Η βρετανο-ινδική εταιρεία OneWeb εκτόξευσε την Πέμπτη 36 δορυφόρους από κοσμοδρόμιο της ρωσικής Άπω Ανατολής στο πλαίσιο του σχεδίου της να προσφέρει παγκόσμια ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Η εκτόξευση με ευρωπαϊκό πύραυλο της Arianescape από το κοσμοδρόμιο του Βοτστότσνι ανεβάζει στους 146 τους ενεργούς δορυφόρους της OneWeb, η οποία σχεδιάζει έναν αστερισμό 650 σκαφών σε χαμηλή γήινη τροχιά για να προσφέρει παγκόσμια κάλυψη.
Συγκριτικά, το πρόγραμμα Starlink της SpaceX, εταιρείας του φιλόδοξου επιχειρηματία Έλον Μασκ, έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα 1.300 δορυφόρους και προσφέρει την υπηρεσία σε εμπορική βάση με συνδρομή γύρω στα 100 δολάρια το μήνα.
Η OneWeb, η οποία ιδρύθηκε το 2014, ξανάρχισε τις εκτοξεύσεις τον Δεκέμβριο μετά την ανάδυσή της από τις στάχτες της χρεοκοπίας χάρη σε επένδυση 1 δισ. δολαρίων από τη βρετανική κυβέρνηση και τον ινδικό όμιλο Bharti Enterprises.
Η τελευταία εκτόξευση ήταν η πρώτη από τις πέντε που προγραμματίζονται για να προσφέρει η OneWeb συνδεσιμότητα σε όλες τις περιοχές με γεωγραφικό πλάτος πάνω από τις 50 μοίρες βόρεια μέχρι τα μέσα του 2021.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, της οποίας το βόρειο άκρο βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 42 μοιρών, δεν θα καλύπτεται σε αυτή τη φάση.
«Οι υπηρεσίες αυτές θα καλύπτουν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αλάσκα, τη Βόρεια Ευρώπη, τη Γρολανδία, την Ισλανδία, τις Αρκτικές Θάλασσες και τον Καναδά, και θα ενεργοποιηθούν πριν από τα τέλη του έτους» ανακοίνωσε η εταιρεία.
Υποσχέθηκε όμως να προσφέρει υπηρεσία παγκόσμιας κάλυψης το 2022.