«Γενική επιστράτευση» κηρύσσει η κυβέρνηση για να δώσει την τελική μάχη απέναντι στον πανδημικό εχθρό ζητώντας από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να συστρατευτούν σε μία ιδιότυπη σταυροφορία, τις ώρες αυτές που το κοροναϊκό κύμα χτυπά με όλες του τις δυνάμεις, και αδικρίτως, κάθε ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας.
Κάθε συζήτηση για άνοιγμα εμπορικών δραστηριοτήτων σταμάτησε.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε μία δραματική χαρτογράφηση του μετώπου και είπε ότι ένα μέσο νοσοκομείο της χώρας, διαθέτει περίπου 200 κρεβάτια. Μόνο χθες, έγιναν 185 εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό, σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάθε εφημερία, ένα ολόκληρο νοσοκομείο κατακλύζεται από ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, είπε το απόγευμα της Τετάρτης, πως ήδη δεκάδες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για βοήθεια μέσω της ένταξης στο ΕΣΥ, λίγες ώρες αφότου ο ΙΣΑ κοινοποίησε την έκκληση για βοήθεια στα μέλη του.
Οι ασθενείς με κοροναϊό στα νοσοκομεία της χώρας, έφτασαν τις 3.800 και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 4.000.
Η καρδιά της μάχης, όσες μέρες κι αν περάσουν, δεν μετατοπίζεται από την Αττική όπου ξεφυτρώνουν τα μισά ή και περισσότερα από τα συνολικά κρούσματα της χώρας. Είναι η περιοχή όπου τα νοσοκομεία βυθίζονται από το πανδημικό κύμα, όπου οι επιτελείς αναδιατάσσουν δυνάμεις και αρμοδιότητες για να σώσουν περισσότερες ζωές, να ενισχύσουν τα αδύνατα σημεία, να δημιουργήσουν δεύτερη και τρίτη γραμμή άμυνας με περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα και ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Ράντζα υπάρχουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, κρεβάτια με ανθρώπους που δεν μπορούν να δουν κανένα άλλο δικό τους πρόσωπο, Ράντζα με ανθρώπους κάθε ηλικίας που περνούν ώρες και μέρες αγωνίας και μοναξιάς.
Υπάρχουν και πολλά παιδιά στα νοσοκομεία της χώρας, 12 νοσηλεύονται στο Παίδων και 7 ακόμη στην Πάτρα, το ίδιο ευάλωτα στον ιό και τις μολυσματικές μεταλλάξεις του, όπως τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, οι γονείς, οι παππούδες τους.
Οι μεταλλάξεις του ιού φαίνεται πώς δεν υπακούν σε προκαθορισμένες νόρμες και η δυνατότητα μετασχηματισμού τους, είναι η μεγάλη παγίδα για κάθε προγνωστικό μοντέλο καθώς αποτελούν μη ανιχνεύσιμη παράμετρο.
Όμως όσο κι αν το απώτερο μέλλον είναι δυσανάγνωστο, το άμεσο είναι ορατό και ζοφερό. «Προσέξτε τα παιδιά σας», είναι η συμβουλή όλων των γιατρών την ώρα που επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει ακόμη μεγαλύτερη έξαρση εισαγωγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ήδη καταπονημένο σύστημα Υγείας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η «αχίλλειος πτέρνα» παραμένει η αυξημένη ζήτηση κλινών ΜΕΘ, ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον ιδιωτικό τομέα για την παραχώρηση επιπλέον 20 κρεβατιών εντατικής, δεδομένου ότι ήδη τα 120 που είχαν δεσμευτεί το προηγούμενο διάστημα είναι σχεδόν στο σύνολό τους κατειλημμένα.
Αντίστοιχα, το «plan Β» βρίσκεται εν εξελίξει και στις δημόσιες εντατικές καθώς χθες προστέθηκαν άλλες 10 κλίνες ΜΕΘ-Covid στο Τζάνειο ενώ έως το Σάββατο εντάσσονται ακόμη πέντε στο Ιπποκράτειο.
Ανάλογα με τη δυναμική εξέλιξη της πανδημίας το σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών στην Αττική, που βρίσκεται σε ένα συνεχές σφυροκόπημα από τον νέο κορωνοϊό και τα μεταλλαγμένα στελέχη του, περιλαμβάνει σε δεύτερο χρόνο τη συνδρομή ιδιωτικού Κέντρου Αποκατάστασης για τα περιστατικά που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες εξιδεικευμένης φροντίδας.
Η Τετάρτη ήταν ακόμη μία δύσκολη μέρα. Ανακοινώθηκαν 2.633 νέα κρούσματα κοροναϊού. Τα περισσότερα εντοπίζονται στην Αττική, με 1.322 μολύνσεις.
Στο κέντρο, 332, στον Πειραιά, 233, στα δυτικά, 220.
«Ολα τα νοσοκομεία αυτήν την εποχή είναι σε μία δύσκολη κατάσταση. Έχουν μεγάλη πίεση. Οι εισαγωγές είναι περίπου 70. Σκεφτείτε κάθε τέσσερις μέρες αν έχεις 70 εισαγωγές μπορεί μέσα σε 10-15 μέρες να γεμίσει το μισό νοσοκομείο», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο νοσοκομείο «Αττικό», Στέλιος Λουκίδης, τονίζοντας ότι δεν περιμένει τις επόμενες 15 μέρες να αποκλιμακωθεί το θέμα των νοσηλειών και των επειγόντων περιστατικών.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, λέει ότι «σίγουρα βρισκόμαστε σε μια φάση κοντά στην κορύφωση ή ίσως στην κορύφωση» και πως πρέπει «να παρακολουθήσουμε τις επόμενες ημέρες την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών.
Σε αυτό το τρίτο κύμα, οι άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι είναι εκείνοι από 20 έως 50 χρονών. Είναι το πλέον δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, είναι οι άνθρωποι που μπολιάζονται ευκολότερα με τον ιό, τον μεταφέρουν και τον διαδίδουν.
Είναι μία διαδικασία που κυλά γρηγορότερα από εκείνη του εμβολιασμού. Μέχρι την Τετάρτη είχαν γίνει 1.182.082 εμβολιασμοί και το τελευταίο 24ωρο, 24.478. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού με μία δόση είναι 7,62% με πρώτη και δεύτερη δόση 3,64. «Πιέζουμε και διεκδικούμε περισσότερα εμβόλια. Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο θα μπορούμε να εμβολιάσουμε υπερπολλαπλάσιο αριθμό συμπολιτών μας», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.
Στο βάθος του ορίζοντα διαφαίνονται πολύ περισσότερα εμβόλια απ’ όσα είναι σήμερα διαθέσιμα όμως μέχρι τότε οι μεταλλάξεις διέρχονται από τις κερκόπορτες του τείχους ανοσίας.