Πρόκειται για ένα από τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα που διασχίζουν τους ωκεανούς και τις θάλασσες της υφηλίου, για λογαριασμό του πανίσχυρου αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ που έχει ελλιμενισθεί στην περιοχή της Σούδας στην Κρήτη, εν όψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της συμμετοχής σε αυτόν και συμμαχικών δυνάμεων, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ισχύος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, έχοντας λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές επιχειρήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.
Ναυπηγήθηκε στο Νιούπορτ της Βιρτζίνια και τέθηκε σε υπηρεσία το 1977 και είναι ένα από τα δέκα αεροπλανοφόρα τύπου Νίμιτς του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Το πρώτο πολεμικό πλοίο που έλαβε το όνομα του 34ου Προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Άιζενχάουερ έχει εκσυγχρονισθεί δύο φορές για να ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές ανάγκες της εποχής.
Σε ποιες επιχειρήσεις έχει συμμετάσχει
Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ συμμετείχε στην κινητοποίηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της κρίσης των ομήρων στο Ιράν τη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο την δεκαετία του 1990, και πιο πρόσφατα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το αεροπλανοφόρο συμμετέχει σήμερα στην Ομάδα Κρούσης Δέκα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Η ναυπήγηση του Αϊζενχάουερ από την εταιρεία Northrop Grumman κόστισε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινές τιμές και αντικατέστησε στην υπηρεσία το αεροπλανοφόρο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Φραγκλίνος Ρούσβελτ.
Έχει πλεύσει εν υπηρεσία στις ακτές του Ισραήλ, του Λιβάνου, στον Περσικό Κόλπο, στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά και σε περιοχές νότια της Κρήτης. Ο Μουαμάρ Καντάφι είχε απειλήσει να το βυθίσει στον Κόλπο της Σύρτης κατά την περίοδο της μεγάλης έντασης μεταξύ, Λιβύης, Αιγύπτου, Τσαντ και Σουδάν, το 1983, ενώ το 1984 έπλεε κοντά στις γαλλικές ακτές της Νορμανδίας και τις βρετανικές ακτές. Το 1988 έπλευσε ξανά στη Μεσόγειο, εξοπλισμένο και με συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Τη δεκαετία του 1990 επανήλθε στη Μεσόγειο, και χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας αλλά και τον αποκλεισμό του Ιράκ και την προστασία του Κουβέιτ, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Το 1994 έπλευσε στις θάλασσες της Αϊτής και συμμετείχε στις επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την επαναφορά της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας.
Τη δεκαετία του 2000 το Αϊζενχάουερ συμμετείχε σε επιχειρήσεις επιτήρησης του εναέριου χώρου του Ιράκ, και επίσης συμμετείχε με τα αεροσκάφη του σε επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάϊντα στη Σομαλία και το ανατολικό κέρας της Αφρικής. Το 2016 επιφορτίστηκε με την προστασία του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και σε βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Το 2020 επέστρεψε σε επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και στον Περσικό Κόλπο.
Έχει μήκος 333 μέτρα, ύψος 74 μέτρα και πλάτος 73 μέτρα, και διαθέτει 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 194 μεγαβάτ, ενώ το εκτόπισμά του ξεπερνά τους 100.000 τόνους. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 30 κόμβοι, και είναι εξοπλισμένο με πανίσχυρα ραντάρ, σύστημα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας αλλά και ισχυρότατα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου και είναι εξοπλισμένο για αντιαεροπορική και ανθυποβρυχιακή άμυνα.
Μεταφέρει κυρίως αεροσκάφη FA – 18 Super Hornet και ιπτάμενα ραντάρ E2 – C HawkEye, αλλά και ελικόπτερα MH – 60 NightHawk. Τα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που μεταφέρει, έχουν τη δυνατότητα, πέραν των επιχειρησιακών τους αποστολών, να δημιουργούν ανά πάσα στιγμή, μια αδιαπέραστη αντιεροπορική ομπρέλα έναντι οιασδήποτε απειλής για το αεροπλανοφόρο. Τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί προσφέρουν σε συμμαχικές γαλλικές δυνάμεις, τη δυνατότητα προσνήωσης στο εν λόγω αεροπλανοφόρο, το οποίο επισκέπτονται συχνά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale. Το Αϊζενχάουερ διαθέτει άφθονους χώρους αναψυχής και ξεκούρασης για τα περισσότερα από από 5000 στελέχη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες.
Το συνολικό πλήρωμά του είναι 3.532 στελέχη του πολεμικού ναυτικού και άλλες 2.480 άτομα που υπηρετούν στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.