Το 2021 είναι γεμάτο από επετείους-ορόσημα. Μια από αυτές αφορά τη συμπλήρωση 180 ετών από την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας, του πρώτου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας, που θεμελίωσε τις δομές της ελληνικής οικονομίας και ανέλαβε διαχρονικά θεσμικό ρόλο στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Από τα πρώτα βήματα του σύγχρονου ελληνικού κράτους, καθώς ιδρύθηκε μόλις 20 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, μέχρι την ευρωπαϊκή ενοποίηση, η Εθνική διατηρούσε πάντα υποστηρικτικό ρόλο σε κάθε προσπάθεια και κάθε έργο. Και σήμερα, 180 χρόνια μετά, εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα, βοηθώντας ολόκληρες γενιές Ελλήνων να βρουν τους πόρους που θα τους επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν το όραμά τους.
Στους τρεις αιώνες τους οποίους διαπερνά η λειτουργία της, η Τράπεζα αναδείχθηκε ξανά και ξανά σε κομβικό παράγοντα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, υποστηρίζοντας τα μεγάλα δημόσια έργα και υποδομές και συνεισφέροντας στην άνθιση του πολιτισμού και την εξάπλωση της κοινωνικής μέριμνας.
Πρωτοπόρος από την πρώτη στιγμή
Όλα ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου του 1841, όταν ένα διάταγμα του Όθωνα Α’ έδωσε το πράσινο φως για την ίδρυση του πρώτου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας. Το όνομα αυτού: Εθνική Τράπεζα. Μέσα από τη λειτουργία της εισήχθη για πρώτη φορά ο θεσμός της τραπεζικής πίστης στο νεοσύστατο κράτος και εκδόθηκαν τα πρώτα χαρτονομίσματα – μια αρμοδιότητα που η Εθνική διατήρησε μέχρι και την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδας το 1928.
Στα χρόνια που ακολούθησαν την ίδρυσή της, η τράπεζα συνεχίζει να αναπτύσσεται μαζί με το ελληνικό κράτος. Στην πρώτη τριακονταετία, επεκτείνει τη λειτουργία της σε όλη τη χώρα, ενώ από τα μέσα του 19ου αιώνα αναλαμβάνει αποφασιστικό ρόλο στην εκτέλεση των μεγάλων έργων υποδομής, χωρίς τα οποία θα ήταν αδύνατη η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων. Ανάμεσα σε αυτά ανήκει και η δημιουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, η κατασκευή λιμένων και έργων οδοποιίας, αλλά και η ίδρυση ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Οδηγώντας την Ελλάδα στο σήμερα
Σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, αλλά και στις πρώτες δεκαετίες του 20ου, η Εθνική συμμετέχει στη χρηματοδότηση των απελευθερωτικών αγώνων που επέτρεψαν τη διεύρυνση των ελληνικών συνόρων. Ακόμη και σε αυτό το διάστημα, δεν παύει να προωθεί τις νέες τεχνολογίες. Το 1897, γίνεται ο πρώτος οργανισμός που συνδέει τηλεφωνικά τα επιμέρους καταστήματά του, ενώ η προσήλωσή της στην καινοτομία συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του αιώνα που ακολούθησε. Για παράδειγμα, στη διάρκεια της δεκαετίας του ’50, η Τράπεζα εγκαθιστά τα πρώτα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, το έργο της Εθνικής απλώνεται και στον πολιτισμό, με κορωνίδα του την ίδρυση το 1966 του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο έκτοτε λειτουργεί ως φορέας ανάπτυξης των γραμμάτων, των τεχνών και τις επιστήμης.
Μια ανθρωποκεντρική τράπεζα
Εκατόν ογδόντα χρόνια μετά, ολόκληρος ο κόσμος μας έχει αλλάξει. Όμως η Εθνική Τράπεζα παραμένει εδώ, ισχυροποιώντας διαρκώς τη θέση της και εισάγοντας διαρκώς καινοτομίες και στόχους στην τραπεζική αγορά.
Στηριγμένη στις ίδιες αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της από την ίδρυσή της, εξακολουθεί να συμμετέχει σε κάθε εθνικό εγχείρημα, να υποστηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την τεχνολογία, αλλά και να στέκεται δίπλα στην ελληνική κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Θέτοντας τον άνθρωπο στον πυρήνα της φιλοσοφίας της, εξακολουθεί να έχει ως κορυφαία προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πελατών της και τη δημιουργία ενός υγιούς, σύγχρονου και ανταγωνιστικού εργασιακού περιβάλλοντος. Ακόμη και κατά την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος μετασχηματισμού που της προσφέρει μια θέση ανάμεσα στους πρωτοπόρους της ψηφιακής εποχής, με καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα.
Γιατί στο τέλος της ημέρας, ο κεντρικότερος στόχος κάθε χρηματοπιστωτικού οργανισμού, θα είναι πάντα ο ίδιος: Να είναι η Τράπεζα πρώτης επιλογής για τους ανθρώπους της, τους πελάτες και τους μετόχους, αλλά και για την ελληνική κοινωνία. Και εδώ και 180 χρόνια, η Εθνική τον πετυχαίνει.