Με τη διαβεβαίωση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι ότι η Αίγυπτος δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία επιστρέφει στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας.
Η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει Ελλάδα και Κύπρο
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στο Κάιρο, διασαφηνίστηκε στις συζητήσεις των δύο υπουργών ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας, ενώ καταγράφτηκε ταύτιση απόψεων ειδικά στο ζήτημα της Λιβύης και ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο.
Ουσιαστικά οι πληροφορίες από τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών και τις διαβεβαιώσεις του Καΐρου που φέρεται να έλαβε ο Νίκος Δένδιας επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Arab News που διέψευδε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για πρόθεση συμφωνίας Τουρκίας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωνε ότι η θέση της Αιγύπτου είναι πως κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να περιλαμβάνει επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο.
Γραμμή Ερντιζές
Οι εξελίξεις μένει να επιβεβαιώσουν τα όσα φέρεται να συζήτησαν και να συμφώνησαν οι κ.κ. Δένδιας, καθώς στην Αθήνα προκάλεσε ανησυχία το γεγονός ότι η Αίγυπτος έδωσε άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο «W18», το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά της ζώης όπου Αθήνα και Κάιρο έχουν συνομολογήσει για την ΑΟΖ στο πλαίσιο της συμφωνίας μερικής οριοθέτησής της.
Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αναγνώριση της τουρκικής «γραμμής Ερντιζές» που αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα του Καστελόριζου καθώς το επίμαχο οικόπεδο «W18» εφάπτεται στην περιοχή όπου η Αγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
EastMed και Κυπριακή ΑΟΖ
Αφετέρου το παζλ των εξελίξεων συμπληρώνουν οι διεργασίες που θέλουν την Αίγυπτο να συζητάει τη δημιουργία και άλλου αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου προκειμένου να ξεπεραστούν τα προσκόμματα που βάζει η Τουρκία στον EastMed λόγω της Κυπριακής ΑΟΖ.
Πάντως για το θέμα αυτό ευθέως δεν ειπώθηκε κάτι από τον υπουργό Εξωτερικών ωστόσο στην κυβέρνηση επιμένουν πως η συζήτηση που γίνεται αφορά συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά σχέδια για τον EastMed. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Δένδιας είχε συνομιλίες και με τον Νίκο Χριστοδουλίδη καθώς μετέβη στη Λευκωσία αμέσως μετά το Κάιρο ενώ τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης.
Σε εκκρεμότητα οι διερευνητικές
Το βέβαιο είναι ότι σε αυτή τη φάση οι αιγυπτιακές διαβεβαιώσεις στο Νίκο Δένδια προς ώρας αποτρέπουν τους φόβους της Αθήνας για τη δημιουργία τετελεσμένων που θα ευνοούσαν την Τουρκία ενόψει και των διερευνητικών επαφών που βρίσκονται σε εκκρεμμότητα καθώς η Άγκυρα ακόμα δεν έχει απαντήσει στις προτάσεις της Αθήνας για ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου ραντεβού των δύο αντιπροσωπειών.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτηθείσα αν η χάραξη των οικοπέδων που προκήρυξε η Αίγυπτος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας τόνισε ότι είναι στρατηγικής σημασίας η σχέση Ελλάδας και Αιγύπτου για την ανατολική Μεσόγειο.
«Θυμίζω ότι Ελλάδα και Αίγυπτος είναι δυο χώρες που έχουν εξαιρετικές σχέσεις και πάντα όλα τα θέματα συζητώνται με σεβασμό και ειλικρίνεια ανάμεσα στους δύο εταίρους των οποίων η σχέση να θυμίσω έχει και στρατηγική σημασία για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε χαρακτηριστικά η Αριστοτελία Πελώνη.
Επιθετικά σκάφη…
Σε αυτή τη φάση η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική και συνεχίζει να ροκανίζει το χρόνο. Μάλιστα σταθερά στο προσκήνιο είναι το ζήτημα της απστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο ενώ στο φόντο όλων των παραπάνω εξελίξεων υπήρξε τουρκικό παραλλήρημα που υποστήριζε ότι η Ελλάδα έστειλε επιθετικά σκάφη στο Καστελλόριζο.
Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μετέδωσε ότι το τουρκικό υπουργείο αναφέρει πως «η Ελλάδα έχει πολεμικά πλοία στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έχει στείλει επιθετικά σκάφη στο Καστελλόριζο, κοντά στην Τουρκία».
Η Άγκυρα είχε βάλει ξανά στο στόχαστρο το Καστελλόριζο το περασμένη καλοκαίρι, όταν φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου στάθηκαν αφορμή για απειλές κατά της Αθήνας. Ο λόγος για την αποβίβαση στρατιωτών από πλοίο της γραμμής στο Καστελλόριζο.
Η Τουρκία βρήκε αφορμή για κατηγορήσει την Ελλάδα πως παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 σχετικά με το Καστελλόριζο. Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνιζε τότε πως πρόκειται για εναλλαγή της φρουράς που πηγαίνει από τη Ρόδο στο Καστελλόριζο.
Σε παλαιότερο χρόνο πάντως, ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ξεκαθαρίσει πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται.
Ανεβάζει τους τόνους
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες η γείτονα έχει ανεβάσει τους τόνους για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το Σάββατο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν, μιλώντας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν στη ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2021», τόνισε πως «έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ενώ πρόσθεσε πως «η Τουρκία δεν έχει βάλει στο μάτι, τη θάλασσα ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας, στοχεύει μόνο στην προστασία της επικράτειάς της, των δικαιωμάτων της».