Επισημοποιήθηκε πριν από λίγο η διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Το ραντεβού της Αθήνας ορίστηκε για τις 16 Μαρτίου.
«Ο 62ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 16 Μαρτίου 2021» αναφέρει σε μια λιτή του ανακοίνωση το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Διερευνητικές και πολιτικές οι διαβουλεύσεις
Νωρίτερα ο ορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής των διερευνητικών επαφών δημοσιοποίηθηκε με διαρροές τούρκων αξιωματούχων στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.
Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν το διήμερο 15 και 16 Μαρτίου, ωστόσο μετά από λίγο και ενώ δεν είχαν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις, τα τουρκικά ΜΜΕ ανακάλεσαν την ημερομηνία κάνοντας λόγο για τις 16-17 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδε νωρίτερα η τουρκική «Χουριέτ» Αθήνα και Άγκυρα κατέληξαν σε συμφωνία όχι μόνο για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών αλλά και για διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών. Σύμφωνα πάντα με τη Χουριέτ στις συνεδιάσεις θα προεδρεύουν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών.
Ωστόσο πηγές του ΥΠΕΞ επιβεβαιώνουν μεν τις πολιτικές διαβουλεύσεις ωστόσο διαψεύδουν ότι αυτές θα γίνουν σε ότι αφορά την Ελλάδα σε επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
«Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Πρέσβη κ. Sedat Onal στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου 2021» τονίζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.
Κωλλυσιεργούσε
Σημειώνεται ότι εδώ και εβδομάδες η Ελλάδα είχε προτείνει ημερομηνίες προς την Τουρκία για το νέο ραντεβού της Αθήνας στο πλαίσιο του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν είχε απαντήσει, απεναντίας είχε επιδοθεί σε κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας το προηγούμενο διάστημα είχε αφήσει σαφείς αιχμές για την τακτική της Άγκυρας που κωλλυσιεργούσε προκειμένου να ωθήσει σε ναυάγιο τις διερευνητικές επαφές. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει όταν η Τουρκία εξέδωσε την παράτυπη Navtex πριν από μερικές εβδομάδες ότι, η Ελλάδα αντιδρά όπως και όταν πρέπει και όχι όπως θα επιθυμούσε η Τουρκία.
Αξίζει να τονιστεί ότι από ελληνικής πλευράς είχε γίνει προσπάθεια να μην σηκωθούν οι τόνοι ακολουθώντας την τουρκική ρητορική το τελευταίο διάστημα που η Άγκυρα επιχειρούσε να τορπιλίσει το διάλογο.
Απειλές
Ακόμα και σήμερα άλλωστε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας προχωρήσε σε δηλώσεις που μόνο ήπιο κλίμα για διάλογο δεν δημιουργούν.
Εκφράζοντας την ενόχλησή της Άγκυρας για την συνεργασία Αιγύπτου και Ελλάδας, ο Ομέρ Τσελίκ εξαπέλυσε απειλές λέγοντας πως «οι Έλληνες δεν θα είναι ασφαλείς, αν δε σεβαστούν την Τουρκία».
Διευθετήθηκε το ζήτημα με την Αίγυπτο
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας επέστρεψε από Κάιρο και Λευκωσία όπου μεταξύ άλλων κατάφερε να διευθετήσει το ζήτημα που είχε ανακύψει με το οικόπεδο 18 μετά την άδεια που έδωσε η Αίγυπτος για έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο νοτιοανατολικά της ζώνης όπου η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συνομολογήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Το επίμαχο οικόπεδο «W18» εφάπτονταν στην περιοχή όπου η Αγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Το οικόπεδο «W18» εκκινούσε από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτεινότανα ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», η οποία αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου.
Μετά την επίσκεψη Δένδια ωστόσο, η Αίγυπτος τροποποίησε το χάρτη και το επίμαχο οικόπεδο σταματά, πλέον, στο ύψος του 28ου μεσημβρινού, στο όριο, δηλαδή, των οριοθετημένων υφαλοκρηπίδων Ελλάδας και Αιγύπτου και έτσι δεν μπορεί να γίνει επιχείρημα για την Τουρκία που αρνείται το δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες για το σύμπλεγμα του Καστελόριζου και άλλων νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.