Η Έμιλι Ρατακόφσκι έγινε μητέρα πριν λίγες ημέρες, και ανακοίνωσε στους θαυμαστές της την απόφασή της να μην αντιμετωπίζει το παιδί της ούτε ως αγόρι, ούτε ως κορίτσι, μέχρι να συμπληρώσει τα 18 χρόνια της ζωής του και να αποφασίσει μόνο του.
Έκανε, όμως, ένα λάθος: Παρέλειψε να ζητήσει τη γνώμη του Γιώργου Λιάγκα πάνω στο ζήτημα, ο οποίος για κάποιο λόγο δείχνει ανίκανος να αποδεχτεί ότι ίσως ένας άλλος άνθρωπος, στην άλλη άκρη του κόσμου, να έχει λίγο διαφορετική άποψη για το μεγάλωμα των παιδιών του από τον ίδιο.
Ουσιαστικά, η απόφαση της Ρατακόφσκι προσπαθεί να προλάβει το ενδεχόμενο ψυχικού τραυματισμού του παιδιού της, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι είναι τρανς καθώς μεγαλώνει. Η ιδέα είναι ότι, αποφεύγοντας να το χαρακτηρίσει κορίτσι ή αγόρι, αν η ταυτότητα φύλου του δεν συμφωνεί με την ανατομία του, εκείνο δεν θα είναι αναγκασμένο να περάσει τον πόνο της δυσφορίας φύλου.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η επιστημονική επικρατούσα αντίληψη λέει το φύλο είναι ένα ολόκληρο φάσμα, ο κύριος Λιάγκας τόνισε ότι «ένα παιδί γεννιέται ή αγόρι ή κορίτσι».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν κάποιος διαφωνεί με την απόφαση της Ραϊτακόφσκι, δεν υπάρχει λόγος να το κάνει και τόσο θέμα. Γιατί παρά τις προσπάθειες της Φαίης Σκορδά, για άλλη μια φορά, να ηρεμήσει τα πνεύματα, ο κύριος Λιάγκας έδωσε έναν εκτενή μονόλογο επάνω στο θέμα, συγχέοντας την ταυτότητα φύλου με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αναμασώντας παρωχημένες αντιλήψεις που ταυτίζουν το φύλο με την ανατομία και κυρίως μοιάζοντας… υπερβολικά ταραγμένος.
Ταυτόχρονα, το πάνελ που προσπαθούσε να τον «μαζέψει», επίσης μοιάζει να βρίσκεται σε σύγχυση για το τι ακριβώς είναι η ομοφυλοφιλία και τι η τρανς ταυτότητα.
Επίσης, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τι ακριβώς σημαίνει η λέξη… «μινιμαλιστεί».
Δείτε αναλυτικά την τοποθέτησή του:
«Υπάρχει ένα κίνημα – που ελπίζω να μινιμαλιστεί – που λέει ότι το παιδί δεν έχει φύλο και θα το επιλέξει όταν γίνει 18, ανακοινώνοντάς το στους γονείς. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω κάτι… Σεξουαλική ταυτότητα έχει και μπορεί να μην την ανακοινώσει και πουθενά αν δεν θέλει. Ένα παιδί γεννιέται αγόρι ή κορίτσι. Δεν γίνεται να μην γεννηθεί αγόρι ή κορίτσι. Μιλάω για την ανατομία, το φύλο του παιδιού. Το τι θα επιλέξει σεξουαλικά είναι δικό του θέμα.
Από εκεί και πέρα άνδρας ή γυναίκα δεν σημαίνει ότι πάω με άνδρες ή γυναίκες. Από την ημέρα που γεννιέσαι είσαι άνδρας ή γυναίκα. Θεωρώ ότι στο πλαίσιο του πολιτικά ορθού έχουμε χάσει τα αβγά και τα πασχάλια! Είμαστε μοντέρνοι και προοδευτικοί άνθρωποι να μεγαλώνουμε με νόμους ισότητας τα παιδιά μας, να φερόμαστε σε όλους τους ανθρώπους έτσι, όμως όταν γεννιέμαι με ανδρικά ή γυναικεία όργανα είμαι ή αγόρι ή κορίτσι», ανέφερε ο Γιώργος Λιάγκας με ένταση στη φωνή του.
Τότε, η Φαίη Σκορδά πήρε τον λόγο και θέλοντας να κατεβάσει τους τόνους είπε: «Καταλαβαίνω τι λες, δεν είμαι από άλλο πλανήτη. Και πολλές φορές δεν έχει να κάνει η συμπεριφορά με τη σεξουαλική προτίμηση, η οποία μπορεί να αλλάξει. Δεν υπάρχουν ταμπέλες πια σε αυτά τα πράγματα. Βλέπεις ότι καθώς τα χρόνια περνούν, κάποια πράγματα που μας φαινόντουσαν περίεργα εν τέλει τα καταλαβαίνεις. Πλέον πρέπει να αποδεχθούμε ότι ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του. Και μένα μου φαίνεται περίεργο αλλά υπάρχει ένα κίνημα, στο οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται έτσι και αυτή είναι η επιλογή τους. Να το σέβεσαι».
«Να μην έχουμε άποψη εμείς δηλαδή; Αν το κίνημα λέει βλακείες, δεν με ενδιαφέρει πως το λένε. Σέβομαι αλλά έχω και εγώ τη γνώμη μου. Αφού διαφωνείτε σήμερα να μην λέτε ότι τα παιδιά σας είναι αγόρια ή κορίτσια. Μιλάω για την ανατομία. Αυτό δεν δέχονται αυτοί οι άνθρωποι!», απάντησε εκνευρισμένος ο Γιώργος Λιάγκας.