Περισσότερα από 20.000 είναι τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού στη χώρα με το τρίτο κύμα της πανδημίας να μαίνεται και τους ειδικούς να αποφασίζουν παράταση του lockdown για δυο ακόμη εβδομάδες και τηλε-εκπαίδευση σε όσα σχολεία είχαν μείνει ανοικτά. Ταυτόχρονα, εγκαταλείπονται και τα σχέδια για «άνοιγμα» του εμπορίου, τουλάχιστον μέχρι το κύμα να κοπάσει.
Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε δρόμο μέχρι την κάμψη του κύματος αυτού, αφού τα ημερήσια κρούσματα έχουν φτάσει κατά μέσο όρο τα 2.100 την ημέρα με τα διενεργούμενα τεστ στα 45.000 την ημέρα κατά μέσο όρο εβδομάδας. Παρότι όμως τα τεστ είναι αυξημένα αισθητά, έχει αυξηθεί και ο δείκτης θετικότητας στο 4,5% κατά μέσο όρο σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ σε επιβαρυμένες περιοχές να ξεπερνά το 7%.
Σημειώνουμε ότι το 3% θεωρείται ανεκτό ποσοστό για πανδημία, ενώ το 4% δίνει σήμα κινδύνου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων. Έτσι, στο «βαθύ κόκκινο» εκτός από την Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα μπαίνουν από αύριο η Ευρυτανία, Λέσβος, Χαλκιδική και οι δήμοι Κατερίνης, Ιωαννίνων, Σκιάθου, Χανίων και Μετσόβου. Παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» οι περιφέρειες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Άρτας και Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Σάμου, Λευκάδας, ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου και ο δήμος Ανωγείων.
Αυτά τα ποσοστό θετικότητας δικαιολογούνται από το γεγονός ότι ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, το γνωστό πλέον Rt, ξεπερνά το 1, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις βαθιά κόκκινων περιοχών, να φτάνει το 1,52.
Αριθμοί που σοκάρουν
Οι «δύσκολοι» αυτοί αριθμοί, αποτυπώνουν την επίπτωσή τους στα νοσοκομεία, καθώς τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, ακολουθούνται από εισαγωγές ασθενών. Κατ΄ αρχήν σε απλούς θαλάμους νοσηλείας περιστατικών covid και στη συνέχεια ενδεχομένως και σε κλίνες εντατικής εάν η κατάσταση από σοβαρή, γίνει κρίσιμη. Στην πρώτη περίπτωση η νοσηλεία διαρκεί δύο εβδομάδες και στη δεύτερη, μπορεί να φτάσει ακόμη και τρεις εβδομάδες.
Με τα κρούσματα λοιπόν να ξεπερνούν σταθερά τις 2.000 σε ημερήσια βάση, αναπόφευκτα οι ημερήσιες εισαγωγές έχουν φτάσει πλέον τις 400 σε ολόκληρη τη χώρα, με τις 200 να βρίσκονται στο λεκανοπέδιο. Μάλιστα το τελευταίο διήμερο οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500 σε ημερήσια βάση. Στα νοσοκομεία της Αθήνας νοσηλεύονται 4.032 περιστατικά covid, και μόνο την τελευταία εβδομάδα, εισήχθησαν στο νοσοκομείο τα 2.000 από αυτά.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, οι Μονάδες Εντατικής γεμίζουν διαρκώς και παρότι συνεχώς ανοίγουν νέες κλίνες σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και πάλι η πληρότητα παραμένει στο 92%. Και οι πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Αντίστοιχα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε πως στην Αττική, οι εισαγωγές σε κλίνες εντατικής ήταν αυξημένες κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, και οι νέες διαγνώσεις αυξημένες κατά 20-25%, έναντι ποσοστού 35-40% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Τα δεδομένα αυτά, δείχνουν μια πορεία ύφεσης που όλοι ελπίζουν να συνεχιστεί, ώστε να έρθει η σταθεροποίηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Όμως παρότι πλησιάζουμε σε σταθεροποίηση, οι ειδικοί της επιτροπής, επισημαίνουν ότι οι πιέσεις στο σύστημα υγείας θα συνεχιστούν, αφού η νοσηλεία είναι χρονοβόρος και η αποσυμφόρηση δεν ακολουθεί την ταχύτητα των εισαγωγών.
Προκειμένου λοιπόν να μπορέσει να κρατηθεί το ΕΣΥ και οι ασθενείς να καλύπτονται νοσηλευτικά, οι ειδικοί αποφάσισαν ένα νέο lockdown δύο επιπλέον εβδομάδων μέχρι τουλάχιστον να επέλθει μια σταθεροποίηση.
Μεταλλάξεις
Σημαντική παράμετρο για την ανατροπή των επιδημιολογικών δεδομένων αποτελούν οι μεταλλάξεις του ιού, που εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς και εξαιρετική ευκολία, οδηγώντας τους ασθενείς σε νοσηλεία.
Έτσι, οι ειδικοί περιμένουν να περάσει και το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, ώστε να ξεκαθαριστεί η πορεία των επομένων ημερών.
Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μοντέλου του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, οι νοσηλείες στις ΜΕΘ θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, φτάνοντας τουλάχιστον τους 590 διασωληνωμένους ασθενείς γύρω στις 25 Μαρτίου.
Το ίδιο μοντέλο δείχνει σταθεροποίηση των κρουσμάτων στα σημερινά επίπεδα περίπου, ακόμη και για τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Όμως καθώς δεν είναι ακόμη δυνατόν να υπολογιστεί το ακριβές ποσοστό επικράτησης των μεταλλάξεων στις διάφορες περιοχές της χώρας, μετά το τέλος της δεκαπενθήμερης παράτασης όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά.