Να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα καθώς και να μην επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις ίδιες τρεις περιοχές εισηγήθηκε η επιτροπή λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr.
Η έκτακτη σύσκεψη που ξεκίνησε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής εξελίχθηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα, αφού παρά τις ανακοινώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα στις 5 Απριλίου, φαίνεται πως τα επιδημιολογικά δεδομένα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας προκάλεσαν δεύτερες σκέψεις στους επιστήμονες της χώρας μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που εισηγήθηκαν, τουλάχιστον σε αυτές τις τρεις περιοχές, να ανασταλεί το άνοιγμα των καταστημάτων και οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα συμβεί με την Αττική, η οποία επίσης βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».
Όλα αυτά, ενώ σήμερα η χώρα μας ανακοίνωσε 3.000 κρούσματα, ενώ ακόμα περισσότερες περιοχές εντάχθηκαν στο «βαθύ κόκκινο». Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, κατέγραψαν 350 και 141 κροιύσματα αντίστοιχα, ενώ ειδική αναφορά σε αυτές έκαναν κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, τόσο ο κ. Χαρδαλιάς, όσο και η κ. Παπαευγγέλου.
Με το τρίτο κύμα να βρίσκεται στην κορύφωσή του και τα νοσοκομεία να βρίσκονται εδώ και πολλές εβδομάδες στα όριά τους πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παίζουμε με τη φωτιά». «Σύμμαχος» του φονικού ιού αναμένεται να είναι και ο καιρός, αφού σύμφωνα με την πρόβλεψη από τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, το Σαββατοκύριακο αναμένεται… μίνι καλοκαίρι, ενώ τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, θα επιτραπούν και πάλι οι διαδημοτικές μετακινήσεις.
Αντιδράσεις από τους ειδικούς
Σε ότι αφορά το λιανεμπόριο ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στο MEGA, ο ιατρός ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία».
«Είναι παγκόσμια πρώτη το να ανοίγει μια χώρα στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Είναι επικίνδυνο. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων το πώς θα πάει ακριβώς» σημείωσε ο κ. Παυλάκης λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρει πίσω τα μέτρα που εξήγγειλε αν τα πράγματα ξεφύγουν.
«Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση» τόνισε ο γιατρός, σημειώνοντας ότι έλληνες πολίτες θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού και να μην αυξηθούν πολύ οι επαφές, πράγμα πολύ δύσκολο.
Ακόμα, ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι το άνοιγμα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζοντας «ότι δε θα είναι μεγάλη», ενώ τόνισε ότι το Πάσχα θα πρέπει να το περάσουμε με περιορισμούς.
«Θα πρέπει το Πάσχα να το ζήσουμε με περιορισμούς για να υπάρξει ένα καλό καλοκαίρι» κατέληξε ο γιατρός.
«Παίζουμε με τη ‘φωτιά’»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος καυτηρίασε τις αποφάσεις της επιτροπής αλλά και της κυβέρνησης για άνοιγμα.
Ο Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο OPEN παρουσιάστηκε λάβρος για το άνοιγμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πειραματιζόμαστε και παίζουμε με τη φωτιά μια ακόμη φορά», καταγγέλλοντας ότι «δεν τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα», ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι άκρως επικίνδυνη γιατί μπορεί να στοιχίσει τη ζωή του ασθενούς.
Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μίλησε για το τρίτο κύμα της πανδημίας και το άνοιγμα της αγοράς καυτηριάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να σηκώσει ρολά. Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι δεν είμαστε ακόμη σε φάση αποκλιμάκωσης, ενώ για τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από την Αττική, με το λεκανοπέδιο να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.
«Το σύστημα στην Αττική, έχει καταρρεύσει» τόνισε χαρακτηριστικά. «Το σύστημα από τη στιγμή που οι ανάγκες ξεπερνούν τις δυνατότητές μας, δεν αντέχει. Αναβάλλονται χειρουργεία, δεν υπάρχουν κλίνες. Αυτή είναι η ουσία, γιατί να το κρύψουμε;».
Πρόσθεσε ότι αποδείχθηκε πως η «στρατηγική άνοιξε-κλείσε δεν απέδωσε» ενώ σε ό,τι αφορά στο μείζον πρόβλημα με τις διασωληνώσεις και την έλλειψη ΜΕΘ κυρίως στην Αττική είπε χαρακτηριστικά ότι «η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι για τα μάτια του κόσμου όταν γίνεται σε έναν απλό θάλαμο. Δεν υπάρχει προσωπικό κατάλληλο για να περιθάλψει τον ασθενή. Μπορεί να κάνεις ζημιά στον ασθενή, αντί να τον περιθάλψεις. Είμαι κατηγορηματικός. Ο μηχανικός αερισμός, ο αναπνευστήρας, χωρίς να έχει ειδικευμένο προσωπικό να τον παρακολουθεί, νοσηλεύτρια ανά πάσα στιγμή, δεν είναι ποιοτική περίθαλψη αυτή. Αλίμονο αν αυτό είναι ποιοτική υγεία. Το εξιδεικευμένο προσωπικό είναι αυτό που θα σώσει ζωές».
Σε αρκετά υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο στα λύματα
Από την πλευρά του, για το ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης.
Όπως ανέφερε πριν 10 ημέρες υπήρχε μια μείωση της τάξεως 27% όμως οι επόμενες μέρες και βδομάδες ήρθαν να «διορθώσουν» αυτή την μείωση με αποτέλεσμα να παραμένουμε σε υψηλό ιικό φορτίο. «Ωστόσο από την αρχή του Μαρτίου που ήταν και η κορύφωση της πανδημίας έχουμε μια μεσοσταθμική μείωση περίπου στο 20% στα λύματα. Αυτό βέβαια δεν τεκμηριώνει τάση ύφεσης. Θα πρέπει να παρακολουθηθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους αυτά τα υψηλά επίπεδα θα πέσουν με αργούς ρυθμούς.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως παρακολουθείται αυτούς τους 2 μήνες ένα ισχυρό κύμα με υψηλό ιικό φορτίο που δεν δείχνει τάση ύφεσης και σε αυτό συμβάλουν πέρα από τις μεταλλάξεις, ο καιρός και η κόπωση των πολιτών και δήλωσε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα αλλάξει την συμπεριφορά του κόσμου.