Στη μέγγενη του κοροναϊού και των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεών του, συνεχίζουν να βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, με τις εφημερίες να εξελίσσονται σε εφιάλτη και να θέτουν σε μεγάλη δοκιμασία το υγειονομικό προσωπικό.
Οι εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μπορούν να αντέξουν τα νοσοκομεία, την ώρα που οι ΜΕΘ ήδη ασφυκτιούν με 674 διασωληνωμένους.
Πλέον δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές, στους διαδρόμους έχουν τοποθετηθεί ράντζα, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες μέχρι να μεταφερθούν σε κλίνες ΜΕΘ- Covid.
Την ίδια ώρα, τον εφιαλτικό αριθμό των 1.000 ασθενών έφτασαν μέσα σε ένα 48ωρο, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, η οποία εισέρχεται στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο, όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά πιθανότατα θα καταγραφεί μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών.
Οι ασθενείς με κοροναϊό που εισήχθησαν μέσα στο τελευταίο Σαββατοκύριακο μόνο στις εφημερίες της Αττικής, άγγιξαν τους 440, δημιουργώντας στα νοσοκομεία εικόνες εμπόλεμης ζώνης.
Η κατάσταση είναι τέτοια που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών για ένα μήνα, με στόχο να συνδράμουν τις δημόσιες δομές. Η επιστράτευση αφορά 206 γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, κάτω των 60 ετών Παθολόγους, Πνευμονολόγους και Γενικούς Ιατρούς και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς στο κάλεσμα του ανταποκρίθηκε πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών γιατρών.
Στα όριά του το ΕΣΥ
Από την κυβέρνηση παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την πορεία της πανδημίας, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στο ήδη καταπονημένο σύστημα Υγείας και προειδοποιούν ότι η παρούσα, είναι πολύ δύσκολη περίοδος.
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτική πίεση και η «επιστράτευση» ιδιωτών ήταν η ύστατη λύση.
«Είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Την Παρασκευή θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες», ανέφερε η κ. Πελώνη.
«Πράγματι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στα όρια του, συνεχίζουμε να προσφέρουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες μας και αντιλαμβανόμαστε όλοι μια τεράστια πίεση κυρίως σε ότι αφορά στα κρούσματα του κοροναϊού και αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι φτάνουμε στην κορύφωση από ότι φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελπίζουμε σύντομα να δούμε μια κάμψη στις επιδημιολογικές καμπύλες. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση παραμένει δύσκολη και πιεστική» τόνισε, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στον Realfm 97,8.
Δύσκολη, χαρακτήρισε την τρέχουσα εβδομάδα, και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι σίγουρο αν το λιανεμπόριο θα ξανά ανοίξει την προσεχή Δευτέρα.
«Απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας.Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα».
Εφιαλτικές εφημερίες
Αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία της Επικράτειας -δημόσια και ιδιωτικά- πλησιάζουν τους 5.000, ενώ οι 2.085 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο Αττικής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 674 και τους 368 οι ασθενείς στις ΜΕΘ της Αττικής.
Η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αποτυπώνεται σε μια φωτογραφία από την είσοδο του “Ευαγγελισμού” όπου κατά την εφημερία της Κυριακής είχε σχηματιστεί ουρά από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που περίμεναν για να μεταφέρουν ασθενείς στο νοσοκομείο.
«Ήταν εφιαλτική εφημερία για ακόμα μια φορά. Λειτουργούμε σε καθεστώς πολέμου» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην εφημερία, υπήρξαν 110 εισαγωγές non Covid περιστατικών και 65 Covid, οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ του νοσοκομείου είναι γεμάτες, ενώ 6-7 διασηλωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ. «Η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη. Είδατε τις φωτογραφίες με τα ΕΚΑΒ που γίνονται τρένο για να διακομίσουν περιστατικά» υπογραμμίζει.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τέτοια, που οι ασθενείς δεν χωράνε και διακομίζονται σε άλλα, εξήγησε ο καρδιολόγος και αναφέρθηκε στο ζήτημα της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών.
«Ο Ευαγγελισμός όπως και άλλα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου. Πολλές κλίνες έγιναν Covid και άλλαξε ο ρόλος που επιτελούσαν προ της πανδημίας. Πιο επίκαιρο από ποτέ να μπουν στο παιχνίδι και τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι κρίμα να βλέπουμε ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι σε ορόφους εκτός ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία με πλήρως επανδρωμένες μονάδες, με γιατρούς υψηλού επιπέδου, που θα μπορέσουν να έχουν φροντίδα που τους αξίζει. Θα έχουν πολύ καλύτερη εντός της ΜΕΘ, εκεί πρέπει να είναι ένα διασωληνωμένο περιστατικό» τόνισε.
Δυσοίωνη πρόβλεψη για 780 διασωληνωμένους
Βρισκόμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο συμμετέχουν όλοι, δήλωσε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και τόνισε ότι η φωτογραφία από τον “Ευαγγελισμό” είναι μια κατάσταση που βιώνουν τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται κάποιες μέρες και 24 ώρες χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πιουν ούτε ένα ποτήρι νερό.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης παρατήρησε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί ως το τέλος του μήνα και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα φτάσει ως τους 780, γεγονός που θα πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
«Η κατάσταση δεν επιτρέπει τη χαλάρωση των μέτρων, σημείωσε μιλώντας στο MEGA, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, προσθέτοντας ότι η «ορμή του κύματος δείχνει αργή αποκλιμάκωση» και πως η πίεση είναι εφιαλτική.
Σημείωσε ότι «αυτό που προέχει είναι να μη διαταραχθεί η πολύ στενή ισορροπία μεταξύ κλινών ΜΕΘ Covid και κλινών ΜΕΘ μη Covid, γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει το σύστημα».
Θα αυξηθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή, το ΕΣΥ είναι πολύ επιβαρυμένο και δεν έχει γίνει καμία σύσταση για χαλάρωση των μέτρων.
«Επειδή βρισκόμαστε μεγάλο διάστημα σε lockdown, έχει δοθεί ένα μικρό παράθυρο ώστε να υπάρξει εκτόνωση της κόπωσης των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.
Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, δήλωσε ότι υπάρχει ως πλάνο αλλά δεν έχει συζητηθεί.
Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, η κορύφωση του κύματος αναμένεται την επόμενη βδομάδα με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της πίεσης του ΕΣΥ. «Τον Απρίλη τα πράγματα θα είναι καλύτερα», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «σκοπός είναι να ελεγχθεί η πανδημία όσο το δυνατόν νωρίτερα».