Σημαντική καθίζηση του εδάφους, η οποία φτάνει ακόμα και τα 40 εκατοστά, προκάλεσε ο Εγκέλαδος σε τμήμα της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εδαφική παραμόρφωση εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 150 τ.χλμ. ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μικρότερες, αλλά μόνιμες, παραμορφώσεις διαπιστώθηκαν ακόμα και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού που εκδηλώθηκε την Τετάρτη.
Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν οι επιστήμονες αξιοποιώντας τις εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel 1 κατά την τροχιά του γύρω από τη Γη. «Η προκαταρκτική επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων δείχνει μια σημαντική εδαφική παραμόρφωση» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα μαζί με τους συναδέλφους του Σωτήρη Βαλκανιώτη και Βαρβάρα Τσιρώνη. «Παρατηρείται καθίζηση του εδάφους από πέντε έως 40 εκατοστά σε μια έκταση μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή που εκτείνεται δυτικά και νότια του Δαμασίου και της κοιλάδας του Τιταρήσιου ποταμού, περιλαμβάνει τα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη, συνεχίζει νότια του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου και φτάνει μέχρι το χωριό Ζάρκο στα Τρίκαλα» προσθέτει. «Η μέγιστη τιμή καθίζησης, που αγγίζει τα 40 εκατοστά, παρατηρείται στην ορεινή περιοχή δυτικά του χωριού Δαμάσι και βόρεια του χωριού Ζάρκο».
Ο ισχυρός σεισμός, το μέγεθος του οποίου τα ξένα σεισμολογικά κέντρα υπολογίζουν στα 6,3 ρίχτερ, προκάλεσε εδαφικές μετατοπίσεις ακόμα και σε μακρινή απόσταση από το επίκεντρό του. Ενδεικτική είναι, σύμφωνα με τον δρα Γκανά, η «μόνιμη μετατόπιση του σταθμού GPS στο Κλοκοτό Τρικάλων κατά 3,9 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά. Συνέβη μετά τον σεισμό και μιλάμε για μια απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο».
Σε σκηνές και ξενοδοχεία. Στο μεταξύ, χθες υπό τον φόβο ισχυρών μετασεισμών πολλοί κάτοικοι της πληγείσας περιοχής φιλοξενήθηκαν σε σκηνές ή σε ξενοδοχεία που μίσθωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών είχαν ξεκινήσει την καταγραφή των βλαβών που προκάλεσε ο Εγκέλαδος. Οι σοβαρότερες καταστροφές εντοπίζονταν στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι, Κουτσόχερο, Ραχούλα και Μάνδρα, ενώ ζημιές σημειώθηκαν επίσης σε σχολεία των Τρικάλων και της Κοζάνης. Παράλληλα, ουρές σχηματίστηκαν έξω από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Λάρισας από πολίτες που θέλησαν να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό, καθώς παρατηρήθηκε θολότητα στο νερό του δικτύου και η ΔΕΥΑΛ απηύθυνε σύσταση να μη χρησιμοποιηθεί για πόση.
«Ζημιές έχουν υποστεί κυρίως τα παλαιά κτίρια» εξήγησε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος μετέβη στην περιοχή. Ο ίδιος επισήμανε πως «η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα έχει εκτονώσει σε σημαντικό βαθμό το φαινόμενο και θεωρούμε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ισχυρότερο σεισμό. Ηδη έχουν σημειωθεί μετασεισμοί μεγαλύτεροι των 5 ρίχτερ και αρκετοί μεγέθους από 4 έως 5 ρίχτερ, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα θετικό».
Αποζημιώσεις
Εν τω μεταξύ, μέτρα ενίσχυσης των σεισμοπαθών ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτά, οι ιδιοκτήτες των πληγέντων ακινήτων θα λάβουν το 80% του κόστους επισκευής ως κρατική αρωγή και το 20% ως άτοκο δάνειο, ενώ θα δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για όσα σπίτια κριθούν μη κατοικήσιμα. Επίσης, οι δήμοι θα μπορούν να χορηγήσουν έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών ύψους 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια και αποζημίωση έως 6.000 ευρώ σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής.