Τη νέα στρατηγική της, επιχειρώντας να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας μετά και τη Σύνοδο Κορυφής, ξεκινά να οργανώνει η ελληνική διπλωματία. Με τους 27 να δίνουν ακόμα μία «τελευταία ευκαιρία» στην Τουρκία, χωρίς να προσφέρουν ωστόσο «λευκή επιταγή», η ΕΕ συνεχίζει να έχει υπό παρακολούθηση την Αγκυρα μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται να επανέλθει στο θέμα για τις τελικές αποφάσεις. Τόσο για την Αθήνα όσο και για τη Λευκωσία η τελική διατύπωση της Κοινής Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής ήταν μια νίκη, καθώς έχει οδηγό την έκθεση Μπορέλ και τις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την Τουρκία και θέτει προϋποθέσεις για την πρόοδο της θετικής ατζέντας. Μια θετική ατζέντα που τελεί υπό αιρεσιμότητα σε περίπτωση που η Αγκυρα επιστρέψει σε προκλήσεις.
Αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις για την Αθήνα θα είναι οι κινήσεις της Αγκυρας και οι αποφάσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεδομένης και της βαθιάς οικονομικής κρίσης που απειλεί άμεσα την τουρκική λίρα με κατάρρευση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στο εσωτερικό της γείτονος δεν αποκλείεται να κάνει τον Ερντογάν να υποκύψει στον πειρασμό για δημιουργία μιας νέας κρίσης με την Ελλάδα ή την Κύπρο, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την τόνωση του εθνικισμού για κατευνασμό των αντιδράσεων. Για όσους δε ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, η ανάγκη για την ύπαρξη πραγματικής στρατηγικής από την πλευρά της Αθήνας γίνεται όλο και πιο επιτακτική.
Επί της ουσίας, άλλωστε, η Αγκυρα δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης όσον αφορά τις αξιώσεις της σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο ή Κυπριακό. Ενδεικτικό το γεγονός ότι η τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, που βρέθηκε στην Αθήνα για τις διερευνητικές και τις πολιτικές διαβουλεύσεις, έθεσε στους συνομιλητές της το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων, με την ελληνική πλευρά να απαντά με τις δικές της θέσεις.
Δένδιας – Τσαβούσογλου
Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται για τις εξελίξεις η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, με τον ΥΠΕΞ να υπογραμμίζει ότι για να υλοποιηθεί η συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κρίσιμο είναι να διατηρηθεί ένα καλό κλίμα και να μην υπάρχουν προκλήσεις. Ακολουθεί η πενταμερής για το Κυπριακό, ενώ μένει να φανεί πότε και αν η Αγκυρα θα καλέσει την ομάδα του πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη για τον 63ο γύρο των διερευνητικών.
Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η συζήτηση για την Τουρκία δεν έληξε και αυτό είναι κατά μία έννοια θετικό, ιδιαίτερα από την οπτική της Λευκωσίας, που ήθελε να μην κλείσει το ζήτημα πριν από την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη, που θα μπορούσε ενδεχομένως να απενοχοποιήσει ακόμα περισσότερο την Αγκυρα.
Και σε αυτή τη Σύνοδο και παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν τόσο για την εύθραυστη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία το μπλοκ των χωρών που παγίως επιχειρεί μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της Αγκυρας, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, επέμεινε στην ίδια γραμμή. Εστω και δηλώνοντας την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία βρέθηκε στο στόχαστρο και του αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος στη συνάντηση που είχε με τον Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ξεκάθαρα στα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στους S-400 αλλά και στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου με την Ελλάδα.
Παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις, ωστόσο, η Αγκυρα γνωρίζει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ δεν έχουν παραιτηθεί από τη «μάχη» να την κρατήσουν στη Δύση.