Νέα τροπή στις έρευνες για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη δίνουν τα ευρήματα από τις έρευνες.
«Ο Σήφης πάλεψε για τη ζωή του» αναφέρει η σύζυγός του, Μίνα Παπαθεοδώρου. «Τον χτύπησαν άγρια. Η ιατροδικαστική έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που φωνάζαμε από την αρχή. Τον δολοφόνησαν! Δεν έπεσε μόνος του στη θάλασσα. Να βρουν τους δράστες και να πληρώσουν για το έγκλημά τους…» συνεχίζει.
Με αυτά τα λόγια ξέσπασε στον στενό οικογενειακό της κύκλο η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων συμπερασμάτων της ιατροδικαστικής έκθεσης που πραγματοποίησε η Χαρά Σπηλιοπούλου, καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ.
Φως στα αίτια του θανάτου του
Η Realnews παρουσιάζει ολόκληρη την ιατροδικαστική έκθεση, που ρίχνει φως στα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκε τραγικό θάνατο ο Σήφης Βαλυράκης, καθώς περιγράφει άγνωστα μέχρι στιγμής χτυπήματα στο σώμα του θύματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε βρεθεί νεκρός το βράδυ της Κυριακής 24 Ιανουαρίου 2021 στην περιοχή Πεζονήσι της Ερέτριας ενώ είχε βγει για ψαροντούφεκο με το μικρό του φουσκωτό, με αυτόπτη μάρτυρα να περιγράφει τον άγριο τσακωμό που είχε νωρίτερα ο 77χρονος πολιτικός με καπετάνιο αλιευτικού σκάφους, ο οποίος ακόμη δεν έχει εντοπιστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ αρχικά στις καταθέσεις τους στο Λιμεναρχείο Ερέτριας οι επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής είχαν αναφέρει ότι δεν είχαν βγει για ψάρεμα εκείνη την ημέρα, στη συνέχεια οπτικό υλικό από κάμερες αποκάλυψε ότι τουλάχιστον τρεις από αυτούς είχαν βγει εκτός λιμένα.
«Αν δεχθούμε ότι οι δύο από τις κακώσεις του προσώπου έχουν προκληθεί από προπέλα σκάφους, τότε απομένει να βρεθούν τα λοιπά όργανα με τα οποία έχουν προκληθεί οι λοιπές κακώσεις. Σε περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις των οργάνων αυτών, θα γίνει συμπληρωματική (ιατροδικαστική) έκθεση με τη σχετική αξιολόγηση» αναφέρει το πόρισμα που διενήργησε η ιατροδικαστής Χ. Σπηλιοπούλου.
Στο πόρισμα σημειώνεται πως «από την τοξικολογική εξέταση δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη κάποιας τοξικής ουσίας ή οινοπνεύματος, ενώ το μυοκάρδιο δεν παρουσιάζει εικόνα πρόσφατης ισχαιμίας ή εμφράγματος, πρόσφατου ή παλαιού».
Στην έκθεση της κυρίας Σπηλιοπούλου γίνεται αναλυτική περιγραφή των κακώσεων και των τραυμάτων που διαπιστώθηκαν στην κεφαλή, στον τράχηλο, στον κορμό, στα άνω άκρα (αριστερός αγκώνας, παλαμιαία επιφάνεια αριστερής άκρας χειρός) και στα κάτω άκρα. Στο ερώτημα «πώς επήλθε ο θάνατος», το πόρισμα αναφέρει πως «η αρχική αιτία θανάτου είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και η διατομή των αγγείων του τραχήλου (αριστερά). Αν δεν είχαν προκληθεί οι κακώσεις, ο θάνατος δεν θα επήρχετο από πνιγμό. Το μόνο βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι το άτομο βρέθηκε στο νερό ζωντανό και με τις εισπνευστικές κινήσεις εισρόφησε θαλάσσιο ύδωρ».