Ένα «πράσινο πιστοποιητικό» εμβολιασμού που θα επιτρέψει στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρουν σταδιακά τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, ώστε να μην απειλείται το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων και προϊόντων αλλά και το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδους «διαβατήριο» για το άνοιγμα του τουρισμού, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κανονισμός που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ (τηρουμένων των αναλογιών την «άνω βουλή» της ΕΕ), όπου υπάρχουν ακόμα κάποιες επιφυλάξεις από ορισμένα κράτη – μέλη, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (την «κάτω βουλή» της ΕΕ), όπου η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), είναι γνωστή για τη θεσμική της εμμονή στην προάσπιση της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των Ευρωπαίων πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι ο κανονισμός να έχει εγκριθεί μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν και ξεκινάει επισήμως η θερινή τουριστική περίοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα βασικά στοιχεία του πιστοποιητικού εμβολιασμού
Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του κανονισμού που προτείνει σήμερα η Επιτροπή:
Προσβάσιμα και ασφαλή πιστοποιητικά για όλους τους πολίτες της ΕΕ:
Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα καλύπτει τρεις τύπους πιστοποιητικών – πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ (τεστ NAAT / RT-PCR ή rapid test αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.
Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή ή σε χαρτί. Και οι δύο θα έχουν έναν κωδικό QR που περιέχει τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες καθώς και μια ψηφιακή υπογραφή για να βεβαιώνει ότι το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.
Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού που οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να επαληθεύσουν όλες τις υπογραφές πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ. Κανένα προσωπικό στοιχείο των κατόχων πιστοποιητικών δεν περνά από την πύλη ή διατηρείται από το κράτος μέλος επαλήθευσης.
Τα πιστοποιητικά θα είναι διαθέσιμα δωρεάν και στην επίσημη γλώσσα ή γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.
Μη διάκριση:
Όλοι οι πολίτες – εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι – πρέπει να επωφελούνται από ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Για να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία όχι μόνο ενός διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και πιστοποιητικών τεστ COVID-19 και πιστοποιητικών για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.
Το ίδιο δικαίωμα για τους ταξιδιώτες με το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό – όπου τα κράτη μέλη αποδέχονται την απόδειξη εμβολιασμού για να αρθούν περισμοί δημόσιας υγείας , όπως τεστ ή καραντίνα, θα πρέπει να αποδεχθούν, υπό τους ίδιους όρους, πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται βάσει του Συστήματος του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού.
Αυτή η υποχρέωση θα περιορίζεται σε εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να αποδεχθούν και άλλα εμβόλια.
Κοινοποίηση άλλων μέτρων – εάν ένα κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να τεθεί σε καραντίνα ή να υποβληθεί σε τεστ, πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή και όλα τα άλλα κράτη μέλη και να εξηγήσει τους λόγους αυτών των μέτρων.
Μόνο βασικές πληροφορίες και ασφαλή προσωπικά δεδομένα:
Τα πιστοποιητικά θα περιλαμβάνουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, σχετικές πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / τεστ / ανάκτηση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό του πιστοποιητικού. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ελεγχθούν μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση της αυθεντικότητας και της εγκυρότητας των πιστοποιητικών.
Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία καθώς και την Ελβετία.
Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό πρέπει να εκδίδεται σε πολίτες της ΕΕ και στα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Θα πρέπει επίσης να χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και σε επισκέπτες που έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.
Το σύστημα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώσει το τέλος της διεθνούς κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την COVID-19.
Για να είναι έτοιμη πριν από το καλοκαίρι, η πρόταση αυτή πρέπει να εγκριθεί γρήγορα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Παράλληλα, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν το πλαίσιο εμπιστοσύνης και τα τεχνικά πρότυπα, που έχουν συμφωνηθεί στο δίκτυο eHealth, για να διασφαλίσουν την έγκαιρη εφαρμογή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, τη διαλειτουργικότητά τους και την πλήρη συμμόρφωση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική εργασία και η πρόταση τους επόμενους μήνες.