Την εκτίμησή του ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του στη Βουλή.

Δεν θα υπάρχει κόφτης

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς για μη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόνισε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα στήριξης που εξήγγειλε χτες για την εστίαση έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα τους επαγγελματίες της εστίασης να προετοιμαστούν μέχρι να ανοίξουν.

«Δεν είπαμε ότι η ανάκαμψη θα έρθει αυτόματα. Θα χρειαστεί σημαντική υποστήριξη από το κράτος η επόμενη μέρα. Το πιλοτικό πρόγραμμα της εστίασης εκεί κατατείνει. Η εστίαση θα ανοίξει κατά την εκτίμησή μου μετά το Πάσχα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανφερόμενος στη δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα στήριξης της εστίασης τόνισε ότι «δεν θα υπάρχει κόφτης με βάση τον αριθμό των εργαζόμενων. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις αρκεί να έχουν μείωση τζίρου. Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει κανέναν κόφτη».

Θετική η ανταπόκριση των μικρομεσαίων

Ο πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ότι το εν λόγω πρόγραμμα «για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» έχει τη θετική ανταπόκριση του κλάδου της εστίασης.

«Επικοινωνήστε με τον κλάδο της εστίασης και δείτε πως είδαν αυτό το πρόγραμμα. Άκουσα μόνο θετικά σχόλια από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή που όπως τόνισε την έλαβαν πάνω από 65000 επιχειρήσεις της εστίασης, ενώ συμπλήρωσε ότι όλες οι επιχειρήσεις κάλυψαν τις ανάγκες τους από διάφορα άλλα προγράμματα στον ένα χρόνο της πανδημίας.

«Με μεγάλη ειλικρίνεια είπαμε ότι το κράτος δεν μπορεί να αναπληρώσει όλη τη ζημιά σε μια εξωγενή κρίση που δεν προκαλέσαμε, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της ύφεσης η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της μικρομεσαίας επιχείρησης» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιδότητη 330 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι χτες ανακοινώθηκε ότι θα τρέξουν οι αξιολογήσεις και οι εγκρίσεις των αιτήσεων των επιχειρήσεων της εστίασης που εντάσσονται στη δράση επιδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Με βάση αυτή περίπου 34.000 επιχειρήσεις απ’ τις 77.000 συνολικά που έχει ο κλάδος αναμένεται να λάβουν μία σημαντική ενίσχυση που θα φτάνει το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους.

Δικαίωμα για την επιδότηση θα έχουν και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Επίσης θα έχουν δικαίωμα και οι επιχειρήσεις που μπορεί να μην έχουν ως κύριο ΚΑΔ αυτόν της εστίασης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται απ’ αυτόν.

Προσοχή! Η δράση αναμένεται να παραμείνει ανοικτή ως τις 31 Ιουλίου προκειμένου και να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις, σε τουριστικούς προορισμούς.

Κριτήρια ένταξης

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Υποβολή αιτήσεων

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021.  Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Επισημαίνεται ότι:

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ως  δράση πανδημίας, θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δικαιούχοι

Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση της εστίασης στη Δράση είναι να έχει δηλώσει απώλεια τζίρου 30% και πάνω το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που συστάθηκαν εντός του 2019 η σύγκριση θα γίνει με βάση τον ίδιο αριθμό ημερών που λειτούργησε η επιχείρηση κατά την πρώτη χρήση. Οι επιχειρήσεις δε που συστάθηκαν εντός του 2020 αυτοδικαίως εντάσσονται στη Δράση και άρα έχουν πρόσβαση στην επιδότηση.

Σύμφωνα με τη Δράση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν αναλώσει την επιχορήγηση ως το τέλος της χρονιάς, κάτι που θα ελεγχθεί απ’ τις Αρχές με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα έξοδα που οι επιχειρήσεις θα δηλώσουν.

Σε ποιες περιπτώσεις θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα

Στην περίπτωση που δεν αναλωθούν τα Κεφάλαια ως το τέλος της χρονιάς τότε θα ζητηθεί η επιστροφή τους. Επίσης θα ζητηθούν πίσω εφόσον διαπιστωθεί ότι:

α) το ποσό της ενίσχυσης υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών για «αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας», «Λοιπές εισαγωγές εκτός επενδυτικών αγαθών (πάγια)» και «ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών» στο έντυπο των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021 (κωδικοί 361,363, 364)

β) το άθροισμα του ποσού της χρηματοδότησης που έχει λάβει η επιχείρηση απ’ το Κράτος απ’ τη συγκεκριμένη αλλά και από άλλες δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν απ’ την πανδημία υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον κωδικό 367 («Σύνολο Φορολογητέων Εισροών») των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.