Τη χρυσή τομή καλούνται να βρουν οι λοιμωξιολόγοι ανάμεσα στο τι πρέπει να ανοίξει και τι όχι αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, σηματοδοτώντας και το restart της ελληνικής οικονομίας που επιθυμεί η κυβέρνηση.
Στόχος του Μαξίμου είναι το σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, χωρίς πισωγυρίσματα, αναγνωρίζοντας αφενός την κόπωση της κοινωνίας και αφετέρου αναμένοντας τη μείωση των κρουσμάτων και την σταθεροποίηση των κρίσιμων δεικτών που αποτυπώνουν τις αντοχές των νοσοκομείων.
Την αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες αποφάσεις αναμένεται να σηματοδοτήσει η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών της Τετάρτη, με τις πρώτες μάλιστα αποφάσεις που θα τεθούν σε ισχύ από το προσεχές Σαββατοκύριακο να είναι η κατάργηση των διαδημοτικών μετακινήσεων.
Αλλωστε, το θέμα των διαδημοτικών μετακινήσεων, τα σχολεία και το λιανεμπόριο είναι και τα θέματα της ατζέντας της επιτροπής των ειδικών. Ηδη μια πρώτη συζήτηση έγινε κατά διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης με τους ειδικούς να συμφωνούν μεν στο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων όχι όμως σε όλες ταυτόχρονα.
Εκτός απροόπτου την Τετάρτη αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τις διαδημοτικές μετακινήσεις από το Σαββατοκύριακο.
Από το Σάββατο 3 Απριλίου θα επιτρέπονται όλες οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο. Ετσι πλέον για σωματική άσκηση ή βόλτα θα μπορούμε να πάμε παντού αλλά μέσα στα όρια του νομού.
Δεν αποκλείεται πάντως να τεθεί και το θέμα της τροποποίησης της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά μια ή δύο ώρες αργότερα.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των μετακινήσεων εκτός νομού προς το παρών δεν αναμένεται συζητηθεί με την επιτροπή αλλά και την κυβέρνηση να αναμένουν το αποτύπωμα των επιδημιολογικών δεικτών από το άνοιγμα των πρώτων δραστηριοτήτων.
Επόμενος στόχος σχολεία ή λιανεμπόριο
Το δίλημμα λιανεμπόριο ή σχολεία θα θα κληθούν να αντιμετωπίσει η επιτροπή των ειδικών.
Η κυβέρνηση επιθυμεί το ταυτόχρονο άνοιγμα και των δύο ωστόσο οι ειδικοί διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις προκρίνοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Όπως αποκάλυψε και το MEGAη κυβέρνηση αυτό που επιθυμεί είναι στις 5 Απριλίου να ανοίξει το λιανεμπόριο, χωρίς τη μέθοδο του click away. Αρχικά η κυβέρνηση προτείνει να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά, τα οποία θα λειτουργήσουν με click away. Αυτή η εισήγηση μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις των ειδικών.
Αναφορικά με τα σχολεία η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν στις 5 Απριλίου Γυμνάσια και Λύκεια. Αν υπάρχει ενστάσεις για το κοινό άνοιγμα από τους επιδημιολόγους η λύση που θα προταθεί είναι να ανοίξει πρώτα η Γ’ Λυκείου και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες βαθμίδες εντός της εβδομάδας.
Να σημειωθεί ότι για το άνοιγμα των σχολείων απαιτείται στις αρχές Απριλίου τα φαρμακεία να έχουν εφοδιαστεί με τα self test τα οποία θα είναι υποχρεωτικά για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε Δευτέρα.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο MEGA , τάχθηκε κατά τους ανοίγματος τω σχολείων στην παρούσα φάση, τονίζοντας ότι αυτά θα πρέπει να τα δούμε μετά τις 12 Απριλίου.
«Στην 1η φάση θεωρήσαμε ότι είχαμε μεγάλη μετάδοση στα σχολεία. Έκλεισαν πρώτα, άνοιξαν τελευταία. Στην 2η φάση θεωρήσαμε ότι δεν υπήρξε τέτοια μετάδοση. Και διαπιστώσαμε μόνο όταν προχωρήσαμε στον περιορισμό αυτή της δραστηριότητας, ότι άρχισε το lockdown του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου να αποδίδει. Στην 3η φάση, που υπάρχει αλλαγή του ιού και αφορά τις περισσότερο τις νεότερες ηλικίες, διαπιστώσαμε ότι 11 Γενάρη ανοίξαμε τα σχολεία, και στις 23 αρχίζει να αναστρέφεται η πτωτική τάση της πανδημίας που διαρκούσε από το δεύτερο κύμα». είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος
Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής πνευμονολογίας – Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης επεσήμανε πως ό,τι ανοίξει θα πρέπει να γίνει με ασφαλή τρόπο, τονίζοντας ότι οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν σε περιοχές επιβαρυμένες επιδημιολογικά θα πρέπει να είναι λιγότερες.
«Θα τα άνοιγα σε περιοχές που έχουν χαμηλό ιικό φορτίο με πάρα πολλή προσοχή και αυστηρότατα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα ήμουν πάρα πολύ προβληματισμένος ποιες λίγες δραστηριότητες θα άνοιγαν σε περιοχές όπως η Αττική, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά και ορισμένες άλλες περιοχές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται με ψηλό ιικό φορτίο. Μάλιστα θα ήμουν πολύ πιο προσεκτικός να ανοίξω πολύ λιγότερες δραστηριότητες οι οποίες δεν επιβαρύνουν και αυτές τις πληροφορίες τις ποιοτικές νομίζω ότι πρέπει να τις έχει η επιτροπή ή αν δεν τις έχει θα πρέπει να τις επινοήσει για να μπορέσει να ανοίξει εκείνες τις δραστηριότητες οι οποίες θα έχουν το λιγότερο αντίκτυπο», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Πότε θα καταργηθούν τα SMS
Σχετικά με το μεγάλο θέμα του SMS στο 13033, το οποίο βρίσκεται στη ζωή μας για… πάνω από ένα χρόνο, όπως όλα δείχνουν θα «τελειώσει» όταν ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε.
Σύμφωνα πάντα με το MEGA αυτό αναμένεται να συμβεί είτε στις 12, είτε στις 19 Απριλίου.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως τα SMS που εστάλησαν στο 13033 για μετακίνηση κατά τη διάρκεια του lockdown φτάνουν τα… 775 εκατομμύρια!
Μάλιστα, στο θέμα της κατάργησής τους αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το βήμα της Βουλής.
Το εξωπραγματικό νούμερο των γραπτών μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου με τις έξι επιλογές προς μετακίνηση, τις περιόδους Μαρτίου – Μαΐου και από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, έκανε γνωστό στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
Από τι θα εξαρτηθεί το Πάσχα στο χωριό
Πάντως θολό παραμένει ακόμη το τοπίο γύρω από το Πάσχα, καθώς μερικοί ειδικοί θεωρούν πως θα κάνουμε ένα αξιοπρεπέστατο Πάσχα φέτος, γεγονός που σημαίνει πως θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ωστόσο κάποιοι άλλοι τονίζουν πως κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβεί.
Σε κάθε περίπτωση οι απόψεις είναι διχασμένες και η απελευθέρωση μετακινήσεων από νομό σε νομό που θα επέτρεπε στους πολίτες να κάνουν τις γιορτές τους στο χωριό, είναι στον αέρα.
«Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», είχε τονίσει η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA.
Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 εμφανίστηκε αισιόδοξος για το Πάσχα λέγοντας ότι μετά τις 20 Απρίλη θα μιλάμε σε άλλη βάση που θα επιτρέψει να κάνουμε καλύτερες γιορτές σε σχέση με πέρσι.
Ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Eυάγγελος Μανωλόπουλος, από την άλλη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κοροναϊού.
Μιλώντας στον ANT1 για το αν θα γιορτάσουμε Πάσχα επισήμανε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είχε δηλώσει την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ πως είναι βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%.