Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού, την περίοδο της δική του πρωθυπουργίας μεταξύ 1990-1993 είχε πει την φράση, απευθυνόμενος στους Αστυνομικούς, «Εσείς είστε το Κράτος».
Η περίοδος της πρωθυπουργίας του σημαδεύτηκε από σφοδρές συγκρούσεις Αστυνομίας και διαδηλωτών με πιο χαρακτηριστική την σύγκρουση με τους συνδικαλιστές οδηγούς των λεωφορείων στην Αθήνα.
Από τότε πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια και σήμερα, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γίνεται και πάλι η ίδια συζήτηση για το κατά πόσο η Αστυνομία με την συμπεριφορά και τις ενέργειές της είναι «Κράτος εν Κράτει». Τους τελευταίους μήνες έχουμε συσσωρευμένα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και υπέρμετρης βίας.
Δεν είναι μόνο το απαράδεκτο γεγονός στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα περιστατικά με αρνητικούς πρωταγωνιστές αστυνομικούς. Δεν είναι ένα, δεν είναι δυο, είναι πολλά και προφανώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή Δημοσίας Τάξεως όπως το έλεγαν παλαιότερα, πρέπει να αναθεωρήσει. Οφείλει ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης να επανεξετάσει την στάση του.
Προφανώς και όσα αρνητικά περιστατικά αστυνομικής βίας δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο των Σωμάτων Ασφαλείας. Υπάρχει π.χ. ο αστυνόμος που μας εξυπηρετεί στο τμήμα, ο τροχονόμος, η ομάδα ΔΙΑΣ που θα έλθει άμεσα σε κλήση για βοήθεια, θα ανοίξει δρόμο σε κάποιον που πηγαίνει επειγόντως στο νοσοκομείο.
Δεν είμαστε παράλογοι να τοποθετηθούμε αρνητικά στην ύπαρξη των Σωμάτων Ασφαλείας. Προφανώς και όλοι θέλουμε ασφαλείς γειτονιές, πεζές περιπολίες για να αισθάνεται ασφαλής ο πολίτης και βέβαια να υπάρχει το αίσθημα της τάξης. Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό από την κατάχρηση εξουσίας και την άσκηση βίας.
Η Αστυνομία είναι για να προστατεύει τον πολίτη και να είναι δίπλα του όταν την χρειάζεται. Δεν νοείται αστυνομία εκδικητική και βίαιη προς τον πολίτη.
Είναι σαφές ότι όταν εννοούμε τάξη θέλουμε τήρηση των κανόνων και των νόμων, ενώ η αταξία παραπέμπει σε αναρχία. Η Ελληνική Αστυνομία δυστυχώς λειτουργεί ιδιόρρυθμα, καθώς με τις διάφορες συμπεριφορές αστυνομικών προκαλεί διατάραξη της τάξης και δεν συμβάλλει στην διατήρησή της.
Ιστορικά πολλές φορές έχει αναδειχθεί ως μείζον θέμα συζήτησης κατά πόσο δύναται να γίνει συνετή διαχείριση της κατασταλτικής δύναμης που έχει το Κράτος, όργανο του οποίου είναι η Αστυνομία.
Η συζήτηση είναι μεγάλη και πρέπει να ανοίξει και στους κόλπους της ίδιας της Αστυνομίας και οφείλει να πάρει θέση ο αρμόδιος υπουργός για το τι πρέπει να γίνει. Εξάλλου έχει και ο ίδιος πολιτικές ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβει. Από εδώ και πέρα δεν πρέπει να υπάρξει η αίσθηση της εφαρμογής της ρήσης του πατρός Μητσοτάκη, «εσείς είστε το Κράτος» και προφανώς δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στην αστυνομική αυθαιρεσία.
Μην αφήσουμε την χώρα να επιστρέψει στο χθες γιατί ήδη βλέπουμε τάσεις επιστροφής στο παρελθόν, όπως π.χ. στην Κόνιτσα, όπου ο δήμαρχος με μια προκλητική απόφαση για πολλούς λόγους, θέλει να τοποθετήσει στην κεντρική πλατεία άγαλμα της Φρειδερίκης, βασίλισσα της Ελλάδας σε μια περίοδο, αλήστου μνήμης, όπου όντως «η Αστυνομία ήταν Κράτος εν Κράτει».
Εκσυγχρονισμός και εκδημοκρατισμός τα ζητούμενα, όχι την δεκαετία του 1950 και 1960, αλλά στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.