Κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα αναμένεται να έχουμε σήμερα από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και δεδομένης της κατάστασης μέχρι σήμερα το πρωί, δεν αποκλείεται τα κρούσματα να κυμανθούν από 3.500 μέχρι και 4.000, σπάζοντας έτσι όλα τα ρεκόρ.

Με βάση τα χτεσινά κρούσματα τα οποία ήταν πάνω από 1.700 (αν και προηγήθηκε η Κυριακή) και με βάση το αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τότε τα 3.500, σήμερα αναμένεται να έχουμε ακόμη μία δραματική αύξηση.

Ίσως μάλιστα, δούμε τις νέες μολύνσεις Covid-19 να ξεπερνούν και τις 4.000.

Χαρακτηριστική είναι πάντως και η εκτίμηση του Νικόλα Καπραβέλου, ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε πως θα γίνει άρση των μέτρων με 3.000 κρούσματα.

«Δεν ανησυχώ για 4ο κύμα ανησυχώ για την έκρηξη του 3ου κύματος που δεν την έχουμε περάσει ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε είναι υπέρ της ανθρώπινης δραστηριότητας όμως αυτή την στιγμή η Αθήνα με τέτοια πίεση που έχει και την μεγάλη διασπορά που υπάρχει είναι σαν ένα ηφαίστειο που μπορεί να εκραγεί και διερωτήθηκε «κλείσαμε με 1200 κρούσματα θα ανοίξουμε με 3000 και με γεμάτες τις ΜΕΘ;»

Σημείωσε πως αυτό μπορεί να μην γίνει με αλλαγή στρατηγικής και απομόνωση κρουσμάτων και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Με τέτοια διασπορά του ιού οτιδήποτε την διευκολύνει θα έχει ως αποτέλεσμα να την παρατείνουμε, θα είναι δύσκολη μετά η αποκλιμάκωση αυτό υποστηρίζουμε οι υγειονομικοί» πρόσθεσε ο κ. Καπράβελος.

Παυλάκης

«Αν ανοίξουμε πρόωρα μπορεί να τριπλασιαστούν τα κρούσματα » ανέφερε μεταξύ άλλων ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως εξήγησε θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να φανεί πρώτα αν το επιδημικό κύμα αρχίζει να χαμηλώνει και τότε σιγά σιγά να αρχίσει μια αποσυμπίεση.

Τόνισε πως τα μέτρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή δουλεύουν και ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει Πορτογαλία αν ανοίξει απρόσεχτα.

Όπως ανέφερε στην Πορτογαλία «άνοιξαν μια βδομάδα παραπάνω από την Ελλάδα και είχαν φοβερό επιδημικό κύμα με αποτέλεσμα να τραβήξουν μεγάλο κύμα που είδαν και έπαθαν να το κατεβάσουν. Η Ελλάδα κινδυνεύει να πάθει το ίδιο».

Σημείωσε πως μπορούν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως το τρίτο κύμα στην Ελλάδα έχει κρατηθεί πολύ χαμηλά.

Μόσιαλος

Κίνδυνος να πάμε πάλι από την αρχή στην πανδημία, λόγω των μεταλλάξεων που θα προκύψουν, όσο καθυστερούν οι εμβολιασμοί ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Δημόσιας Υγείας, καθηγητή Πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλία Μόσιαλο.

Ο κίνδυνος μπορεί να είναι υπαρκτός σύμφωνα με τον καθηγητή, όμως το δυσμενές αυτό σενάριο δεν θα ευοδωθεί πιθανότατα. Εξάλλου, ήδη οι φαρμακευτικές προετοιμάζονται, είτε με την επικαιροποίηση των εμβολίων, είτε με το ενδεχόμενο τρίτης, αναμνηστικής, δόσης.

Ο καθηγητής, διαβλέπει όμως και ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το οποίο θα πλήξει τους αρνητές των εμβολίων και ενδεχομένως και τα παιδιά για τα οποία δεν προβλέπεται ο εμβολιασμός ακόμη, καθώς τώρα διενεργούνται οι κλινικές μελέτες για παιδιά από 6 – 16 ετών. (Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών αναμένονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο). Σε κάθε περίπτωση όμως, το τέταρτο κύμα, δεν θα έχει τις δραματικές επιπτώσεις του τρέχοντος κύματος ή των προηγουμένων, καθώς αφορά μικρότερες ομάδες πληθυσμού και άτομα συνήθως κάτω των 30 ετών.

Εξαδάκτυλος

Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου υπογράμμισε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Είναι δύσκολες οι επόμενες 10 μέρες. Αν επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση, θα υπονομεύσουμε τις δραστηριότητες του καλοκαιριού. Ακόμα δεν είδαμε την επιπέδωση και την σταθεροποίηση που θέλουμε. Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο τυχόν άνοιγμα των δρατηριοτήτων νωρίτερα.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα «στις δραστηριότητες που φέρνουν εισόδημα στο σπίτι» προκρίνοντας την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, από αυτή των σχολείων.

«Για τα σχολεία υπάρχει ένα υποκατάστατο ανεπαρκές, ενώ για την κλειστή επιχείρηση δεν υπάρχει υποκατάστατο» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα που να είναι απολύτως ασφαλής.