Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.
Για τους δασικούς χάρτες μίλησε ο Τοπογράφος και Μηχανικός, Γ.Γ. ΤΕΕ, Ιωάννης Μαχίκας και εξήγησε τι μπορεί να κάνει κανείς αν χαρακτηριστεί το οικόπεδό του δασικός χάρτης.
«Ο δασικός χάρτης αναδεικνύει τον χαρακτήρα», τόνισε και υποστήριξε πως μέσω του δασικού χάρτη διεκδικείται από ελληνικό δημόσιο εν δυνάμει κυριότητα. Ακριβώς γι’ αυτό οι αγρότες που επιδοτούνταν, σε περίπτωση που δεν αλλάξει ο χαρακτήρας, χάνουν τις επιδοτήσεις του.
Στην Κρήτη διοργανώνονται ογκώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με καταλήψεις Δασαρχείων αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από αγροτικούς συλλόγους, φορείς και συλλογικότητες που αντιτίθενται στην υφαρπαγή της κρητικής γης.
Για το θέμα αυτό μίλησε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
«Πρέπει επιτέλους στη χώρα να αποκτήσουμε δασικούς χάρτες», υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι υπάρχουν σφάλματα που εντάσσονται στους χάρτες που έχουν αναρτηθεί. «Αυτά τα σφάλματα εμείς θα τα διορθώσουμε χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και χωρίς κόστος», σχολίασε.
Η παράταση δόθηκε για να γίνουν διορθώσεις στους χάρτες είπε ο υπουργός και τόνισε ότι δεν κινδυνεύει να χαθεί σπιθαμή κρητικής γης από ανθρώπους που νόμιμα την χρησιμοποιούν και την καλλιεργούν.