Τα όριά του έχει ξεπεράσει πλέον το ΕΣΥ και ειδικότερα τα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα.
Οι δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου αναμένεται να είναι πιο κρίσιμες για τα νοσοκομεία της χώρας, με τους γιατρούς να προσπαθούν με όλες τους τος δυνάμεις να περιθάλψουν τα αυξημένα περιστατικά που φτάνουν καθημερινά στη βάρδια τους.
Οι μεγαλύτερες μάχες δίνονται κυριολεκτικά στις εφημερίες, καθώς οι κλίνες ΜΕΘ είναι ελάχιστες στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής.
Η ανησυχία των γιατρών ώστε να μην μείνει κανένας ασθενής χωρίς κρεβάτι είναι μεγάλη, ενώ το σχέδιο των υγειονομικών αρχών για μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και εξεύρεση επιπλέων κλινών μέσα στα νοσοκομεία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η εβδομάδα των αρνητικών ρεκόρ – 2.716 εισαγωγές μέσα σε μία εβδομάδα
Δυστυχώς όμως μόνο και από τους αριθμούς των εισαγωγών των ασθενών με κοροναϊό και των διασωληνωμένων, γίνεται σαφές πως τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται τώρα την μεγαλύτερη πίεση.
Αναλυτικά μέσα στις επτά πρώτες ημέρες του Μαρτίου σημειώθηκαν 14.108 νέα κρούσματα κοροναϊού, έγιναν 2.716 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 1.579 σε αυτά της Αττικής, οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν στους 466 (από τους 406 που ήταν στην 1η Μαρτίου), ενώ μέσα σε μία εβδομάδα πέθαναν 254 συμπολίτες μας.
Δυστυχώς όμως φαίνεται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δεν έχουν φτάσει στο peak τους. Οι ειδικοί τονίζουν πως και αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι κρίσιμη και πως απαιτείται μεγάλη προσοχή και προσοχή από τις υγειονομικές αρχές.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν αρκετές εφεδρείες στα χέρια του υπουργείου Υγείας, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν χωρίς δεύτερη σκέψη αν κριθεί απαραίτητο.
Πιθανή η επίταξη ιδιωτικών κλινικών
Η επίταξη ιδιωτικών κλινικών, αλλά και η μεταφορά ασθενών και σε άλλα νοσοκομεία ακόμη και εκτός Αττικής βρίσκονται στα «προσχέδια» των αρμοδίων και θα χρησιμοποιηθούν όταν χτυπήσει δεύτερος συναγερμός.
Άλλωστε όπως ανέφερε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών θα ήταν κάτι πολύ πιθανό σε μία τέτοια «συνθήκη πολέμου» όπως την χαρακτήρισε.
«Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, το υπ. Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα. Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά τους οι υγειονομικοί τονίζουν πως οι πτέρυγες των νοσοκομείων είναι υπερπλήρεις.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο που μίλησε στο MEGA, στο «Αττικόν» δεν υπάρχει ούτε μια κλίνη ΜΕΘ κενή. «Το σύστημα κινδυνεύει να ηττηθεί», τόνισε. Παρόμοια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του νομού. Όπως υποστήριξε, χθες θα μεταφέρονταν ασθενείς σε ιδιωτική κλινική της Χαλκίδας, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα, καθώς οι ίδιοι οι ασθενείς αρνούνται. Στην Αθήνα δεν έχουν επιστρατευτεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία για περιστατικά κοροναϊού, σχολίασε.
Από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου, συμφώνησε ότι τα πράγματα είναι πέραν του κόκκινου στα νοσοκομεία και οι πτέρυγες είναι υπερπλήρεις. Ούτε τα περιστατικά Covid, αλλά ούτε και οι λοιπές νοσηλείες μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως πρέπει, ενώ υπάρχει και μεγάλη εξάντληση, αλλά και έλλειψη σε προσωπικό.
«Πρέπει άμεσα να γίνει άνευ όρων επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών της Αττικής για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για νοσηλεία και non Covid και Covid περιστατικών», υπογράμμισε.
Κλείνοντας, ο κ. Γιαννάκος δήλωσε πως παρά τις εκκλήσεις των υγειονομικών να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δεν εισακούονται, γιατί σύμφωνα με το υπουργείο, η πανδημία θα είναι προσωρινή .
«Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου», κατέληξε.
Οι μεταλλάξεις επικρατούν και γεμίζουν τα νοσοκομεία
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως ο βασικός υπαίτιος για την ασφυκτική κατάσταση που δέχονται οι ΜΕΘ είναι οι μεταλλάξεις, οι οποίες σαρώνουν την πρωτεύουσα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η βρετανική μετάλλαξη επικρατεί κατά 90% στην πρωτεύουσα και στην Κρήτη, ενώ η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια ώρα η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και στην Αττική, με τους ειδικούς να παρακολουθούν στενά την πορεία των κρουσμάτων που νοσηλεύονται με την παραλλαγή του ιού.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι άλλωστε οι επιστήμονες που τονίζουν πως οι μεταλλάξεις θα κυριαρχήσουν από στιγμή σε στιγμή.
«Είναι δεδομένο ότι οι μεταλλάξεις θα κυριαρχήσουν. Με αυτές θα έρθουμε αντιμέτωποι, τώρα και στο μέλλον. Με τις μεταλλάξεις, οι οποίες μεταδίδονται πιο γρήγορα», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος στο Open.
Ποιες περιοχές της Αττικής παραμένουν στο κόκκινο
Το ιικό φορτίο στην κοινότητα πάντως συνεχίζει να είναι υψηλό, ενώ τα κρούσματα σαρώνουν ακόμη συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Κεντρικό τομέα Αθηνών, τον Πειραιά και τον Δυτικό τομέα Αθηνών. Κυρίως προέρχεται από συρροές στους χώρους εργασίας, καθώς εκεί το ιικό φορτίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, και ταυτόχρονα μεταφέρεται στα σπίτια.