Την εκτενή χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κοροναϊού, μελετά η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Daily Telegraph.
Το πιστοποιητικό πιστεύεται ότι θα είναι ψηφιακό, και πιθανολογείται ότι θα γίνει μια πρόσθετη χρήση της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα του εθνικού συστήματος υγείας NHS που χρησιμοποιείται για το πρόγραμμα ιχνηλάτησης κρουσμάτων και επαφών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρουσίαση μιας τέτοιας βεβαίωσης θα απαιτείται για την είσοδο των πολιτών σε θέατρα, γήπεδα ποδοσφαίρου, επιχειρηματικά συνέδρια, δεξιώσεις γάμων και ακόμα και από κάποιους επαγγελματίες σε χώρους εργασίας τους.
Συγκεκριμένα, το αποδεικτικό εμβολιασμού θα μπορούσε να χρησιμοποιείται από χτίστες, καθαριστές και ηλεκτρολόγους ώστε να αποκτούν απρόσκοπτη πρόσβαση σε σπίτια για την εργασία τους.
Υπέρ και κατά
Οι υποστηρικτές του σχεδίου τονίζουν ότι το όφελος ενός τέτοιου προγράμματος θα ήταν η πιο γρήγορη χαλάρωση των κανόνων τήρησης κοινωνικών αποστάσεων.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ήδη έντονες είναι οι αντιδράσεις κυρίως από Συντηρητικούς βουλευτές που θεωρούν απαράδεκτο να υποχρεώνονται οι κάτοικοι της Βρετανίας να επιδεικνύουν προσωπικά ιατρικά δεδομένα για καθημερινές δραστηριότητες.
Η εφημερίδα σημειώνει, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι οι πολίτες που δε θα έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν εναλλακτικά να πιστοποιούν ότι έχουν υποβληθεί σε πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ ή ότι έχουν αντισώματα μετά από την ανάρρωσή τους από τον ιό.
Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «θα μπορούσε να υπάρχει ένας ρόλος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού», αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι μια σκέψη είναι να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού, που προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουλίου.
Η Sun αναφέρει ότι το σχέδιο προορίζεται μάλλον για τα Χριστούγεννα παρά για το καλοκαίρι.
Οι Συντηρητικοί βουλευτές, που αντιδρούν είναι αυτοί που καταψήφισαν χθες την παράταση των εκτάκτων εξουσιών, που έχει η κυβέρνηση για την επιβολή μέτρων κατά της πανδημίας. Υπενθυμίζουν δε ότι το 2004 ο Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι αν υποχρεωνόταν να έχει μαζί του μια κάρτα ταυτότητας, όπως συζητούσε τότε η κυβέρνηση Εργατικών, θα την «έτρωγε» ενώπιον όποιου του ζητούσε να την εμφανίσει.
Οι αντιδράσεις από παράγοντες της οικονομίας είναι μικτή. Εκπρόσωπος του φορέα που συνενώνει τις βρετανικές παμπ είπε ότι οι έλεγχοι δεν θα λειτουργούσαν αποδοτικά και προς όφελος την επιχειρήσεων, ενώ αντίθετα εκπρόσωπος των διοργανωτών γαμήλιων δεξιώσεων υποδέχθηκε θετικά το σχέδιο.
Σύμφωνα με τον Guardian, η κυβέρνηση κλίνει προς την υιοθέτηση του μέτρου και ως μια πρόσθετη προτροπή προς τους νέους να κάνουν το εμβόλιο, ώστε να μη βρεθούν να εξαιρούνται από την είσοδο στις παμπ.