Τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια που έχασαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον περασμένο Μάρτιο όταν ξέσπασε η πανδημία άρχισε να «ξεκλειδώνει» η ΑΑΔΕ, ενώ την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει ένα ακόμα πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον Απρίλιο.
Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει και ειδικά μέτρα για τις επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και το επιτελείο του έχουν σχεδιάσει δύο νέα μέτρα στήριξης με έμφαση στη στήριξη επιχειρήσεων στους κλάδους εστίασης και τουρισμού με τη συνδρομή του ΕΣΠΑ, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Εργασίας και μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τις προσλήψεις στον τουρισμό.
Και ενώ έχει «κλειδώσει» το μέτρο των μηδενικών ενοικίων για τις κλειστές επιχειρήσεις και για τον Απρίλιο, χθες το απόγευμα πάνω από 150.000 ιδιοκτήτες είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα χρήματα της αποζημίωσης για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου.
Χθες, η ΑΑΔΕ είχε προγραμματίσει να πληρώσει όσους ιδιοκτήτες περιμένουν στην ουρά για να αποζημιωθούν για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2020, ενώ από τα μεσάνυχτα αλλά και όλη την αυριανή ημέρα της 25ης Μαρτίου θα τρέξουν οι συμψηφισμοί με φορολογικές οφειλές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια για το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020.
Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον Ιανουάριο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα η αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του ενοικίου. Οσοι έλαβαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Τα ποσά αυτά είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Οπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, οι πληρωμές που θα γίνουν θα υπερβούν τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ μετά τις διορθώσεις στις δηλώσεις COVID θα ακολουθήσει και η εκκαθάριση και πραγματοποίηση των συμψηφισμών με φορολογικές υποχρεώσεις, των αποζημιώσεων για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.
Μέτρα Απριλίου
Την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει το πακέτο μέτρων στήριξης του Απριλίου, το οποίο αναμένεται να ανεβάσει τον λογαριασμό για τον προϋπολογισμό πάνω από τα 11,6 δισ. ευρώ που προβλέπονται μέχρι στιγμής. Στόχος είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας έως ότου φανεί το πρώτο φως στο βάθος του τούνελ της πανδημίας και αρχίσει η ολική επαναλειτουργία της οικονομίας. Εστίαση και λιανεμπόριο βρίσκονται σε πρώτο πλάνο ως οι πλέον πληττόμενοι κλάδοι, ενώ το πρόγραμμα Συν-Εργασία θα αποτελέσει τον βασικό μοχλό για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
Με το ευνοϊκότερο σενάριο να προβλέπει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, η βασική πρόβλεψη είναι να επαναληφθούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που το λιανεμπόριο ανεβάσει ρολά στις αρχές Απριλίου, οι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογία της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού για μία εβδομάδα, ενώ το υπόλοιπο μέρος της μισθοδοσίας τους θα κληθεί να καταβάλει ο εργοδότης τους.
Ωστόσο, όσο περισσότερες είναι οι οικονομικές δραστηριότητες που θα λειτουργήσουν τον επόμενο μήνα τόσο πιο στοχευμένα θα είναι τα μέτρα, ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό τους κόστος.
Το μέτρο των «κουρεμένων» έως 100% ενοικίων θα διατηρηθεί και τον Απρίλιο, ενδεχομένως και τον Μάιο, αλλά για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά.
Υπό την ασφυκτική πίεση που ασκεί το παρατεταμένο lockdown στην οικονομία και με θολό το σκηνικό για την επόμενη μέρα το οικονομικό επιτελείο προωθεί νέο 7ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την παροχή φθηνής ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό. Στον νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους ακόμα και αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020.