχαμε προειδοποιήσει»
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Παναγιώτης Παπανικολάου, Γ.Γ. Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τόνισε ότι στο νοσοκομείο που υπηρετεί, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.
«Διαθέσιμη κλίνη δεν υπάρχει ούτε για πλάκα. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό αυτήν την στιγμή είναι ακριβώς εκατό, από αυτούς οι τέσσερις μάλιστα διασωληνώθηκαν σήμερα το πρωί», είπε ο κ. Παπανικολάου, σημειώνοντας ότι οι 4 ασθενείς διασωληνώθηκαν στα απλά κρεβάτια που νοσηλεύονται.
Μεγάλο είναι το ζήτημα που έχει προκύψει, καθώς τα νοσοκομεία γενικής εφημερίας, εκτός από το βάρος των ασθενών Covid-19, πρέπει να σηκώσουν και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά.
«Αυτήν την περίοδο έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα ταυτόχρονης αύξησης προσέλευσης ασθενών και Covid και non Covid, για παράδειγμα πολλούς τραυματισμούς και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καλά ή επαρκώς», είπε ο κ. Παπανικολάου για τα λοιπά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλείας.
Ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Παναγιώτης Παπανικολάου, τόνισε ότι η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει τους αρμόδιους για τις «τραγικές ελλείψεις προσωπικού».
«Φωνάζουμε τόσο καιρό και δεν ιδρώνει το αυτί των αρμοδίων. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι για όλα αυτά είχαμε προειδοποιήσει από τις 9 Φεβρουαρίου 2021. Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, την Αχαΐα και όλη τη νότια Ελλάδα. Δυστυχώς ανταπόκριση δεν είχαμε».
H αγωνία όμως είναι εύλογη και πρόδηλη πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο σχετικά με την εφαρμογή και την απόδοση των νέων μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας. Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία στην κυβέρνηση για το τι θα γίνει αυτές τις μέρες τις επόμενες ημέρες.
Σαρώνουν οι μεταλλάξεις – Πού εντοπίζονται
Οι ειδικοί προειδοποιούν για έκρηξη των μεταλλάξεων γεγονός που αποτέλεσε και έναν από τους βασικούς λόγους επιβολής αυστηρού lockdown έως τις 16 Μαρτίου.
Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους τους για αύξηση των κρουσμάτων των μεταλλαγμένων πιο μεταδοτικών στελεχών του ιού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης εξέτασε 944 δείγματα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου και από αυτά τα 677 βρέθηκαν με την βρετανική μετάλλαξη η οποία έχει αρχίσει και εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα, βρέθηκαν και 21 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, κάτι που σημαίνει πως από τα 944 δείγματα που εξετάστηκαν, τα 702 αφορούν μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού.
Από την εμφάνιση του πρώτου δείγματος μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού, έχουν ταυτοποιηθεί 1.755 κρούσματα μετάλλαξης.
Από αυτά τα 1.667 αφορούν την βρετανική μετάλλαξη, ενώ 48 αφορούν την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Όσον αφορά τη νοτιοαφρικάνική μετάλλαξη, τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις εξής περιοχές:
– 41 στη Θεσσαλονίκη
– 5 στην Αττική
– 2 Στα Ιωάννινα
Από την άλλη, το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Σε τριψήφιο αριθμό βρίσκονται ήδη οι περιοχές της Αθήνας (Ανατολική Αττική 128, Βόρειος Τομέας Αθηνών 194, Δυτικός Τομέας 136, Νότιος Τομέας 118) όπως και η Θεσσαλονίκη (200), αλλά και το Ηράκλειο (116), ενώ ακολουθούν Ρέθυμνο (46), Λασίθι (30) Πειραιάς (28) και Λάρισα (28).
Αγωνία για την υποχώρηση των κρουσμάτων
Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία στην κυβέρνηση για το τι θα γίνει αυτές τις μέρες τις επόμενες ημέρες.
Είναι δύσκολες μέρες και η αγωνία έγκειται στο γεγονός ότι θα πρέπει να αποδειχθεί αυτό που οι λοιμωξιολόγοι ότι είμαστε δηλαδή στο πικ του τρίτου κύματος, ή αν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, το πρώτο ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση. Οι 12 μέρες είναι το όριο, που έχει βάλει η κυβέρνηση. Οι 10 μέρες όμως είναι αυτές που μεσολαβούν μέχρι τη μεθεπόμενη Παρασκευή, ημερομηνία που θα μάθουμε αν θα έχουμε μια βδομάδα παράταση, κάτι που τώρα φαίνεται κάπως πιο πιθανό ή θα έχουμε άρση του lockdown.
Ακολουθούν ημέρες κρίσιμες σαν τη σημερινή κάτι που φοβάται το κυβερνητικό επιτελείο.
Εάν υπάρξει μία πολύ μεγάλη κινητικότητα απόψε και την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα που είναι μέρες γιορτών, θα φέρει περισσότερα κρούσματα, τα οποία θα φανούν αργότερα.
Άρα μπορεί να πέσουμε σε μια επικίνδυνη παγίδα όταν θα έχει ανοίξει κάπως η οικονομία και μετά το άνοιγμα να δούμε απότομη εκτίναξη κρουσμάτων που θα οφείλονται σε γιορτές. Γι’ αυτό είναι και η σημερινή παρέμβαση νωρίς το πρωί του πρωθυπουργού.