«Μετά από 5 μήνες lockdown βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημικής κρίσης και είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και πολλές δεκάδες αυτοί που είναι προχείρως διασωληνωμένοι και περιμένουν στις λίστες του ΕΚΑΒ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Το μοντέλο που ακολούθησαν πιστά τους τελευταίους πέντε μήνες απέτυχε και θα περίμενα από τον πρωθυπουργό να βγει να αναλάβει την ευθύνη», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξέφρασε την άποψη ότι «έχουμε ένα αποτυχημένο ακορντεόν που το χειριζόμαστε λάθος» και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε μια κυβέρνηση που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και ρίχνει την ευθύνη στην αντιπολίτευση, αυτό δεν είναι μια υπεύθυνη στάση». Σημείωσε ότι από τον Νοέμβριο ο ίδιος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων με ένα σχέδιο και κοινό υπουργό υγείας, «αλλά αρνήθηκε».
Σχετικά με το πολιτικό μορατόριουμ που ζήτησε χτες να υπάρξει «για να δούμε τι μπορεί να σωθεί παρά τα όσα έχουν γίνει», όπως είπε, τόνισε ότι η κυρίαρχη πολιτική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν την ατζέντα της συνεννόησης ή της αντιπαράθεσης. Προσέθεσε ότι σε αυτούς τους πέντε μήνες lockdown η κυβέρνηση έχει περάσει νομοσχέδια «που εγείρουν μεγάλες αντιδράσεις», πράγματα που δεν θα έπρεπε να εισαχθούν σε μια τέτοια περίοδο εξαναγκαστικής περιστολής ελευθεριών, όπως είπε.
Σχετικά με τις συγκεντρώσεις ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στον OPEN TV είπε ότι «ο κόσμος βγαίνει στον δρόμο, γιατί αισθάνεται να περιορίζεται η ανάσα του, να περιορίζονται τα δικαιώματα. Ήταν μια αντίδραση στην υπερβάλλουσα αστυνομική αυθαιρεσία και βία». Και πρόσθεσε: «Η αντίδραση αυτή ήταν μια αντίδραση υγιής».
Για το ΕΣΥ
Λέγαμε προσλάβετε γιατρούς, νοσηλευτές, φτιάξτε ΜΕΘ δεν έγινε τίποτα, είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση λέει ότι δήθεν έχουν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ κι έχουμε 1.200. «Με 650 διασωληνωμένους έχουμε 124 σε λίστα αναμονής. Δεν βρίσκουν κρεβάτι και είναι διασωληνωμένοι στους θαλάμους. Οι 71 είναι covid περιστατικά. Είναι ψέμα ότι έχουμε ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά.
Γιατί δεν ζητά εκλογές
«Είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη. Οταν έχεις 7.500 νεκρούς, κόσμο να χαροπαλεύει, είναι σοβαρά πράγματα; Δεν ζητάμε εξουσία για την εξουσία. Ζητάμε διακυβέρνηση για να δημιουργήσουμε για τον τόπο. Οταν μας πίεζε η τρόικα, έλεγε ο Μητσοτάκης βάστα Σόιμπλε και ζήταγε εκλογές», απάντησε ερωτηθείς σχετικά γιατί δεν ζητά εκλογές.
Ο ίδιος όπως είπε δεν τον προβληματίζει η εικόνα των δημοσκοπήσεων καθώς όπως είπε ο πολίτης δεν σκέφτεται τις εκλογές και θέλει να τελειώνει αυτό το βάσανο. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η οργή και η αγανάκτηση αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.
«Εχουμε κι εμείς τις μετρήσεις μας. Το ανέκδοτο που επιλέγει η κυβέρνηση να βγάζει δημοσκοπήσεις με 30 μονάδες διαφορά, πρέπει να τελειώσει», είπε.
Για τις διαδηλώσεις για τον Κουφοντίνα
«Λυπάμαι που έχουμε αναγάγει έναν τρομοκράτη σε ρυθμιστικό παράγοντα της πολιτικής ζωής. Είναι θλιβερή κατάντια» είπε αναφερόμενος στη θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Χαρακτήρισε ατυχής την τοποθέτηση του Δρίτσα ενώ παραδέχθηκε ότι έχει κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ λάθος.
«Το πανό (σ.σ.: γεννήθηκα 17 Νοέμβρη) αυτό δεν είχε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από πίσω, είχε αλληλέγγυους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε λεκτικά για τον κίνδυνο ηρωοποίησης του Κουφοντίνα. Αν πέθαινε θα είχε πολλές κι αρνητικές συνέπειες. Θα δημιουργούσε εντελώς αντίθετη εικόνα. Θα γινόταν σύμβολο αντίστασης και μάρτυρας ένας άνθρωπος που αποφάσιζε να αφαιρεί ζωές. Η Νεολαία μας συμμετείχε σε διαδηλώσεις, κρατώντας πανό που ζητούσε να τηρηθούν οι κανόνες ενός κράτους δικαίου. Φοβάμαι μήπως χαθεί ο δρόμος. Αναφέρομαι στα παιδιά που θα γίνουν έφηβοι και μπορεί να οδηγηθούν σε στρεβλό ριζοσπαστισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στα περί προνομιακής μεταχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ στους τρομοκράτες της 17Ν είπε « ο Χ. Ξηρός πότε πήρε άδεια και πότε δεν γύρισε και δραπέτευσε; Επί Σαμαρά. Επί ΣΥΡΙΖΑ συνελήφθη».
«Θα καταργήσουμε τον νόμο Κεραμέως»
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει ξανά, θα καταργήσει τον νόμο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια. Αρχικά, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως «Ο νόμος Κεραμέως, για να καταλάβει ο κόσμος έχει δύο πτυχές. Μία είναι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία και μία η μείωση εισακτέων κατά 25.000 φοιτητές για να αυξήσουμε την πελατεία στα κολέγια».
«Θα καταργήσουμε τον νόμο Κεραμέως. Θα επαναφέρουμε τον αριθμό εισακτέων εκεί που ήταν» είπε. «Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία σώματος φύλαξης με αρμοδιότητα αποκλειστική στους πρυτάνεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικό πρόβλημα στα πανεπιστήμια είναι η υποχρηματοδότηση.
Για εστίαση, πιστοποιητικό και τουρισμό
Τόνισε τέλος, ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η εστίαση είναι ανοιχτή, ενώ στην Ελλάδα παραμένει κλειστή. «Το πρόβλημα είναι ότι κλείνουμε το ακορντεόν όταν δεν χρειάζεται και το ανοίγουμε όταν δεν πρέπει» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Ενώ χαρακτήρισε το πιστοποιητικό εμβολιασμού «μια ανοησία με τους λίγους εμβολιασμένους».
Σε ότι αφορά τον τουρισμό σημείωσε ότι η κατεύθυνση θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, ενώ υπενθύμισε ότι ο ΣΡΥΙΖΑ είχε προτείνει από πέρισυ το καλοκαίρι οι εισερχόμενοι τουρίστες να μπαίνουν στην χώρα με αρνητικό τεστ.