«Ένας βουλευτής στους 300 να μην μπορέσει να ψηφίσει λόγω τεχνικού κωλύματος τότε θα πάσχει το σύνολο της ψηφοφορίας. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η επιλογή της επιστολικής ψηφοφορίας μπορεί να μην είναι τεχνολογικά προηγμένη αλλά δεν νοθεύει την ψηφοφορία. Την εξασφαλίζει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί παραβίασης του Κανονισμού της Βουλής στις ονομαστικές ψηφοφορίες κατά την περίοδο της πανδημίας.
«Μπορώ να παραδεχθώ ότι η μέθοδος δεν είναι σύγχρονη αλλά δεν νοθεύει την διαδικασία σύμφωνα και με το επιστημονικό συμβούλιο. Και δεν παραβιάζουμε τον Κανονισμό. Η διαδικασία είναι προστατευτική και για την υγεία και για την έκφραση γνώμης. Θα το ξεπεράσουμε το πρόβλημα Είμαι σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία Βουλής. Έχω την δική σας πίεση αλλά προς Θεού – δεν θέλω να υπαγορεύσω συμπεριφορές – η επιστολική ψήφος δεν συνιστά νόθευση», πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.
Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες, λόγω πανδημίας, έχει διευρυνθεί η δυνατότητα έκφρασης γνώμης δια επιστολικής ψήφου αντί αυτοπρόσωπης παρουσίας των βουλευτών προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής ενώ κορυφώνοντας την διαμαρτυρία του αποφάσισε να απέχει από όλες τις ψηφοφορίες.
Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας εξήγησε πως «Ο ρόλος μου εδώ και 13 μήνες είναι προστατευτικός για όλους και όλες και όχι ρόλος αντιδικίας και αντιπαράθεσης. Και μάλιστα απροσδόκητα προστατευτικός γιατί τους τελευταίους 13 μήνες όπως όλη η χώρα έτσι και η Βουλή έχει περιέλθει υπό την καταθλιπτική σκιά της πανδημίας. Όμως, δεν αποδειχθήκαμε απροσάρμοστοι».
Ο ίδιος υπενθύμισε πως τον Απρίλιο του 2020 και υπο την πανδημική έξαρση η Διάσκεψη της Βουλής έλαβε την απόφαση περιορισμού της φυσικής παρουσίας των βουλευτών και της δυνατότητας να μετέχουν στις ονομαστικές ψηφοφορίας εξ αποστάσεως με επιστολική ψήφο. Σημείωσε δε ότι η φυσική παρουσία Βουλευτών συνεπάγεται ταυτόχρονη παρουσία συνεργατών, αστυνομικών κ.α. Η απόφαση στηριζόταν σε γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου το οποίο έκρινε ότι η επέκταση της επιστολικής ψήφου είναι απολύτως σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής που προβλέπει στο άρ. 14 την λήψη έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας.
Υπο αυτό το πλαίσιο διευρυμένης λειτουργίας της επιστολικής ψήφου πραγματοποιήθηκαν στην Ολομέλεια 21 ψηφοφορίες με την συμμετοχή όλων των κομμάτων και για κρίσιμα ζητήματα όπως είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, νομοσχέδια και προανακριτική.
Ο κ. Τασούλας πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέτασαν την περίπτωση της τεχνολογικής λύσης ώστε κατά την διάρκεια των ονομαστικών ψηφοφοριών να εμφανίζονται στις οθόνες και να δηλώνουν την ψήφο τους. Ωστόσο όπως είπε, κατά την διαδικασία προσομοίωσης με την συμμετοχή 70 υπαλλήλων του κοινοβουλίου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λόγω χαμηλής ποιότητας δικτύου που έχουν αρκετές περιοχές. Μάλιστα ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε και με προσωπικό παράδειγμα: «για την συμμετοχή σε μια τέτοια διαδικασία απαιτείται ταχύτητα όχι κάτω από 50 Mbps. Στο σπίτι μου στην Κηφισιά έχουμε 30Mbps και μιλάμε για προάστιο της Αθήνας, όχι το Μέτσοβο».
«Ένας βουλευτής στους 300 να μην μπορέσει να ψηφίσει λόγω τεχνικού κωλύματος τότε θα πάσχει το σύνολο της ψηφοφορίας» εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε λέγοντας:
«Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η επιλογή της επιστολικής ψηφοφορίας μπορεί να μην είναι τεχνολογικά προηγμένη αλλά δεν νοθεύει την ψηφοφορία. Την εξασφαλίζει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Μπορώ να παραδεχθώ ότι η μέθοδος δεν είναι σύγχρονη αλλά δεν νοθεύει την διαδικασία σύμφωνα και με το επιστημονικό συμβούλιο. Και δεν παραβιάζουμε τον Κανονισμό. Η διαδικασία είναι προστατευτική και για την υγεία και για την έκφραση γνώμης. Θα το ξεπεράσουμε το πρόβλημα Είμαι σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία Βουλής. Έχω την δική σας πίεση αλλά προς Θεού – δεν θέλω να υπαγορεύσω συμπεριφορές – η επιστολική ψήφος δεν συνιστά νόθευση».
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης επέμεινε ότι η διευρυμένη χρήση της επιστολικής νοθεύει τις ψηφοφορίες υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις επι των νομοσχεδίων δεν λαμβάνονται από τους βουλευτές αλλά από τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών ομάδων που συγκεντρώνουν τις επιστολικές ψήφους. «Να εφαρμοστεί ο Κανονισμός ή οι νέες τεχνολογίες όπως γίνεται και σε ευρωκοινοβούλιο. Να σταματήσει η διαδικασία νόθευσης. Εμείς έχουμε πάρει την απόφαση και δεν θα συμμετάσχουμε ξανά σε ψηφοφορίες υπο αυτό το καθεστώς. Θα περιμένουμε η πλειοψηφία να αναλάβει την υποχρέωση της και να σταματήσει η απαράδεκτη μεθόδευση» είπε.