Σοκ για τις βρετανικές εξαγωγές προς την ΕΕ αποτέλεσε ο πρώτος μήνας μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit και την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η μείωση τον Ιανουάριο έφτασε στο 40,7%, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 5,6 δις. στερλίνες. Το παραπάνω ποσοστό είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία, το 1997.
Παράλληλα, νέο ισχυρό πλήγμα δέχθηκε συνολικά η βρετανική οικονομία τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ χειρότερη εικόνα, με υποχώρηση της τάξης του 4,9%. Αυτό το στοιχείο κάνει την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι η οικονομία και οι επιχειρήσεις της χώρας δείχνουν να προσαρμόζονται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στα νέα δεδομένα και να προσθέτει ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ δεν θα συνεχιστεί.
Παρ’ όλα αυτά, πολλά είναι τα προβλήματα που μένουν να επιλυθούν. Ανάμεσα σε αυτά και η αυξημένη γραφειοκρατία και οι έλεγχοι στα σύνορα, που προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στη διακίνηση αγαθών από και προς τη Βρετανία.
Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου υπέστη κυριολεκτικά κραχ το 2020, καθώς η μείωση του ΑΕΠ ήταν διψήφια και η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από τρεις αιώνες!