Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους γονείς ο νέος κίνδυνος που εμφανίστηκε για τα παιδιά στο διαδίκτυο και ακούσει στο όνομα Jonathan Galindo.
Ο Galindo εμφανίζεται στο διαδίκτυο και στην Ελλάδα με την χαρακτηριστική μεταμφίεση του «Γκούφι».
Πίσω όμως από αυτά τα προφίλ – γιατί δεν είναι ένα – κρύβεται ένας αρρωστημένος νους που προσπαθεί να παρασύρει ανήλικα παιδιά σε επικίνδυνα «παιχνίδια» με τελικό προορισμό ακόμη και την αυτοκτονία.
Ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSIi) αποκάλυψε πως έχει στα χέρια του πληροφορίες για άτομο που ντύνεται σαν τον γκούφι, τον γνωστό χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων της Disney, και προσεγγίζει σε ελληνικά chatrooms παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών.
Εκεί, τους βάζει μερικές προκλήσεις, οι οποίες γίνονται σταδιακά όλο και πιο επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητα του παιδιού.
Σκοπός του είναι να οδηγήσει όλο και περισσότερα παιδιά στην αυτοκτονία.
Οι λογαριασμοί με το όνομα Jonathan Galindo και με φωτογραφία προφίλ τη συγκεκριμένη φιγούρα προσθέτουν παιδιά στα κοινωνικά μέσα και τους ζητούν να παίξουν το παιχνίδι τρόμου.
Οι προκλήσεις με τις οποίες ξεκινούν είναι αρκετά αβλαβείς, όπως ζητούν στα παιδιά να «ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας» ή «να παρακολουθήσουν μια τρομακτική ταινία». Αλλά καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται, οι προκλήσεις γίνονται πιο επικίνδυνες, όπως η αναθέτουν στους παίκτες να αυτοτραυματιστούν ή να σταθούν στην άκρη ενός ψηλού κτηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό έργο διατάζει τους παίκτες να τερματίσουν τη ζωή τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοια «παιχνίδια» έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο καθώς δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την Μπλε Φάλαινα.
Οι συμβουλές από το CSI Institute
Το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) προτρέπει τους νεαρούς χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγηση τους στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην Κοινωνική Δικτύωση, να μην αποδέχονται αιτήματα φιλίας και να μην απαντούν σε μηνύματα από άγνωστα προφίλ που φέρουν το όνομα και συνοδεύονται από τη σχετική φωτογραφία του online τρομακτικού χαρακτήρα.
Όπως αναφέρει το CSI Institute μετά από καταγγελία μητέρας στο Ινστιτούτο, η οποία μας ανέφερε ότι τα δύο παιδιά της προσεγγίστηκαν διαδικτυακά από το προφίλ που φέρει το όνομα του εν λόγω χαρακτήρα και τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται ήδη στη δημοσιότητα, το Ινστιτούτο μας επικοινώνησε άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες προς διερεύνηση της υπόθεσης.
«Υπενθυμίζουμε ότι Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια καθ’ όλη την πορεία του ήταν το μοναδικό Ινστιτούτο γα την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, το οποίο απέφευγε να προβεί σε δηλώσεις και ενημερώσεις σχετικά με προκλήσεις – παιχνίδια αυτοκτονίας, όπως για παράδειγμα η “Μπλε Φάλαινα”, αποσαφηνίζοντας κάθε φορά πως δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά στη χώρα μας.
Η φιλοσοφία μας ανέκαθεν ήταν πως τέτοια θέματα δεν χρειάζονται να παίρνουν προέκταση, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες συμπεριφορές μιμητισμού από ανήλικους χρήστες. Είναι η πρώτη φορά που κρούουμε τον κώδικα του κινδύνου καθώς μετά από καταγγελίες που λαμβάνουμε, θεωρούμε χρέος μας να αναχαιτίσουμε τυχόν επικίνδυνες και ανοδικές τάσεις ενός φαινομένου που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών μας.
Προς τους “άπιστους Θωμάδες” που αμφισβητούν την επικινδυνότητα και την ύπαρξη του Jonathan Galindo θέτουμε το ερώτημα: “Γιατί άραγε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook έχουν αποκρύψει από την αναζήτησή τους hashtags με την επιγραφή #Jonathan Galindo αναφέροντας ότι παραβιάζουν τους Όρους Χρήσης της Κοινότητας;”», αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια.