Καθίζηση παρουσιάζουν τα οικονομικά της Εκκλησίας λόγω της πανδημίας αφού στο σύνολο των ναών και των Μητροπόλεων καταγράφεται πτώση στα έσοδα κατά 70 – 80%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 100%. Το παγκάρι της Εκκλησίας επηρεάστηκε σημαντικά, αφού οι ναοί είτε παρέμεναν κλειστοί για πάρα πολλούς μήνες ή λειτουργούσαν με ελάχιστη προσέλευση πιστών. Μοιραία αυτό προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και στα ιδρύματά της, ενώ υπάρχουν και ναοί που αδυνατούν να πληρώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Ο π. Βασίλειος Χαβάτζας, διευθυντής φιλοπτώχου ταμείου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι αξία έχουν ακόμη και τα 10 λεπτά που θα αφήσει ένας πιστός ανάβοντας ένα κερί για τη στήριξη απόρων και αδυνάτων, επισημαίνει ότι η πανδημία όπως προκάλεσε προβλήματα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, έχει πλήξει και την Εκκλησία. «Ολα είναι αλληλένδετα.
Η πτώση στα έσοδα είναι σχεδόν καθολική. Σκεφτείτε ότι οι εκκλησίες για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα ήταν κλειστές. Λειτουργούσαν δηλαδή χωρίς πιστούς. Ετσι, οι πόροι που συγκεντρώναμε για παράδειγμα από τον δίσκο που έβγαινε κάθε Κυριακή για το φιλανθρωπικό έργο, ή τα χρήματα που θα άφηνε κάποιος πιστός στο κυτίο του φιλοπτώχου, δεν υπάρχουν πια. Και βέβαια τα Χριστούγεννα δεν έγινε ο Ερανος της Αγάπης».
Παρόμοια εικόνα δίνει και ο αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, π. Γεώργιος Βαμβακίδης. Η πτώση στα έσοδα των ναών είναι πολύ μεγάλη κι αυτό – σημειώνει – δεν παρατηρείται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στα χωριά. «Ο κόσμος δεν πηγαινοέρχεται στα χωριά και έτσι δεν μπορεί να επισκεφτεί και τους ναούς. Για παράδειγμα στον δικό μου ναό, Γεννήσεως Θεοτόκου Γραμμένης Δράμας της Μητρόπολης Ζιχνών και Νευροκοπίου έχουμε πτώση κατά 70-80%. Ανάκαμψη είχαμε μόνο όταν οι εκκλησίες λειτούργησαν με προσέλευση πιστών, μετά το περσινό Πάσχα μέχρι τον Οκτώβριο».
Τα συσσίτια
Επιδείνωση στα έσοδα παρατηρήθηκε και από την παύση των συσσιτίων της Εκκλησίας με τη μορφή που παρέχονταν. Σε πολλές ενορίες τα συσσίτια στηρίζονταν στην εθελοντική προσφορά των πιστών. Υπήρχαν δηλαδή πολλές κυρίες που μαγείρευαν το φαγητό. «Αναγκαστικά όμως σε πολλούς ναούς αυτό σταμάτησε για να μην υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τόσο των εθελοντριών όσο και των απόρων. Ετσι αναζητήθηκαν άλλοι τρόποι αγοράς έτοιμων φαγητών που επιβάρυναν όμως οικονομικά τις ενορίες» λέει ο π. Βασίλειος Χαβάτζας.
Παράλληλα, σε πάρα πολλά ιδρύματα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα έξοδά τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας υπάρχει μεγάλη ανάγκη για υλικά προστασίας (μάσκες, ειδικές στολές, αντισηπτικά) που σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση του προϋπολογισμού τους. Μειωμένα είναι και τα έσοδα που εισπράττουν κάποιοι ναοί από ενοίκια ακινήτων τους λόγω των οικονομικών δυσκολιών και αναστολών εργασίας των ενοίκων τους.
Η επιχορήγηση
. Υπό αυτά τα δεδομένα η Εκκλησία είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να συνδράμει μερικώς την Εκκλησία στις ετήσιες δαπάνες μισθοδοσίας του λαϊκού προσωπικού των εκκλησιαστικών φορέων, οι οποίοι είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι. Είναι το προσωπικό που βοηθά στην επιτέλεση του ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας. Τελικά χθες με τροπολογία στο κατεπείγον σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό αποφασίστηκε η έκτακτη επιχορήγηση στην Εκκλησία της Ελλάδος, Κρήτης, Δωδεκανήσων και σε άλλες θρησκείες για να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω του κορωνοϊού.