Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την άρση του lockdown αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Πρώτα λιανεμπόριο, Γυμνάσια, Λύκεια
Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Η κ. Πελώνη δεν έκανε καμία αναφορά στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, τα οποία φαίνεται να μην βρίσκονται στη λίστα της κυβέρνησης.
«Προσβλέπουμε και ελπίζουμε πως το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πριν το τέλος του μήνα», ανέφερε η κ. Πελώνη.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως έχει δοθεί προτεραιότητα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια καθώς έχουν μείνει αρκετό καιρό κλειστά και δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους.
Τον Απρίλιο η εστίαση
Μάλιστα δόθηκε χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της εστίασης, σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο θα ανοίξουν τα μαγαζιά που διαθέτουν τραπεζάκια έξω.
Τον Μαΐο ο τουρισμός
Τα υπόλοιπα μαγαζιά αναμένεται να ανοίξουν τον Μάιο, ενώ τότε θα γίνει και σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού.
Σταϊκούρας : Σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου
Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 22 Μαρτίου μίλησε το πρωί και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως ανέφερε και ο ίδιος η κυβέρνηση εξετάζει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ’ όλα το λιανικό εμπόριο.
«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».
Δήλωσε, παράλληλα (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα»), ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200- 250 εκατ. ευρώ.
«Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε.
Δύσκολες οι επόμενες ημέρες – Να κάνουμε όλοι λίγη ακόμη υπομονή
Στην αρχή της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών, η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στην κακή επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αττική, τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα είναι εξίσου δύσκολο.
«Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση κρουσμάτων τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Παρατηρήθηκε όμως μείωση κρουσμάτων άνω των 75 ετών γεγονός που συνδέεται και με την πορεία του εμβολιασμού», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η κ. Πελώνη ανέφερε πως η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση θέλει κόπο και θυσίες.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η στρατηγική παραμένει σταθερή.
Μειώνονται τα κρούσματα στους 75 και άνω λόγω (και των) εμβολίων – Το χρονοδιάγραμμα
Η κ. Πελώνη τόνισε πως είμαστε στην 6η θέση σε εμβολιαστική κάλυψη ανά 100.000 κατοίκους. Πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος Μαρτίου εκτιμάται πως θα έχουν εμβολιαστεί ακόμη 1 εκατ. συμπολίτες μας.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα όλοι οι συμπολίτες άνω των 60 ετών θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Απριλίου.
Για επίταξη ιδιωτικών κλινικών
Σχετικά με το αν το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών ώστε να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η κα. Πελώνη τόνισε:
«Όπως γνωρίζετε προ ολίγων ημερών το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Υπάρχει ήδη συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά οποιαδήποτε άλλο μέτρο χρειαστεί, θα ανακοινωθεί».