Τον δρόμο για εξπρές και αυτόματες επιστροφές φόρων και ΦΠΑ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανοίγει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Μία από τις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου των 32 δισ. ευρώ είναι η επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ μέσω της ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών μεταξύ των φορολογικών υπηρεσιών και των επιχειρήσεων.
Η ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα περιορίσει την ανθρώπινη παρέμβαση και θα οδηγήσει στην αυτοματοποίηση των επιστροφών του ΦΠΑ, που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς η οποία διψάει για ρευστότητα, ειδικά τους τελευταίους μήνες που στροβιλίζεται στη δίνη της πανδημίας. Οπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 70% των επιστροφών φόρων έχουν κολλήσει στις εφορίες καθώς εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2021 οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αν και μειώθηκαν κατά 59 εκατ. ευρώ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στα 577 εκατ. ευρώ, με 7 στα 10 ευρώ των «φεσιών» και συγκεκριμένα τα 406 εκατ. ευρώ να εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Το πρώτο βήμα για την άμεση επιστροφή φόρων γίνεται με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData τα οποία, μετά και την τελευταία παράταση που δόθηκε, θα είναι υποχρεωτικά από την 1η Ιουλίου 2021. Με το νέο σύστημα η Εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
Ψηφιακός έλεγχος
Ειδικότερα, η λίστα των έργων και των μεταρρυθμίσεων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης, που έχει αναλάβει να «τρέξει» η ΑΑΔΕ με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνει τη διευκόλυνση του ψηφιακού ελέγχου των συναλλαγών, την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τα πληροφοριακά συστήματα της Φορολογικής Διοίκησης και την αξιοποίηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των ψηφιακών εφαρμογών για την αυτόματη προσυμπλήρωση των περισσότερων στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις.
Ψηλά στις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ βρίσκεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS αλλά και των τιμολογήσεων με τις φορολογικές και ελεγκτικές Αρχές, με θέσπιση κινήτρων για την προσαρμογή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις νέες απαιτήσεις και στην προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού.
Στους κεντρικούς στόχους της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται η ψηφιακή αναβάθμιση των φορολογικών Αρχών με στόχο τον εντοπισμό εστιών φοροδιαφυγής μέσω της ενεργοποίησης προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε χρόνο-εξπρές να καταγράφεται όλο το φάσμα των κινήσεων των φορολογουμένων και έτσι οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση αντιπαραβάλλοντάς τα με τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει στην Εφορία για να διαπιστώνουν αν είναι ειλικρινείς ή αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις συναλλαγές, τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές κινήσεις. Το έργο όπως αναφέρεται στο κείμενο του Εθνικού Σχεδίου θα διευκολύνει τον ψηφιακό έλεγχο των οικονομικών συναλλαγών, θα αυξήσει την οικειοθελή συμμόρφωση, την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού και θα συμβάλει στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.