Ένα φιλόδοξο νέο πενταετές έργο, που πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, θα αξιοποιήσει τη δύναμη της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μεταφέροντας την κορυφαία διεθνή τεκμηρίωση σε θέματα παιδικής ψυχικής υγείας από το Child Mind Institute των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη εξιδεικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης καθώς και ενός σύγχρονου μοντέλου φροντίδας, αναβαθμίζοντας την πρόσβαση των παιδιών στην προστασία και την ενδυνάμωση που χρειάζονται. Η νέα δωρεά πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων, η οποία στόχο έχει να συμβάλλει στην ενίσχυση και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.
Συνδυαστικά, οι τρεις άξονες του προγράμματος θα προσφέρουν παροχές και υποδομές για την επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόληψη, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των προκλήσεων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι, ενισχύοντας το κρίσιμο έργο των επαγγελματιών υγείας και παιδικής προστασίας ανά τη χώρα μας.
«Κάθε παιδί, ανεξαιρέτως, αξίζει να έχει πρόσβαση σε άρτιες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας –συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας για την ψυχική υγεία – και το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς ένα νέο μοντέλο στην προσπάθεια ενίσχυσης της ψυχικής υγείας των νέων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Η βαθιά και διεθνώς αναγνωρισμένη εμπειρία του Child Mind Institute, την οποία θα μοιραστεί και θα αναπτύξει περαιτέρω σε συνεργασία με τους Έλληνες συναδέλφους, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα θεμέλιο μίας πιο συστηματικής, επιστημονικά τεκμηριωμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση πραγματικών αναγκών, με τη νέα γενιά στο επίκεντρο».
Το πρόγραμμα θα παρέχει νέες ευκαιρίες για την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση επαγγελματιών παιδικής ψυχικής υγείας, καθώς και επαγγελματιών του ευρύτερου τομέα παιδικής υγείας και προστασίας, με στόχο την έγκαιρη πρόληψη, την προστασία και τη στήριξη παιδιών σε αυξημένο ρίσκο. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προβλέπεται η παροχή κλινικής εποπτείας από ειδικούς, καθώς και η δημιουργία συμβουλευτικής γραμμής για επαγγελματίες υγείας στα τρία νέα νοσοκομεία που σχεδιάζονται μέσω της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ στην Κομοτηνή, τη Σπάρτη και τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος αναπτύσσεται ένα νέο Κέντρο Αναφοράς για τη συνολική ενίσχυση του συστήματος παιδικής ψυχικής υγείας, με στόχο την κλινική υποστήριξη παιδιών και οικογενειών με αυξημΈένες και σύνθετες ανάγκες ψυχικής υγείας, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με τη διαχείριση και υποστήριξη περίπλοκων περιστατικών καθώς και την ανάπτυξη δικτύων και συνεργασιών με νοσοκομεία και φορείς ψυχικής υγείας ανά ολόκληρη τη χώρα. Τέλος, το πρόγραμμα θα εστιάσει στην ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών εργαλείων και ψηφιακών μέσων τήλε-ψυχιατρικής, για κλινικούς και ερευνητικούς σκοπούς του τομέα.
Το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει με συνέπεια το Child Mind Institute από την ίδρυσή του, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην παιδική ψυχική υγεία για περισσότερο από μία δεκαετία. Οι δωρεές του ΙΣΝ έχουν βοηθήσει τη σύσταση της ερευνητικής ομάδας του Child Mind Institute, την ανάπτυξη της μελέτης-ορόσημου Healthy Brain Network, την ανάπτυξη προγράμματος κατάρτισης σχετικά με το τραύμα για επαγγελματίες ψυχικής υγείας στη Βαλτιμόρη, καθώς και την παροχή κρίσιμων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ευεξίας σε σχολεία και εκπαιδευτικές κοινότητες της Νέας Υόρκης.
«Με θεμέλιο την πλούσια ιστορία και τη συνεργασία μας, έχουμε τώρα την απαράμιλλη ευκαιρία να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες παιδικής ψυχικής υγείας στην Ελλάδα», δήλωσε ο συνιδρυτής και Πρόεδρος του Child Mind Institute, Δρ. Harold Koplewicz. «Συνδυάζοντας την οραματική ηγεσία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την αποδεδειγμένη εμπειρία του Child Mind Institute, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα διεθνές μοντέλο φροντίδας που θα αλλάξει το τοπίο για τα παιδιά και τους εφήβους που αντιμετωπίζουν ζητήματα με την ψυχική τους υγεία στην Ελλάδα και αλλού».
Ακολουθώντας την ίδια προσέγγιση όπως και στους υπόλοιπους πυλώνες της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, με πίστη στη δύναμη της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, το νέο αυτό πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας της 2ης Απριλίου του 2021 μεταξύ του ΙΣΝ και του Υπουργείου Υγείας εκφράζει τη δέσμευση και των δύο μερών να εξασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί και θα προσαρμοστεί με βάση τις ανάγκες του εθνικού συστήματος ψυχικής υγείας, τη μέγιστη δυνατή εμβέλεια και την αποτελεσματική συνεργασία με θεσμικούς φορείς. Επιπλέον, εξασφαλίζει ότι το πρόγραμμα θα υιοθετηθεί και θα συνεχιστεί από το Ελληνικό Δημόσιο, μετά την ολοκλήρωση της πενταετούς δωρεάς του ΙΣΝ.
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο στην κατεύθυνση της πρόληψης, της ενίσχυσης και περαιτέρω ανάπτυξης της παιδικής ψυχικής υγείας σε όλη την ελληνική επικράτεια, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, επενδύοντας στο μέλλον της χώρας μας. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, καθότι θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για τα παιδιά μας και τη Δημόσια Υγεία ευρύτερα», δήλωσε η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.
Για την ανάπτυξη και υλοποίηση του προγράμματος, σε άμεση συνεργασία με το Child Mind Institute, θα συσταθεί στην Ελλάδα ένας νέος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με επικεφαλής τον Καθηγητή Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, Αργύρη Στριγγάρη, διεθνώς αναγνωρισμένο ειδικό στον τομέα, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ.
«Τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας προέρχονται από την παιδική ηλικία και ο αντίκτυπος των ψυχικών ασθενειών μπορεί να είναι καταστροφικός για τα άτομα που πλήττονται, τις οικογένειές τους και την κοινωνία στο σύνολό της. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία αναπηρίας στους εφήβους και η αυτοκτονία είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τον εφηβικό θάνατο», δήλωσε ο Δρ. Στριγγάρης. «Χτίζοντας πάνω στις υφιστάμενες υπηρεσίες και την σκληρή δουλειά των επαγγελματιών υγείας στη χώρα, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει πρότυπο για την επεκτάσιμη, υψηλής ποιότητας, τεκμηριωμένη παροχή φροντίδας. Θα το επιτύχουμε συν-αναπτύσσοντας νέες προσεγγίσεις με νέους από όλα τα υπόβαθρα, δημιουργώντας έτσι ένα καινοτόμο και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον στο οποίο η ψυχική υγεία μπορεί να ανθίσει».
Εκτός από σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, η Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων, σχεδιασμένων από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, στη Σπάρτη, στην Κομοτηνή και στη Θεσσαλονίκη. Μελλοντικά, το Κέντρο Αναφοράς για την Παιδική Ψυχική Υγεία προβλέπεται επιπρόσθετα να ενσωματωθεί στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, με την ολοκλήρωση και παράδοση του νοσοκομείου στο Ελληνικό Δημόσιο στα τέλη του 2025. Οι ασθενείς στα νέα νοσοκομεία της Σπάρτης και της Κομοτηνής θα επωφεληθούν, επίσης, από τις παροχές και τα εργαλεία του νέου προγράμματος ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.
Σχετικά με το Child Mind Institute
Το Child Mind Institute ιδρύθηκε το 2009, και είναι ο μοναδικός ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αφιερωμένος στη βελτίωση της ζωής των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και μαθησιακές διαταραχές, αλλά και των οικογενειών τους. Οι ομάδες του οργανισμού εργάζονται καθημερινά προκειμένου να προωθήσουν την επιστήμη της ανάπτυξης του εγκεφάλου, να παρέχουν τα υψηλότερα επίπεδα φροντίδας και να προσφέρουν τη δυνατότητα στους γονείς, τους επαγγελματίες και τους φορείς χάραξης πολιτικής, να στηρίζουν αποτελεσματικά τα παιδιά, όταν και όπου αυτά το χρειάζονται περισσότερο.Απότοφθινόπωροτου2018,το Child Mind Institute επέκτεινε την κλινική και κοινωνική του φροντίδα στην Bay Area του Σαν Φρανσίσκο, προκειμένου να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις τοπικές δυνατότητες των υπηρεσιών και στις αυξανόμενες ανάγκες για υποστήριξη ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.