Σε τροχιά αποκλιμάκωσης των δεικτών καθυστερήσεων σε μονοψήφια ποσοστά βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες με την επιτάχυνση των φετινών τιτλοποιήσεων και την ενεργοποίηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Στην αγορά των κόκκινων δανείων και στους τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισής τους επικεντρώθηκε το προχθεσινό συνέδριο «NPL Summit 2021».
Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε τη σημασία του προγραμματισμού που έχει γίνει και θα επιτρέψει στις συστημικές τράπεζες να έχουν μονοψήφιο ποσοστό επισφαλειών το αργότερο έως το τέλος του 2022. Παράλληλα, προανήγγειλε την έναρξη του σχεδίου «Γέφυρα 2» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τον επόμενο μήνα, σημειώνοντας ότι αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται μέχρι το τέλος Μαΐου, για να δοθεί χρόνος στους κόκκινους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους πριν από τη λήψη της επιδότησης. Το βοήθημα θα δοθεί για 8 μήνες και θα φτάνει ακόμη και το 90% της μηνιαίας δόσης.
Αναφερόμενος στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, είπε πως αντικαθιστά ένα σύνθετο πλέγμα διάσπαρτων μέτρων που δεν κατάφεραν, τα προηγούμενα χρόνια, να δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Για ευκαιρία εξυγίανσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων μέσω του νέου Πτωχευτικού Κώδικα έκανε λόγο από την πλευρά της η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη. Σύμφωνα με την τοποθέτησή της, «γίνεται μια αισιόδοξη αρχή σε ένα περιβάλλον νομοθετικής σταθερότητας με κατάλληλο πλαίσιο, αναγκαία τεχνογνωσία και συντονισμένες κινήσεις».
Από την πλευρά ο διευθύνων σύμβουλος της DoValue και πρόεδρος της ένωσης των διαχειριστών Αναστάσιος Πανούσης σημείωσε πως, παρά τη μεγάλη μείωση έως σήμερα στα προβληματικά χαρτοφυλάκια, απομένει ένα σημαντικό απόθεμα στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, οι τράπεζες επιλέγουν την επιτάχυνση της εξυγίανσής τους. «Σχέδια που ήταν για το 2022 έρχονται μπροστά και θα υλοποιηθούν φέτος. Η επικείμενη ψήφιση του “Ηρακλή ΙΙ” δίνει αυτή τη δυνατότητα. Στο τέλος του χρόνου, και με τα σημερινά δεδομένα, εξαιρουμένης της πανδημίας, τα κόκκινα δάνεια θα έχουν μειωθεί σε 35 δισ. ευρώ».
Στη διαχείριση των επισφαλειών σε Ελλάδα και ευρωζώνη αναφέρθηκε η Elizabeth McCaul, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Οπως είπε, «η επιτυχία του σχεδίου “Ηρακλής” απελευθερώνει τους τραπεζικούς ισολογισμούς και ενισχύει την πεποίθησή μου ότι οι συστημικές λύσεις, είτε υποστηρίζονται από το κράτος είτε λειτουργούν αυτόνομα στην αγορά, αποτελούν σημαντικούς αρωγούς». Σε καμία περίπτωση όμως, πρόσθεσε η ίδια, τα εργαλεία αυτά δεν μπορεί να υποκαταστήσουν την ανάγκη για μια αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου από τις ίδιες τις τράπεζες.
Σε σχέση με τη δημιουργία μιας bad bank, τόνισε ότι οι εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες και να αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου συνεκτικού σχεδίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Η δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εταιρειών Διαχείρισης Ενεργητικού το οποίο θα απαρτίζεται από εθνικές εταιρείες αποτελεί μια λύση που εξετάζεται» σημείωσε η ίδια.