«Είναι προτιμότερο να είναι οι πολίτες σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, παρά να πηγαίνουν, για παράδειγμα, παρανόμως σε σπίτια», είπε η Αριστοτελία Πελώνη, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τις αλλαγές που έρχονται.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, επανέλαβε ότι δεν συζητάμε για άνοιγμα ούτε για χαλάρωση των μέτρων, αλλά «στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή των μέτρων».
Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, θα διορθωθούν επιμέρους μέτρα, που ενδεχομένως δεν λειτούργησαν. Ένα από αυτά είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 18:00 σε όλη την Ελλάδα εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη που ξεκινούσε στις 19:00.
Το μέτρο αυτό «τελικά έφερε περισσότερη κόπωση» παραδέχτηκε η Αριστοτελία Πελώνη. Ένας ακόμη λόγος που αλλάζει το μέτρο είναι ότι η μέρα πλέον μεγαλώνει. Και επιπλέον, θα είναι καλύτερο οι πολίτες να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους που βοηθάει στην εκτόνωση, παρά να συνευρίσκονται παράνομα σε σπίτια, όπως σημείωσε.
Υπογράμμισε εξάλλου, ότι στην εξίσωση πρέπει να ληφθεί υπόψην και το γεγονός ότι «κάθε βδομάδα που κερδίζουμε, έχουμε περί τους 200.000 εμβολιασμούς. Όσο χτίζεται αυτό το τείχος ανοσίας, τόσο θα μπορούμε να προχωρούμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων».
Στοχευμένες παρεμβάσεις
Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «Όλοι έχουμε κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο είναι αυτονόητο ότι με την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν συζητάμε για άνοιγμα. Είπα και χθες ότι αυτή είναι η λάθος ορολογία. Δεν είναι η ενδεδειγμένη λέξη. Δεν είναι η στιγμή για άνοιγμα. Δεν μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Αυτό το οποίο συζητάμε, το βασικό ζητούμενο -και το πλαίσιο που θέτει η Κυβέρνηση- είναι η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων. Καλύτερη εφαρμογή που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας».
Σημείωσε ότι θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή των μέτρων, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε προσαρμογές για να διορθωθούν επιμέρους μέτρα, που ενδεχομένως να μην λειτούργησαν. Όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 7 το απόγευμα που δημιούργησε ενδεχομένως μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες Λέμε για διορθώσεις, διότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και αλλάζει ο καιρός. Είναι ένα πλεονέκτημα αυτό, το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Θα μπορούσαν να γίνουν προσαρμογές, δεδομένου ότι φτιάχνει ο καιρός, και είναι προτιμότερο να είναι οι πολίτες σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, παρά να πηγαίνουν, για παράδειγμα, παρανόμως σε σπίτια. Το βασικό ζητούμενο είναι η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων. Να στοχεύσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, η οποία ταυτόχρονα θα δώσει και μια εκτόνωση», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Στην εξίσωση μπαίνουν και οι εμβολιασμοί»
Η κ. Πελώνη, υπογράμμισε ότι «κάθε βδομάδα που κερδίζουμε, έχουμε περί τους 200.000 εμβολιασμούς, οπότε θα πρέπει και αυτό να μπαίνει στην εξίσωση. Όσο χτίζεται αυτό το τείχος ανοσίας, τόσο θα μπορούμε να προχωρούμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων. Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τους ευπαθείς αυξημένου κινδύνου. Έχουν ήδη κλειστεί τα πρώτα ραντεβού και φεύγουν τα sms. Την άλλη Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στις ομάδες που έχουν εμβολιαστεί των 80 και άνω, παρατηρείται μία μείωση στις νοσήσεις αυτή τη στιγμή, που είναι ένα πάρα πολύ καλό νέο. Είναι το πρώτο αποτύπωμα του εμβολιασμού».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η δικαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανασταλούν οι εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Και επιβεβαιώθηκε χθες και από τον EMA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ότι είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που δεν συσχετίζει προβλήματα που, ενδεχομένως, δημιουργήθηκαν σε άλλες χώρες με τον εμβολιασμό. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι δεν πρέπει να διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης. Όσο περισσότερα εμβόλια υπάρχουν, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη. Σε λίγες ημέρες πάντως, εμείς θα είμαστε στους ένα εκατομμύριο πολίτες, που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», κατέληξε η κ. Πελώνη.