Μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι των ειδικών και της κυβέρνησης η χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως όχι μόνο δεν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά και ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.
Είναι σαφές λοιπόν πως τα πιο σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν στις αρχές του μήνα με τα SMS δεν απέδωσαν καρπούς.
Εν τέλει όχι μόνο δεν είδαμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, αλλά σημειώσαμε ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους από τις αρχές της πανδημίας.
Πελώνη: Ο περιορισμός κυκλοφορίας στις 19.00 δεν απέδωσε
Το γεγονός αυτό παραδέχτηκε άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτέλια Πελώνη, η οποία ανέφερε πως ο περιορισμός κυκλοφορίας στις 19.00 δεν απέδωσε.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Πρώτο Θέμα 104,6, η κ. Πελώνη είπε ότι η απαγόρευση στις 19.00 τα Σαββατοκύριακο δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. «Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να υπάρξουν προσαρμογές και να διορθωθούν επιμέρους μέτρα που ενδεχομένως να μη λειτουργούν» είπε. Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ως παράδειγμα το ωράριο μετακίνησης μέχρι τις 19.00, το οποίο –όπως είπε– «δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δημιούργησε μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες».
Νέα στρατηγική για να σταματήσει η ενδοοικογενειακή διασπορά
Επομένως οι ειδικοί θέλουν να αλλάξουν εντελώς την στρατηγική τους και ουσιαστικά να βγάλουν έξω τους πολίτες από τα σπίτια τους.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να μην μαζεύονται συνεχώς στα σπίτια τους και να μεταδίδουν τον ιό, αλλά να κυκλοφορούν περισσότερο έξω, όπου είναι πιο δύσκολο κάποιος να κολλήσει.
Μάλιστα το γεγονός πως η ημέρα μεγαλώνει και ο καιρός γλυκαίνει είναι ένα όπλο που θα βοηθήσει στο να σταματήσει η ενδοοικογενειακή μετάδοση και όχι μόνο.
Πλέον λοιπόν μία αλλαγή στα περιοριστικά μέτρα δεν σημαίνει πως είμαστε εκτός κινδύνου. Σημαίνει πως είναι η μοναδική λύση για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού.
Άλλωστε οι ειδικοί επισημαίνουν πως λόγω των μεταλλαγμένων στελέχων πλέον είναι πιο εύκολη η διασπορά του ιού στην κοινότητα, οπότε οι μαζώξεις στο σπίτι «δυναμώνουν» τον ιό και φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.
Μαζικά τεστ και self testing στο σχέδιο για αποκλιμάκωση
Ακόμη ένα όπλο των ειδικών είναι και τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα συζητείται έντονα στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η στρατηγική του self testing στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά οι ειδικοί εξετάζουν το μοντέλο που έχει ξεκινήσει σε Βρετανία και Γερμανία, κατά το οποίο οι πολίτες προμηθεύονται από καταστήματα και σούπερ μάρκετ τα test τα οποία μάλιστα δείχνουν αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ελληνικό σχέδιο» για το self testing που συζητείται είναι οι πολίτες να μπορούν να προμηθεύονται μέσω της αύλης συνταγογράφησης τα τεστ ταχείας ανίχνευσης από τα φαρμακεία και να τα κάνουν σπίτι τους με ασφάλεια.
Οι ειδικοί θεωρούν πως με το self testing αφενός οι πολίτες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα test αφετέρου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση που βγουν θετικοί στον κοροναϊό.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες τονίζουν πως και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα, καθώς η αποκλιμάκωση τόσο τους ΕΣΥ όσο και των σκληρών δεικτών αναμένεται να είναι αργή.
Ειδικότερα την δική του εκτίμηση για τα μέτρα που είναι σε ισχύ στην χώρα μας για την καταπολέμηση του κοροναϊού, το lockdown και την επανεκκίνηση της οικονομίας έκανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Προειδοποίηση από ειδικούς: Ακόμη δεν διανύουμε την κορύφωση της πανδημίας
Ο καθηγητής προέβλεψε πως αν τα νέα μέτρα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματικά, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως ακόμα δεν διανύουμε την κορύφωση της πανδημίας, αφού αυτή θα έρθει μετά το Πάσχα. «Αν φέρουμε όμως πιο κοντά την κορύφωση, θα είναι καλύτερα», συμπλήρωσε.
Προστασία στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας
Ο κ. Σαρηγιάννης επέμεινε πως πρέπει να στοχεύσουμε στην προστασία από τον κοροναϊό στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους εργασίας.
«Μέχρι το τέλος του μήνα θα βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται και ακόμα ένα πράγμα που προκαλεί ανησυχία είναι οι μεταλλάξεις. Παραπάνω από το μισό των νέων κρουσμάτων που ανιχνεύονται είναι μεταλλαγμένα. Θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση», σημείωσε ο καθηγητής στο OPEN.
Περιμένουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων και την επόμενη εβδομάδα
Από την πλευρά του και ο κ. Θωμαϊδης συνεχίζει να καμπανάκι σχετικά με την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
«Σοκάρουν οι αναλύσεις των δειγμάτων που αναλύθηκαν στην περιφέρεια, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη» τόνισε ο Νίκος Θωμαΐδης.
«Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, στην Κρήτη ήταν και 1000%» υπενθύμισε. «210% ήταν η αύξηση στην Αθήνα αρχές Φεβρουαρίουκαι 500% τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, πριν το δεύτερο κύμα» υπενθύμισε.
Περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ
«Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Φαίνεται πάντως να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική είμαστε σταθερά. Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση» διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη (ΣΚΑΪ) όπως προκύπτει από την ανάλυση των δειγμάτων φαίνεται να αυξάνεται σιγά σιγά η διασπορά και ξαφνικά να γίνεται μια έκρηξη. «Φαίνεται το ιικό φορτίο να εκτινάσσεται στα λύματα στην περιφέρεια, στην Αθήνα είμαστε σε σταθερά υψηλό ιικό φορτίο εδώ και 40 μέρες….»
«Τα σημερινά μέτρα δε φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα…»
Τα σημερινά μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, δήλωσε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος ενόψει της ανακοίνωσης του νέου μείγματος περιοριστικών μέτρων το απόγευμα.
«Κάθε μέρα στην Αττική έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Προφανώς και τα μέτρα που έχουμε σήμερα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, πάντα υπάρχει η άποψη ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό (σ.σ κρουσμάτων – θυμάτων), αλλά δεν αποδεικνύεται αυτό» τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Τόνισε ότι είναι μια «πολύ δύσκολη μέρα σήμερα, με αυξανόμενο αριθμό ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και υπεράνθρωπες προσπάθειες του ΕΚΑΒ. Κάθε μέρα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, με πολύ μεγάλη πίεση και εξάντληση προσωπικού, πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διορισμοί ειδικευομένων γιατρών υπάρχει μικρή λίστα αναμονής και μια γραφειοκρατία, πρέπει να επιλυθεί έστω και την τελευταία στιγμή, στηρίζουν την 24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων…»
«Πάντα όταν αδειάζει θέση ειδικευόμενου μέχρι να έρθει ο επόμενος μεσολαβούν 2 – 3 μήνες υπάρχει γραφειοκρατική διαδικασία» διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος.
«Ας προσπαθήσουμε να είμαστε σε ανοιχτούς χώρους, με αερισμό δωματίων, τήρηση αποστάσεων. Κατά ένα μέρος η αύξηση τω ν κρουσμάτων οφείλεται σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια που μεταφέρεται από οικογένειες σε οικογένειες» επισήμανε.
Ο κ. Δημόπουλος διευκρίνισε πάντως ότι θα βελτιώνεται η κατάσταση με τη βελτίωση του καιρού και τη μείωση των συγχρωτισμών, και με τη συνεχιζόμενη αύξηση των εμβολιασμών, ενώ ανοίγει και η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες. «Πολύ θετική η απόφαση (σ.σ του ΕΜΑ) για το εμβόλιο AstraZeneca, περίπου 30% των εμβολιασμών στηρίζεται σε αυτό το εμβόλιο» σημείωσε.