Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε σκάνδαλο στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, την οποία ο πρόεδρός του χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής ως «ληστεία». Το όντως σκανδαλώδες, εν προκειμένω, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το θράσος να μιλάει για την εξυγίανση των τραπεζών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρέλαβε το τραπεζικό σύστημα σε απολύτως ικανοποιητική κατάσταση (27 δισ. ήταν αξία των τραπεζών μετά τo stress-test της ΕΚΤ το 2014) και, μέσα σε έξι μήνες, επί υπουργίας του ανεκδιήγητου αγορίνου, η αξία τους είχε πέσει στο 1 δισ., ενώ 45 δισ. καταθέσεις είχαν κάνει φτερά για να καταλήξουν σε στρώματα, κρύπτες και σεντούκια.
Για την ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, ακολουθείται ουσιαστικά η διαδικασία του 2013 για τη Eurobank, χάρη στην οποία η τράπεζα εξυγιάνθηκε. Οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μεθόδευση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς οδηγεί σε πτώση της μετοχής της είναι, πολύ απλά, βλακώδης και σκοπίμως παραπλανητική. Η τιμή της μετοχής θα έπεφτε ούτως ή άλλως, διότι στην οικονομία υπάρχει κάτι που λέγεται προσφορά και ζήτηση, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αγνοεί. Επειδή ακριβώς το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (δηλαδή η προσφορά), επίσης μεγάλη, η πτώση είναι αναπόφευκτη. Αυτό όμως είναι που επιτρέπει και την είσοδο σοβαρών επενδυτών και την τρέχουσα περίοδο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την τράπεζα.
Προφανώς όμως αυτό το τελευταίο είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να συμβεί. Προτιμά το τραπεζικό σύστημα ασθενές και βεβαρημένο με κόκκινα δάνεια, διότι η αποτυχία της ελεύθερης οικονομίας είναι η στρατηγική που δίνει λόγο ύπαρξης στις κομμουνιστικές ιδεοληψίες τους. Στο επίπεδο της τακτικής, τώρα, η σκανδαλολογία για την ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς είναι ένας αντιπερισπασμός, ενόψει της προσεχούς Τρίτης, όταν η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να κρίνει την πρόταση της συμπολίτευσης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τον σκοτεινό ρόλο του Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Με απαιτούμενη πλειοψηφία 151 ψήφων, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Ας περιμένουμε, λοιπόν, γιατί από αυτά που θα ακούσουμε εκεί, στην Προανακριτική, θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το τραπεζικό σύστημα.
ΤΙΜΩΡΙΑ
Τα παιδιά γενικώς είναι τρομερά πλάσματα, ικανά υπό προϋποθέσεις για απίστευτες σκληρότητες. Παρ’ όλ’ αυτά, η τιμωρία που επεβλήθη σε ένα ολόκληρο σχολείο είναι υπέρμετρα αυστηρή έως απάνθρωπη. Οπωσδήποτε κάτι θα έκαναν τα παιδιά του Κολλεγίου Αθηνών, αλλά πόσο φοβερό μπορεί να ήταν το παράπτωμά τους, ώστε να τους επιβληθεί η ποινή να παρακολουθήσουν από τους υπολογιστές τους ομιλία του Προκοπίου (Πάκη) Παυλοπούλου για το νόημα της 25ης Μαρτίου;
Και έστω ότι η τιμωρία αυτή τους άξιζε. Γιατί όμως να εκτίθενται σε σαχλαμάρες, όπως ο κωμικός ισχυρισμός του τέως ότι «η εθνεγερσία του 1821 σήμανε τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου Εθνους-Κράτους στην Ευρώπη»; (Η Γαλλία και η Αγγλία, προφανώς, δεν είχαν διαμορφώσει ούτε εθνική ταυτότητα ούτε κράτος πριν από το 1821, σύμφωνα με τον τέως…) Πιο κοντά στην πραγματικότητα, νομίζω, θα ήταν η άποψη ότι είμαστε το πρώτο έθνος που δεν απέκτησε κράτος, αφού ακόμη προσπαθούμε να το φτιάξουμε…
ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΨΕ
Oλα στη ζωή αλλάζουν, εκτός από κάποια λίγα που μένουν πάντα σταθερά. Ο Γιώργος Παπανδρέου, λ.χ., είναι ένα από αυτά. Δείτε, συγκεκριμένα, τη δήλωσή του για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας: «Η σημερινή επέτειος είναι ημέρα περηφάνιας, εδώ στα Καλάβρυτα, τη γη των Αχαιών, όπου άναψε η σπίθα της Επανάστασης. Περηφάνια για όλα όσα συμβολίζει ο αγώνας του Ελληνισμού για ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη. Αγώνας για τον ανθρωπισμό έναντι της βαρβαρότητας, τον διαφωτισμό έναντι του σκοταδισμού και τη δημοκρατία έναντι της τυραννίας». Πώς είπατε; Ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη, όπως δηλαδή «liberté, égalité, fraternité»; Προφανώς μπέρδεψε τη Γαλλική Επανάσταση με την Ελληνική. Ο Γιώργος παραμένει πάντα Γιώργος…