Την στιγμή που στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν τα μέτρα στήριξης που θα χρειαστούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχει αρχίσει ο σχεδιασμός για τις φορολογικές δηλώσεις.
Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να αρχίσει είτε στα τέλη Απριλίου είτε αμέσως μετά το Πάσχα.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και το lockdown, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα αποπληρωμής σε οκτώ δόσεις. Υπό κανονικές συνθήκες για τα φυσικά πρόσωπα οι δόσεις ήταν 3. Το ίδιο μοντέλο – αυτό των 8 δόσεων – αναμένεται να ισχύσει και για τον ΕΝΦΙΑ (κανονικά αποπληρώνεται σε 6 ισόποσες δόσεις).
Κατά τις ίδιες πηγές, το «παράθυρο» πληρωμών των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει στο διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου. Αναμένεται να επιβεβαιωθεί αν θα προβλεφθεί η δυνατότητα έκπτωσης 2% σε όσους καταβάλλουν το συνολικό ποσό εφάπαξ, μια ρύθμιση που ίσχυσε το 2020.
Τα τεκμήρια και οι φορολογικές δηλώσεις
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποδεχθεί τις εισηγήσεις, φορέων, λογιστών και ειδικών ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση τόσο τα τεκμήρια, όσο και στις αποδείξεις.
Για τις επικείμενες φορολογικές δηλώσεις και τα τεκμήρια, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα δείτε μια ολιστική πολιτική της Κυβέρνησης σε ότι αφορά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πόσες θα είναι οι δόσεις, τι θα ισχύσει για τα τεκμήρια, τι θα γίνει με τις αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές και τι θα ισχύσει με το τέλος επιτηδεύματος για όσους είναι άνεργοι».
«Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να ενεργούμε έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη την υγειονομική κρίση. Πέρσι επιλέξαμε ένα κομμάτι να μην πληρώσει προκαταβολή φόρου και ένα άλλο να μην πληρώσει ένα μέρος της. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε το καλοκαίρι, καθώς φέτος έχουν ληφθεί και δύο μέτρα που δεν υπήρχαν πέρσι, που φέρνουν 1,5 δισ. ευρώ λιγότερης οικονομικής επιβάρυνσης, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης», είπε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ΑΝΤ1.
Οι αλλαγές στα τεκμήρια και τις e – αποδείξεις που επίκεινται πάντως θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα ισχύσουν για εφέτος και εν μέρει πιθανότατα για το 2022, για το διάστημα δηλαδή που η πανδημία φρενάρει την ομαλή λειτουργία της οικονομίας.
Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, κρύβουν παγίδα έξτρα φόρου για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Όπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των στοιχείων για τις δαπάνες που έκαναν πέρυσι οι φορολογούμενοι με πλαστικό χρήμα.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως «η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση».
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την πλήρη ποσοτικοποίηση των στοιχείων ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα επιβληθεί άδικα φόρος σε φορολογούμενους οι οποίοι δεν κατάφεραν λόγω πανδημίας να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές.
Για τα ενοίκια
Για τις μειώσεις ενοικίων, ο κ. Σταϊκούρας είπε «επιλέξαμε να κάνουμε διπλή πληρωμή, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η πληρωμή θα γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
Σήμερα, τελειώνει η διορία για τον Φεβρουάριο και δεν έχουν γίνει οι δηλώσεις για τον Μάρτιο. Θα πάρουμε τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, με αυτά θα γίνει η πληρωμή και για τον Μάρτιο και θα κάνουμε έλεγχο εκ των υστέρων. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 180 εκ. ευρώ και τον Απρίλιο θα είναι άλλα τόσα».
Αναφορικά με τυχόν εκκρεμότητες από προηγούμενους μήνες, ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι «θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δουν μέσω της πλατφόρμας που υπάρχει, μέχρι τα μέσα Απριλίου, τυχόν προβλήματα στις δηλώσεις για τα ενοίκια του 2021 και του 2020, ώστε να προβούν σε διορθώσεις και να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται».
Για την μείωση του ΕΝΦΙΑ
Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «εν πολλοίς η Κυβέρνηση έχει τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση, λέγοντας ότι πριν από την κρίση, ο φόρος μειώθηκε το 2019, μεσοσταθμικά κατά 22%. Όταν βγούμε από την κρίση, θα τηρήσουμε και την υπόλοιπη δέσμευση μας για το υπόλοιπο 8%, καθώς είχαμε εξαγγείλει μείωση του φόρου κατά 30%. Δεν μπορεί να καταργηθεί ο φόρος ακινήτων, χρειάζεται αναπροσαρμογή του φόρου ακίνητης περιουσίας σε περιοχές και ακίνητα που σήμερα δεν επιβαρύνονται».