Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης «Λουκής Λάρας», προβάλει ανήμερα την 25η Μαρτίου, ένα μίνι ντοκιμαντέρ που φωτίζει την προσωπικότητα και το έργο του συγγραφέα Δημητρίου Βικέλα. Σημαντικές προσωπικότητες καταθέτουν τις απόψεις τους και μας φωτίζουν εκείνη την εποχή. Αφορμή και έμπνευση αποτελεί το διήγημα του συγγραφέα, Λουκής Λάρας που με ένα μοναδικό τρόπο σκιαγραφεί την καθημερινή ζωή στον ελλαδικό χώρο την περίοδο του 1821.
Η Μαρία Ευθυμίου (Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ), η Ζωή Μπέλλα Αρμάου (Δρ. Φιλολογίας), 0 Σωτήριος Γκλαβάς (Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφέλιμων Βιβλίων), 0 Δημήτρης Κάβουρας, η Κυβέλη Ζωή (εικαστικός), ο Γιάννης Σαμαρτζής (έμπορος τέχνης) και οι συντελεστές της παράστασης Λευτέρης Γιοβανίδης και Μανώλης Μαυροματάκης μας μιλούν περί ηρώων και εμπόρων.
Την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφουν οι Κωνσταντίνος Σαμαράς και Δάφνη Χαιρετάκη.
Η Επανάσταση του 1821 έχει χαραχτεί στην συλλογική συνείδηση ως μια εποχή ηρώων.
Την ίδια εποχή, ωστόσο, ένας άλλος τύπος ανθρώπου αρχίζει να εδραιώνεται στο νέο κόσμο που βρίσκεται στα σπάργανα: πρόκειται για την μορφή του εμπόρου, που θα διαδραματίσει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία του μέλλοντος.
Έναν τέτοιο άνθρωπο, τον Λουκή Λάρα, επιλέγει ο Δημήτριος Βικέλας ως πρωταγωνιστή του ομώνυμου μυθιστορήματός του. Στην δίνη των πιο βίαιων και απρόβλεπτων ταραχών, ο Λουκής Λάρας αγωνίζεται να επιβιώσει, να προστατεύσει την οικογένειά του, να πλουτίσει. Μόνος πατριωτισμός του, όπως ομολογεί ο ίδιος, είναι το ισοζύγιον.