Το ρεκόρ κρουσμάτων για το 2021 αλλά και η τρίτη χειρότερη επίδοση καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας στη χώρα μας που καταγράφηκε την Τρίτη, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα χαμήλωσαν τις προσδοκίες της κυβέρνησης που σχεδίαζε το άνοιγμα της αγοράς στα τέλη του μήνα και της επιστροφή των πολιτών στην κανονικότητα.
Οι φόβοι των ειδικών και της κυβέρνησης είναι μήπως τα κρούσματα ξεπερνούν κάθε μέρα τον αριθμό των 2.500 με 3.000, κάτι που ενδεχομένως να φανεί και στη σημερινή ενημέρωση.
Με κρούσματα πάνω από 1.000-1.500 και με τα νοσοκομεία της Αττικής να βρίσκονται στο κόκκινο το άνοιγμα δραστηριοτήτων είναι αδύνατον να συμβεί προς τα τέλη του μήνα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σήμερα αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων καθώς το πανδημικό κύμα βρίσκεται στην κορύφωσή του με τους επιδημιολόγους και τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει μεγαλύτερη έξαρση εισαγωγών στο ήδη καταπονημένο σύστημα υγείας. Ανησυχία, προκαλούν και τα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού, καθώς αυξάνουν κατά 40% με 60% τη μεταδοτικότητα του ιού, όπως άλλωστε είπε και η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη (ΑΝΤ1).
Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που το υπουργείο Υγείας απηύθυνε δραματική έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν την εθνική προσπάθεια στην μάχη κατά του κοροναϊού.
Ωσότοσο, σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση των επιδημιολόγων οι οποίοι θα αξιολογήσουν τα αρνητικά δεδομένα των τελευταίων ημερών ώστε την Παρασκευή να λάβουν τις αποφάσεις τους που θα εισηγηθούν προς την κυβέρνηση.
Ασφυξία στο ΕΣΥ
Ο αριθμός των διασωληνωμένων σημείωσε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ με 484 ασθενείς στις ΜΕΘ πανελλαδικά, την ώρα που στην Αττική η κατάσταση έχει πιάσει «κόκκινο» εδώ και μέρες στα νοσοκομεία.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο 24ωρο είναι 390, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15.73%, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να υπολογίζεται σε 382 ασθενείς ανά ημέρα.
Άλλωστε την ανησυχία του για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και για την πίεση στο σύστημα υγείας εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως ανέφερε, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η τήρηση των μέτρων είναι δύσκολη, γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί και ο ιός έχει περάσει στις κοινωνικές σχέσεις και μέσα στις οικογένειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά.
«Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών και πιστεύω ότι αυτό θα κρατήσει άλλες 3-4 ημέρες σε αυτά τα επίπεδα, θα υπάρξει μια σταθεροποίηση και την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει η ύφεση στα κρούσματα, όμως θα συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Ο χρόνος του lockdown επιβάλλεται από τους αριθμούς. Όταν είναι λίγα τα κρεβάτια στην Αττική, είναι δύσκολο να ανοίξουμε. Πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των μέτρων. Πρέπει επιτέλους να πάμε στο υψηλό επίπεδο τηλεργασίας τώρα. Θα έπρεπε να είναι στο 70-80%. Πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις στα ΜΜΜ. Θα πρέπει στους εργασιακούς χώρους να γίνονται rapid test, το ίδιο και στα σχολεία όταν ανοίξουν», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο MEGA.
Κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας ζήτησε με επιστολή του από τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη να πράξει τα δέοντα, προκειμένου οι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι σημαντικά, μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες (εφόσον συμμετέχουν) ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν (αφορά μόνο όσους ιατρούς συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ. δυνάμει του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το αρ. 1 του ν.4690/2020).
Στον αέρα το άνοιγμα της αγοράς
Φρένο στα σενάρια ανοίγματος της αγοράς, που η ίδια είχε ανοίξει έβαλε η κυβέρνηση μετά το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων. «Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης», δήλωσε από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη (ΣΚΑΙ).
Ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων «θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων». «Δώσαμε έναν οδικό χάρτη για το ποια είναι η επόμενη μέρα όταν μπορέσουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα πάντα είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας», συνέχισε.
«Υπάρχει τεράστια πίεση αυτή τη στιγμή στο σύστημα Υγείας, γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ανοίγουν συνέχεια κλίνες ΜΕΘ και υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί», είπε. «Υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα λόγω του καιρού και λόγω όλων αυτών των συγκεντρώσεων», συνέχισε.
Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ 100,3) : «Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται». Όπως υπογράμμισε το άνοιγμα της αγοράς θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.
Πάντως ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι «θα προτιμούσα και βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες» στη διασπορά του ιού προσθέτοντας ότι η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία, γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού (ΑΝΤ1) τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου με παράλληλα μέτρα, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, αλλά δεν είναι σίγουρη αν αυτό θα είναι εφικτό να γίνει μέσα στον Μάρτιο.
Παράταση lockdown για ένα μήνα
Η περαιτέρω αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, της Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο δείχνουν σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη πως τα μέτρα κατά της πανδημίας του κοροναϊού δεν φαίνεται να δουλεύουν ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα.
Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, τόνισε ότι υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.
Στην επισήμανση ότι αυτή η εκτίμηση ανατρέπει τον σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων, απάντησε ότι είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται «έξυπνες» λύσεις και παρεμβάσεις καθώς η οικονομική κατάσταση είναι ευθραυστή, ωστόσο η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένοι και όλοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι υγειονομικοί.