Το θέμα της αύξησης του ελάχιστου μισθού επανέρχεται ξανά στις ΗΠΑ υπό τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια να καθοριστεί νέο ελάχιστο όριο σε ομοσπονδιακό επίπεδο και όχι να καθορίζεται ξεχωριστά από κάθε πολιτεία.
Η αύξηση των κατώτερων αποδοχών έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικών παρατάξεων και οικονομολόγων, με τη μια πλευρά να κάνει λόγο για την ανάγκη σημαντικής αύξησης των εισοδημάτων και την άλλη να προειδοποιεί για αύξηση της ανεργίας και περισσότερη αυτοματοποίηση στους χώρους εργασίας.
Στις ΗΠΑ ο ελάχιστος μισθός σε ομοσπονδιακό επίπεδο ορίζεται στα 7,25 δολάρια την ώρα, όπως έχει θεσπιστεί από το 2009. Οι προτάσεις κάνουν λόγο τώρα για αύξηση των ελάχιστων αποδοχών στα 15 δολάρια την ώρα. Με αποδοχές 7,25 δολάρια ένας ή μία εργαζόμενη που έχει ένα ανήλικο ή κάποιον ηλικιωμένο να φροντίσει θεωρείται ότι βρίσκεται κάτω από το ομοσπονδιακό όριο της φτώχειας στη χώρα αυτή.
Σε ορισμένες πολιτείες όπως είναι η Καλιφόρνια, η Φλόριντα, το Ιλινόι και η Μασαχουσέτη, έχει δοθεί το πράσινο φως για να γίνουν σταδιακές αυξήσεις τις κατώτατες αποδοχές ώστε να φτάσουν τα 15 δολάρια την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Τώρα στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση να αυξηθεί το όριο και σε όλες τις ΗΠΑ και έχει ξεκινήσει μεγάλη διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο οικονομολόγων. Οι πολέμιοι της πρότασης υποστηρίζουν ότι μια τόσο μεγάλη αύξηση των κατώτατων αποδοχών θα πλήξει τελικά τους ίδιους εργαζομένους που η ρύθμιση θέλει να βοηθήσει. Εκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναφορικά με την πρόταση να αυξηθούν οι κατώτατες αποδοχές στα 15 δολάρια έως το 2025 δίνει δύο βασικά στοιχεία. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εκτιμά, θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια 900.000 άνθρωποι, αλλά θα χαθούν και από 1,4 έως 2,7 εκατ. θέσεις εργασίας.
Πριν από λίγες εβδομάδες οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία μπλόκαραν την ψήφιση σχετικής ρύθμισης για αυξήσεις στον βασικό μισθό με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο να ετοιμάζονται να επαναφέρουν το θέμα. Στις πολιτείες όπου έχουν το προβάδισμα οι Ρεπουμπλικανοί η μεγαλύτερη ανησυχία επικεντρώνεται στον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας. Επίσης υπάρχει φόβος για απώλειες θέσεων εργασίας σε πιο αγροτικές περιοχές επειδή εκεί θα είναι πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε μικρές αμερικανικές πόλεις να ανεβάσουν τόσο τις τιμές ώστε να αντισταθμίσουν την αύξηση στο μισθολογικό κόστος. Αλλοι ειδικοί όμως αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν την αύξηση των κατώτατων αποδοχών με τις περικοπές θέσεων εργασίας.
Εννέα από τις δέκα πολιτείες με το χαμηλότερο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ ψήφισαν τους Ρεπουμπλικανούς και τον Ντόναλντ Τραμπ στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Αντίθετα ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τη νίκη σε εννέα από τις δέκα πολιτείες με τους υψηλότερους κατώτερους μισθούς. Στις πολιτείες με τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι και μεγαλύτεροι οι φόβοι για απώλειες θέσεων εργασίας από μια μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό.
Με βάση τις προτάσεις που έχουν γίνει προς τη θέσπιση κατώτατων αποδοχών στα 15 δολάρια την ώρα, προωθείται μια αύξηση της τάξεως του 15,6% για καθένα από τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Επίσης για το 2021 προτείνεται η αύξηση να είναι από τα 7,25 στα 9,50 δολάρια ή 31%. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχθούν κλάδοι όπως τα ταχυφαγεία που προσφέρουν τους χαμηλότερους μισθούς. Στα εστιατόρια το εργασιακό κόστος ως ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων θα αυξηθεί άμεσα σε ποσοστό μεταξύ 25% έως 40%. Στα ταχυφαγεία το κόστος αυτό είναι σήμερα κάτω από 30%.