Επιταχύνουν οι μηχανές της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», καθώς στις 30 ημέρες του Απριλίου αναμένεται να… στριμωχτούν όσοι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας συνεπώς το ένα εκατομμύριο. Στόχος είναι ο Μάιος να βρει το σύνολο των πολιτών άνω των 60 ετών εμβολιασμένο (έστω και με την πρώτη δόση), ώστε το καλοκαίρι να είναι αφιερωμένο στη δημιουργία ανοσίας στον γενικό πληθυσμό. Ηδη από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι καρκινοπαθείς με ενεργή νόσο, μεταμοσχευθέντες, αιμοκαθαιρούμενοι, πολίτες με σοβαρή ηπατική νόσο κ.ο.κ., οι οποίοι, σημειωτέον, υπολογίζονται στις 270.000.
Λίγες ημέρες αργότερα θα λάβουν το «πράσινο φως» οι πολίτες άνω των 70 ετών και άνω των 65 έως και 69 ετών, καθώς η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για κατάργηση του ηλικιακού ορίου σε ό,τι αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca προσφέρει σημαντική ώθηση στην εξέλιξη της εμβολιαστικής καμπάνιας. Οπως διευκρίνισε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, «έχουν δημοσιευτεί τρεις νέες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικιωμένα, δηλαδή στις ομάδες όπου τα δεδομένα των κλινικών μελετών μειονεκτούσαν». Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (αφορά 5,5 εκατ. ανθρώπους) έδειξε ότι με τη χορήγηση μιας δόσης και έπειτα από διάστημα 28-35 ημερών μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% με το εμβόλιο της AstraΖeneca. Η δεύτερη μελέτη, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου, ήλεγξε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών και διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος μειώνεται κατά 80% από την πρώτη κιόλας δόση.
Το Johnson & Johnson
Εν τω μεταξύ, σε έναν μήνα από σήμερα η χώρα θα βρίσκεται μία ανάσα από την παραλαβή των πρώτων 400.000 δόσεων του τέταρτου κατά σειρά εμβολίου που αναμένεται να λάβει έγκριση, και ειδικότερα της εταιρείας Johnson & Johnson. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το μοναδικό (προς το παρόν εμβόλιο) που χρειάζεται μόνο ένα… τσίμπημα, γεγονός που αναμένεται να πατήσει γκάζι στην εκστρατεία «Ελευθερία» καθώς το δεύτερο τρίμηνο του έτους συνολικά η Ελλάδα θα λάβει 1,2 εκατ. δόσεις. Η ευκολία στην αποθήκευση και στη χρήση του είναι άλλωστε και η αιτία που προκρίνεται η πρόταση να χορηγείται και από τα ιδιωτικά ιατρεία και τα φαρμακεία, προαπαιτούμενο όμως για να κλειδώσει η σχετική απόφαση είναι να έχει δημιουργηθεί πρωτίστως «τείχος ανοσίας» στις πλέον ευάλωτες ομάδες και επιπλέον η στρόφιγγα των παραδόσεων να έχει ανοίξει σημαντικά.
Οι εργαζόμενοι
Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις και για τον εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων – όπως είναι π.χ. οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα και στην εστίαση -, βάζοντας έτσι αφενός φρένο στη διασπορά σε χώρους μετάδοσης και δημιουργώντας αφετέρου ένα πλαίσιο ασφαλείας κατά το τουριστικό «άνοιγμα». Μάλιστα, στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες και ο κ. Θεμιστοκλέους, επιβεβαιώνοντας τις κυβερνητικές προθέσεις. Εντούτοις διευκρίνισε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα γίνει εφόσον έχει ολοκληρωθεί και ο εμβολιασμός των πολιτών με χρόνια νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης έπειτα από λοίμωξη Covid-19, όπως είναι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, με σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστικά κ.ο.κ. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν νοσήσει – ελαφρά – 1.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και 354 άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 1.071.000 εμβολιασμοί, ενώ αναμένεται έως τα τέλη του μήνα ο αριθμός αυτός να έχει διαμορφωθεί στα 1,7 εκατ. Προς το παρόν έχουν λάβει μία ή και δύο δόσεις ή έχουν κλείσει ραντεβού το 57% των πολιτών ηλικίας 80 ετών και άνω, το 58% των ανθρώπων που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 75-84 ετών, το 65% των ατόμων άνω των 70 ετών και ένας στους δύο ηλικίας 60-64 ετών.