Ο φορτιστής του κινητού είναι το απαραίτητο αξεσουάρ κάθε φορητής συσκευής που αγοράζουμε καθώς χωρίς αυτόν, το κινητό μας για παράδειγμα, δεν έχει ενέργεια για να λειτουργήσει.
Πλέον βέβαια, υπάρχει και η ασύρματη φόρτιση ως μία από τις πολλές μεθόδους φόρτισης μπαταριών χωρίς τη χρήση καλωδίων ή προσαρμογέων εναλλασσόμενου ρεύματος για τη συσκευή.
Η ασύρματη φόρτιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλη ποικιλία συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και συσκευές αναπαραγωγής MP3 καθώς και μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως ρομπότ και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Υπάρχουν τρεις μέθοδοι ασύρματης φόρτισης: επαγωγική φόρτιση, φόρτιση ραδιοφώνου και χρέωση συντονισμού.
Φορτιστής κινητού: Γιατί είναι πάντα κοντό το καλώδιο;
Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουμε φορτιστές οι οποίοι- για κακή μας τύχη- έχουν κοντό καλώδιο με αποτέλεσμα οι χρήστες να αναρωτιούνται εύλογα γιατί συμβαίνει αυτό. Μάλιστα, σύμφωνα με τη γνωστή ιστοσελίδα LifeHacks, ο λόγος που οι εταιρείες φτιάχνουν κοντά τα καλώδια δεν είναι ούτε για να μας ταλαιπωρούν αλλά ούτε κάτι εντελώς τυχαίο. Τα περισσότερα κινητά χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου που έχουν συγκεκριμένο και περιορισμένο αριθμό κύκλων φόρτισης, έπειτα από την παρέλευση του οποίου οφείλουν να αντικατασταθούν.
Για αυτό λοιπόν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι κατασκευαστές κάνουν τόσο κοντά τα καλώδια φόρτισης, για να αποθαρρύνουν τη χρήση των κινητών όσο είναι στο ρεύμα. Επιπλέον ο πρώην υπάλληλος της Apple Mark Steiner, απαντώντας σε γνωστό φόρουμ είχε αναφέρει πως όλα είναι μελετημένα «στο ιδανικό μήκος για την πλειονότητα των χρήσεων» ώστε να φτάνει το καλώδιο από την πρίζα στο κοντινότερο μέρος. «Από την πρίζα στο γραφείο σου, από την πρίζα πίσω από το κρεβάτι στο κομοδίνο, από την πρίζα στον πάγκο της κουζίνας σε ένα κοντινό σημείο του πάγκου».
Σημειώνεται πως η μπαταρία ή συσσωρευτής λιθίου είναι πρωτογενής ηλεκτρικός συσσωρευτής που έχει λίθιο ως άνοδο. Αυτοί οι τύποι μπαταριών αναφέρονται επίσης, ως μπαταρίες μεταλλικού λιθίου.
Ξεχωρίζουν από τις άλλες μπαταρίες λόγω της υψηλής πυκνότητας φορτίου- μεγάλη διάρκεια ζωής- και του υψηλού κόστους ανά μονάδα. Ανάλογα με τον σχεδιασμό και τις χρησιμοποιούμενες χημικές ενώσεις, τα στοιχεία λιθίου μπορούν να παραγάγουν τάσεις από 1,5 V (παρόμοια με μπαταρίες ψευδαργύρου-άνθρακα ή αλκαλικές μπαταρίες) μέχρι περίπου 3,7 V.