Δεν βλέπουν το φως στο τούνελ του κοροναϊού στο Μέγαρο Μαξίμου και το “στρατηγείο” με έδρα την Ηρώδου Αττικού αναζητά διακαώς να βγει από τη δίνη της πανδημίας, την ώρα που η επιδείνωση των υγειονομικών δεδομένων, η κόπωση της αγοράς και των πολιτών έχουν τρελάνει την πυξίδα της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων.
Οι νάρκες στον δρόμο του Μαξίμου δεν έχουν μόνο συστατικά “υγειονομικής κρίσης”. αφού τα ανοιχτά μέτωπα πληθαίνουν και έχουν πολιτικές προεκτάσεις με επικοινωνιακά φάουλ, αυτογκόλ με πολυφωνίες, διαφωνίες μεταξύ των επιδημιολόγων για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και με κερασάκι την υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη.
Οι αλλαγές στο μίγμα των περιοριστικών μέτρων-όπως και οι προαναγγελίες για άρση κάποιων μέτρων που τελικά εδώ και μήνες παίρνουν παράταση – αποτελεί πηγή προβλήματος για την εικόνα της κυβέρνηση, γεγονός που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Ο τόνος αισιοδοξίας που διαχέεται από στελέχη -για το πως θα είναι η καθημερινότητα μας μετά το Πάσχα – φαίνεται να αποτελεί κυβερνητική επιλογή, το οποίο όμως έρχεται σε αντίθεση, προς το παρόν, με τα στοιχεία των κρουσμάτων που καταγράφουν άλμα, όπως και με την κατάσταση από νούμερα των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Υψηλόβαθμα στελέχη μιλούν για άνοιγμα δραστηριοτήτων εντός του Απριλίου αλλά και πως παραμένει ο σχεδιασμός για την επαναλειτουργία του τουρισμού αρχές Μαΐου, άρα και θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.
1. Επικοινωνιακά αυτογκόλ
Οι προσδοκίες για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων -που ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαχέεται από στελέχη της κυβέρνησης χωρίς να επιβεβαιώνεται εδώ και μήνες- και η πολυφωνία λοιμωξιολόγων για το μίγμα των μέτρων, βαθαίνει το έλλειμμα πειθούς, αυξάνει την ψυχολογική κόπωση των πολιτών και προκαλεί ρωγμές στην αξιοπιστία και στην εικόνα του κυβερνώντος κόμματος. Η διαχείριση της πανδημίας αποτελεί πρωτόγνωρη κρίση όμως οι αντικρουόμενες τοποθετήσεις δυσχεραίνουν το έργο της κυβέρνησης και στέλνει μηνύματα κακής επικοινωνίας όπως για παράδειγμα το θέμα της απαγόρευσης της έναρξης του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα (μετά από εισήγηση των ειδικών) και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση.
2. Φoυρθιώτης
Σε μείζον πολιτικό θέμα έχει αναδειχθεί η υπόθεση και οι καταγγελίες για τον Μένιο Φουρθιώτη που ξεκίνησαν πριν κάποιες ημέρες και πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Ο αντιδήμαρχος Επικοινωνίας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, Χρήστος Τσεμπέρης προχώρησε σε καταγγελία που προκαλεί αίσθηση σχετικά με το γεγονός πως η ΕΛ.ΑΣ έχει προχωρήσει σε διάθεση περιπολικών και προσωπικού από διάφορα αστυνομικά τμήματα του λεκανοπεδίου για τη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη επί 24ώρου βάσεων. Στη συνέχεια ήρθαν στο φως και άλλες καταγγελίες, όπως από τον πρώην υπουργό Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ. Πλέον η κυβέρνηση θα προσφύγει άμεσα στον εισαγγελέα και θα ζητήσει να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της δυσώδους, όπως φαίνεται, δραστηριότητας του Μένιου Φουρθιώτη.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, κατήγγειλε ότι ο Φουρθιώτης με μπράβους εισέβαλε στο υπουργείο και απειλούσε επί πέντε ώρες. Υπενθυμίζεται ότι ο Φουρθιώτης καταγγέλλεται ότι προσπάθησε να στήσει κομπίνα και να πάρει λεφτά από πρόγραμμα δηλώνοντας ότι παίρνει μισθό 80.000 ευρώ όταν λίγους μήνες πριν ο μισθός που δήλωνε ήταν κάτω από 1.000 ευρώ.
«Έπρεπε να αντιδράσω και αντέδρασα. Άλλαξα τον νόµο κι έτσι µε το άρθρο 85 του νόµου 4764/2020 έβαλα πλαφόν 6.500 ευρώ κι έτσι κανείς ωφελούµενος του προγράµµατος δεν µπορεί να λάβει παραπάνω χρήματα. Είπα στη Βουλή ότι αυτό το κάνω γιατί διαπίστωσα καταχρηστικές συµπεριφορές. Κανείς δεν ασχολήθηκε µαζί µου τότε» τόνισε ο κ. Βρούτσης. Στον Φουρθιώτη καταλογίζουν την ύπαρξη δεκάδων εταιρειών αλλά και μια περίεργη υπόθεση σχετικά με εταιρεία που πωλούσε κινητά τηλέφωνα αλλά που δεν τα έδινε ποτέ.
Η υπόθεση περνά στα χέρια της Δικαιοσύνης η οποία θα κάνει φύλλο και φτερό τον Φουρθιώτη, όμως, η αντιπολίτευση συνεχίζει να επιτίθεται σφόδρα στην κυβέρνηση και να ζητά απάντηση στο ερώτημα: «Ποιος και γιατί κάλυπτε τόσο καιρό τον Φουρθιώτη».
3. Self test
Η κυβέρνηση ποντάρει στην δυνατότητα των υποχρεωτικών self test για το άνοιγμα της κοινωνίας και αποτελεί μεγάλο στοίχημα να λειτουργήσει το εν λόγω εγχείρημα αφού σχεδόν όλος ο οδικός χάρτης για τα σχολεία και τα καταστήματα πατά στα οικιακά τεστ. Τα τεστ έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία έως το τέλος της εβδομάδας. Μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και εκπαιδευτικοί θα είναι οι πρώτοι που θα μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να προμηθευτούν τα τεστ. Η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.
4. Εμβολιασμός
Κατά τους επόμενους μήνες το τοπίο η κυβέρνηση θέλει να είναι διαφορετικό. Το εργαλείο που λέγεται “εμβολιασμός” μπορεί να μετατραπεί σε βόμβα, αν τελικά προκύψουν προβλήματα ή καθυστερήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Από τον εμβολιασμό εξαρτάται όχι μόνον η πορεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ( άνοιγμα μετακινήσεων, ταξιδιών, κατανάλωση) αλλά και η επιβεβαίωση του ανοίγματος του τουρισμού. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα γίνει στις 15 Μάϊου. Ο εμβολιασμός των ατόμων 18-59 ετών εκτιμάται να ξεκινήσει στο τέλος Μαΐου και η κυβέρνηση προσδοκά να έχει καλύψει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εντός του Ιουνίου, με βάση και τις συμφωνίες για προμήθειες των εμβολίων. Μέχρι το τέλος του Απρίλη στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί όσοι είναι άνω των 60 ετών, ενώ εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πολιτών που έχουν νοσήματα αυξημένου κινδύνου και έπειτα θα ανοίξει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.
5. Αγορά
Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων – έστω και με χρονικούς περιορισμούς και μέτρα προστασίας – αποτελεί ρίσκο και η εβδομάδα θα είναι δείκτης για τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο. Θα φανεί αν το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να δέχεται πελάτες -έως την πλήρη άρση του lockdown- ή θα υποστεί νέο κλείσιμο και το φαινόμενο του ακορντεόν. H τροπή της πανδημίας ασκεί ισχυρές πιέσεις στην εικόνα του κυβερνώντος κόμματος που αναζητά εμβόλιο στη φθορά μέσω της αλλαγής περιοριστικών μέτρων, των κοινοτικών κονδυλίων από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, και φυσικά μέσω των έκτακτων βοηθημάτων σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πολύμηνο “κλείσιμο”.
6. Απασχόληση
Διεθνείς αλλά και εγχώριες μελέτες προβλέπουν πως η Ελλάδα μετά την πανδημία μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ανεργίας, των πτωχεύσεων, της αύξησης του δημόσιου χρέους, αλλά κυρίως ότι τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες να πνίξουν τους πολίτες. Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο με το υπουργείο Οικονομικών για τυχόν έκτακτες αλλαγές στο πακέτο στήριξης. Τα κρατικά ταμεία στηρίζουν κλειστές επιχειρήσεις και εργαζόμενους με τον λογαριασμό για το 2021 να ανεβαίνει στα 14 δισ. ευρώ ενώ το 2020 ήταν στα 24 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει την κρίσιμη μάχη του επόμενου τριμήνου έχοντας έναν οδικό χάρτη στήριξης της οικονομίας διοχετεύοντας με “καύσιμα” κρίσιμους κλάδους αλλά και ενισχύοντας επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα. Τα κύρια συστατικά σε αυτό το σχεδιασμό είναι η παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης για όσο διαρκεί το lockdown, οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και η χρηματοδότηση του κεφαλαίου εκκίνησης επιχειρήσεων προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν. Από τον Ιούλιο με Αύγουστο η Ελλάδα αναμένει τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ( 4 δισ. ευρώ) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.