Το χρονοδιάγραμα των παραδόσεων εμβολίων για το επόμενο τρίμηνο παρουσίασε κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Χωρίς να μπορέσει να πει με ακρίβεια το πότε αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18-59 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι τέλος Μαϊου θα αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Μάλιστα, όπως τόνισε, θα έχουμε καλύψει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εντός του Ιουνίου, με βάση και τις συμφωνίες της χώρας μας για προμήθειες των εμβολίων.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ακόμα ότι μέχρι το τέλος του Απρίλη στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί όσοι είναι άνω των 60 ετών. Επίσης εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πολιτών που έχουν νοσήματα αυξημένου κινδύνου και έπειτα θα ανοίξει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.
Πόσα εμβόλια περιμένουμε
Σύμφωνα με το πλάνο των παραδόσεων των εταιριών μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου θα έχουμε 7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων επιπλέον.
Αναλυτικότερα τα στοιχεία με τις δόσεις που περιμένουμε ανα μήνα:
Τον Απρίλιο:
Pfizer 1.100.000 δόσεις
Astra-Zeneca 450.000 δόσεις
Johnson 70.000 δόσεις
ΣΥΝΟΛΟ: 1.620.000 δόσεις
Τον Μάιο:
Pfizer 1.550.000 δόσεις
Astra-Zeneca 450.000 δόσεις
Johnson 300.000 δόσεις
Moderna 100.000+ δόσεις
ΣΥΝΟΛΟ: 2.400.000 δόσεις
Τον Ιούνιο:
Pfizer 1.700.000 δόσεις
Johnson 960.000 δόσεις
Astra-Zeneca 450.000 δόσεις
ΣΥΝΟΛΟ: 3.110.000 δόσεις
Τέλος Ιουνίου θα έχουμε επιπλέον 7.130.000 δόσεις εμβολίων και θα έχουν γίνει 5.000.000 εμβολιασμοί.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε χθες ότι ήδη έχουν γίνει 1.395.000 δόσεις με το εμβόλιο της Phizer στη χώρα μας, 128.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Moderna και 346.876 με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Aπό τα ραντεβού που έχουν κλείσει ως τώρα για εμβολιασμό, το 67% αφορά το εμβόλιο της Pfizer, το 25% το εμβόλιο της AstraZeneca και 8% το εμβόλιο της Moderna.
Όπως ανέφερε επίσης, από τις 27 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου, το ποσοστό εμφάνισης πολιτών για εμβολιασμό είναι 97% για το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna και 94% για το εμβόλιο της AstraZeneca. Όσον αφορά τις ακυρώσεις των ραντεβού, αυτές φτάνουν στο 1% για τα εμβόλια της Phizer και Moderna και 3% για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Παραμένει ο προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca
Θρόμβωση και θρομβοπενία είναι οι δύο ιδιαίτερα επικίνδυνες παθήσεις για την υγεία μας με τις οποίες ταυτίστηκε το εμβόλιο της AstraZeneca, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στον κόσμο και πονοκέφαλο στους επιστήμονες.
Η ανησυχία είναι διάχυτη και στη χώρα μας. Μάλιστα αυτό το κύμα φόβου ενδυναμώθηκε πριν μερικές μέρες όταν μία γυναίκα 65χρονών κατέρρευσε και πέθανε έξω από το εμβολιαστικό κέντρο στην Αθήνα, λίγη ώρα αφότου έκανε το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Χθες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι ένα από τα περιστατικά πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας του εμβολίου της AstraZeneca, με εμφάνιση θρόμβωσης και θρομβοπενίας έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ στην Ελλάδα. «Ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι από τα πρώτα περιστατικά που έχουν συμπεριληφθεί στο σύνολο των περιστατικών που εξετάζονται πανευρωπαϊκά. Αυτό το περιστατικό αναφέρθηκε στη χώρα μας σε σύνολο 346.000 δόσεων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca».
Η ίδια πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστική εξηγώντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που εξακολουθεί να παρακολουθεί το ζήτημα, αναφέρει ότι υπάρχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων. Κάτι που υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία.
Επεισόδια
Αυτά τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που εμφανίστηκαν πρώτα στη βορειοδυτική Ευρώπη, αφορούν σε σοβαρά περιστατικά που παρουσιάζονται ως συνδυασμός φλεβικής θρόμβωσης (περιλαμβανομένων ασυνήθιστων περιοχών όπως η θρόμβωση φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και η θρόμβωση των μεσεντέριων φλεβών) ή αρτηριακής θρόμβωσης, με συνοδό θρομβοπενία.
Η πλειονότητα αυτών των περιστατικών εκδηλώθηκαν εντός των πρώτων επτά έως δεκατεσσάρων ημερών μετά τον εμβολιασμό και εμφανίστηκαν σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, ωστόσο αυτό μπορεί να αντανακλά την αυξημένη χορήγηση του εμβολίου σε αυτόν τον πληθυσμό. Σημειώνεται ότι κάποια περιστατικά οδήγησαν σε θάνατο.