Μια αγωνιώδης μάχη να κρατηθεί όρθιο το Σύστημα Υγείας, που «στενάζει» από τις αθρόες εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.
Οι εικόνες από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid μεγαλώνει διαρκώς, στερώντας κρεβάτια εντατικής από άλλα περιστατικά. Σύμφωνα μάλιστα με την ΠΟΕΔΗΝ δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.
Οι 4.500 και πλέον νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία, οι 564 διασωληνωμένοι και οι δεκάδες θάνατοι ημερησίως επιβεβαιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα και κρατούν σε συνεχή επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές.
Η περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, στη μάχη κατά του κοροναϊού που πολιορκεί τη χώρα, κρίνεται αναγκαία, ενώ καθημερινές είναι οι δραματικές εκκλήσεις προς τους πολίτες, να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή, και να τηρούν τα μέτρα προστασίας, καθώς η μη συμμόρφωση οδηγεί σε νέα κρούσματα που αφήνουν βαθύ αποτύπωμα και στις νοσηλείες.
Την ανησυχία για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, εντείνει και το γεγονός ότι η κορύφωση του τρίτου κύματος δεν έχει συμβεί. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις ειδικών, τα κρούσματα δεν αποκλείεται να φτάσουν ξανά ακόμη και τις 3.000 ημερησίως, χωρίς να συνυπολογιστεί η επίδραση των κορονο-πάρτι, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, λόγω και της Αποκριάς. Επίδραση που αναμένεται να φανεί τις επόμενες 15 ημέρες.
«Στενάζουν» τα νοσοκομεία
Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ήταν ένα ορόσημο για τους ειδικούς σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας και τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Μετά τους 937 ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο, οι εισαγωγές κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Χθες έγιναν 457 εισαγωγές, με το 53% στα νοσοκομεία της Αττικής.
Στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται πλέον 2.334 ασθενείς, με τους 1.983 σε απλές κλίνες. Άλλοι 796 νοσηλευόμενοι καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, 850 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Τέλος, συνεχής είναι η άνοδος των νοσηλευομένων στην Κρήτη, που έχουν φτάσει πλέον τους 126.
Οι διασωληνωμένοι, σκαρφάλωσαν στους 564, ενώ επιστήμονες προειδοποιούν ότι ενδεχομένως μέχρι τις 20 του μήνα να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ, «με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620- 650».
«Ψάχνουν» ΜΕΘ
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ. Μέσα στο Σαββατοκύριακο στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής έγιναν 520 νέες εισαγωγές. Οι 75 από αυτές ήταν στον Ευαγγελισμό.
Οι ασθενείς σε ειδικές μονάδες στο λεκανοπέδιο Αττικής έχουν ξεπεράσει τους 300, με τις αρχές να επιστρατεύουν ακόμα και τα χειρουργεία για να τους νοσηλεύσουν.
Σε καθημερινή βάση, ασθενείς διασωληνώνονται σε κοινούς θαλάμους και παραμένουν εκεί για ώρες, ενίοτε και για μέρες, αφού τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι πλέον δυσεύρετα.
Ίδια κατάσταση και στο Τζάνειο, καθώς γεμάτα είναι τα 10 κρεβάτια στην ΜΕΘ covid όσο και τα 9 στη γενική MEΘ.
Διασωληνωμένοι με φορητό αναπνευστήρα
Στα όριά του βρίσκεται και το Λαϊκό νοσοκομείο, μια από τις μεγαλύτερες δομές υγείας της χώρας. Όπως αποκάλυψε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Νίκος Ορφανός, προϊστάμενος στην Κλινική Covid του νοσοκομείου, υπάρχουν δύο διασωληνωμένοι -μέσης ηλικίας- με φορητό αναπνευστήρα.
«Χρειάζονται μεταφορά άμεσα σε ΜΕΘ για να έχουν μηχανική υποστήριξη. Ένας φορητός αναπνευστήρας δεν παρέχει την ασφάλεια που παρέχει η μηχανική υποστήριξη στις ΜΕΘ. Με ότι αυτό συνεπάγεται» τόνισε ο γιατρός.
Παράλληλα, χαρακτήρισε εφιαλτική την εφημερία που ολοκληρώνεται, καθώς στο νοσοκομείο έγιναν 48 εισαγωγές για covid περιστατικά.
Ακόμα, ο κ. Ορφανός, σχολίασε την απόφαση να φύγουν δύο γιατροί από το Λαϊκό για να στελεχώσουν την κλινική για να υποδεχθεί ασθενείς covid, ως «απαράδεκτη απόφαση, που μετά από ενέργειές μας ανακλήθηκε. Ντροπή να φεύγουν από το δημόσιο νοσοκομείο γιατροί για να στελεχώσουν τον ιδιωτικό τομέα».
Επιλογή ασθενών;
Υπογραμμίζεται ότι στην Αττική συνολικά υπάρχουν 95 διασωληνωμένοι που ψάχνουν κρεβάτι ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, πλέον γίνεται επιλογή ασθενών Covid για το ποιος θα μπει σε ΜΕΘ και ποιος όχι.
«Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βέβαια υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι είναι πέντε και έξι μέρες και δεν εξυπηρετούνται. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επιλογή ασθενών με θεραπευτικά κριτήρια».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι τα ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ Covid που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο οδηγούν το ιατρικό προσωπικό σε δύσκολες αποφάσεις. «Περιμένουμε κάποιος να γίνει καλά ή δυστυχώς να καταλήξει για να αδειάσει ένα κρεβάτι και να πάει ένας που περιμένει» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πότε αναμένεται η κορύφωση του τρίτου κύματος
Ο Νίκος Τζανάκης καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης επισημαίνει, ότι η κορύφωση του τρίτου κύματος αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας, οπότε θα δούμε 3.000 κρούσματα ή και λίγο πιο πάνω. Η αποκλιμάκωση θα έρθει μετά τις 25 Μαρτίου και «θα είναι αργή και σταθερή».
Μιλώντας στο LIVE NEWS εξήγησε το διάγραμμα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τονίζοντας ότι «αυτό το διάγραμμα δείχνει τα κρούσματα με τις μαύρες τελίτσες που είναι από τα πραγματικά κρούσματα που μετράει ο ΕΟΔΥ με τα τεστ. Οι κόκκινες γραμμούλες είναι το μοντέλο μας, το οποίο καταλήγει το να του ζητήσουμε 20 μέρες πρόβλεψη, δείχνει λοιπόν αυτό το μοντέλο μια επιπέδωση μετά τις 20 του μήνα», εξήγησε.
Αρχικά την 15η Ιανουαρίου φαίνεται πως είναι η αρχή της αύξησης. Φτάνουμε τώρα στις 12 και 19 το σημείο που φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση. Εκτιμάται ότι στις 17 – 18 Μαρτίου, δηλαδή αύριο – μεθαύριο είναι η κορύφωση. Και αρχίζει και επιπεδώνεται η καμπύλη. Η επιπέδωση αυτή διαρκεί αρκετές μέρες μέχρι τις 20 – 22 του μήνα και από τις 25 υπάρχει μια ελαφρά κάμψη.
Αύριο – μεθαύριο, την Πέμπτη, φαίνεται η κορύφωση της πανδημίας, αυτό εκτιμάται βάσει του μοντέλου του κ. Τζανάκη, δηλαδή η χειρότερη στιγμή της πανδημίας αυτού του τρίτου κύματος. Και μετά από το Σαββατοκύριακο αρχίζει μια πολύ αργή πτώση.
«Αυτός ο συντηρητικός μέσος όρος που βάζουμε εμείς, το κάτω όριο δηλαδή του μοντέλο μας. Επιτρέψτε μου να πω ότι έχει κάποια ανώτερα όρια ο κινητός μέσος όρος της τάξεως των συν 300 κρουσμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα να δούμε τις επόμενες μέρες και κρούσματα κοντά στις 3.000 λίγο πάνω από 3.000 μία ή δύο μετρήσεις», σημείωσε.