Την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες βάζουν «στον πάγο» το εμβόλιο της AstraZeneca, λόγω φόβων πως συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες επέμεινε στη θέση πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως είναι το εμβόλιο αυτό που προκάλεσε τη δημιουργία θρόμβων.
Για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca συνεδρίασε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αποφάσισε να συγκαλέσει επιτροπή ειδικών για να εξετάσει την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου, αν και κορυφαίο στέλεχός του για επιστημονικά θέματα συνέστησε να συνεχίσει να αξιοποιείται.
Στην Ελλάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, τόνισε πως ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται σταθερά και με εμπιστοσύνη.
Βασικό ενός εμβολίου είναι η ασφάλεια του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι’ αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, είπε.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, αναφορικά με το τι γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και το τι αποτελέσματα μπορεί να έχει για την Ελλάδα ένα άνοιγμα της αγοράς τις επόμενες ημέρες.
«Να πάνε να το κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσοι έχουν ραντεβού. Αυτό εξελίσσεται σε άλλη μια γκάφα. Η υπεραντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών δημιούργησε αδικαιολόγητη σύγχυση στον κόσμο. Οι επιστήμονες ανακοινώνουν όταν εντοπίζουν κάποιο μικροπρόβλημα. Αυτό δε σημαίνει ότι συνδέεται με το εμβόλιο. Όλα αυτά είναι αναίτια. Νομίζω ότι η Ελλάδα κράτησε τη σωστή στάση και ότι αύριο θα δούμε ότι οι ευρωπαϊκές επιτροπές θα πουν το προφανές, ότι δεν έχουμε αιτία να πετάξουμε ένα χρήσιμο εμβόλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το ξέραμε», τόνισε ο κ. Παυλάκης.
«Μπορεί να είναι και εμπορικός πόλεμος, δυστυχώς γίνονται και τέτοια. Η AstraZeneca είναι το κόκκινο πανί για κάποιους Ευρωπαίους πολιτικούς. Νομίζω υπήρχε υπεραντίδραση. Δημιούργησαν σύγχυση και χαίρομαι που αρχίζουν και το παίρνουν πίσω. Η Γαλλία έκανε δήλωση ότι θα αλλάξουν στάση», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Κοιτάξαμε τα δεδομένα και είδαμε ότι τα δεδομένα δεν είναι χειρότερα από τα άλλα εμβόλια κατά του κοροναϊού», απάντησε ο ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος στο γιατί η χώρα μας δεν σταμάτησε το εμβόλιο της AstraZeneca.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1, «οι περιπτώσεις θρόμβων είναι κάτω από 1 στις 100.000, αφού στη χώρα μας δεν έχουμε κανένα περιστατικό».
Χαρακτήρισε μάλιστα «λαχείο» το να πάθει κάποιος θρόμβωση από το εμβόλιο.
Επίσης, για το εμβόλιο της AstraZeneca το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και και καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος διευκρίνισε ότι θα κάνουμε αυτό που έχουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ.
«Αν υπάρξει κάποια πληθώρα εμβολίων που μπορούν να προσωποποιηθούν το βλέπουμε, αλλά δεν είναι στον ορίζοντα. Να κάνετε το εμβόλιο όπως είναι προγραμματισμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα, οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ και της Επιτροπής Εμβολιασμών είναι το πρέπον και το φρόνιμο, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε. Μιλάμε για παρενέργειες 2 στο εκατομμύριο», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Παράλληλα, στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, αναφορικά με τον προβληματισμό των πολιτών για το εμβόλιο της AstraZeneca, την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις μιας μερικής άρσης των μέτρων.
«Τα φάρμακα και τα εμβόλια δεν είναι αγαθά. Είναι προϊόντα που πρέπει να έχουν κανονική άδεια. Κανένα εμβόλιο δεν έχει κανονική άδεια. Η σύνθεση των εμβολίων είναι γνωστή και θεωρείται ασφαλής με επιστημονικά κριτήρια. Δεν έχουν εμφανίσει στις κλινικές μελέτες ιδιαίτερες ή πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Έχουμε κάνει αυτή τη στιγμή μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς. Τα δεδομένα είναι καλά. Τα εμβόλια δεν εμφανίζουν διαφορές μεταξύ τους στις ανεπιθύμητες παρενέργειες, και αυτή η παρενέργεια που έχει εμφανιστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca έχει εμφανιστεί και με τα υπόλοιπα εμβόλια. Κάποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν από τον κοροναϊό, και κινδυνεύουν πιο πολύ από τον κοροναϊό, από ό,τι από το εμβόλιο. Με το εμβόλιο υπάρχει τρόπος διαχείρισης του κινδύνου. Όσοι έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα και ανησυχούν πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους», είπε ο κ. Κούβελας αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.
«Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca. Είναι το μοναδικό μη αμερικανικής παραγωγής εμβόλιο, κοστίζει 2-3 ευρώ, και η Αμερική δεν το έχει σταματήσει. Μπορεί να είναι και θέμα συμφερόντων αυτό που γίνεται, δεν μπορώ να το ξέρω», συνέχισε στο ίδιο θέμα.