Σε νέες περιπέτειες που σχετίζονται με το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει μπει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον απόηχο των περιστατικών θρομβώσεων που ίσως σχετίζονται με τα εμβόλια και εν αναμονή των ανακοινώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Οι χαμηλοί ρυθμοί των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τις παρενέργειες συγκεκριμένων εμβολίων συνηγορούν ολοένα και περισσότερο πως η Ευρώπη δεν θα προλάβει να «χτίσει» ως το καλοκαίρι το «τείχος ανοσίας» που απαιτείται για να γίνει το μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει παρατεταμένα lockdown και περιορισμοί διαρκείας.
Η ελπίδα για επίσπευση των εμβολιασμών, την ώρα που Ισραήλ, ΗΠΑ και Βρετανία κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, δημιουργεί επίσης ανησυχίες για την οικονομία της Ευρώπης, πολλές περιοχές της οποίας -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- βασίζονται στον κλάδο των υπηρεσιών, με τον τουρισμό να κυριαρχεί στις νότιες χώρες της ηπείρου.
Αναμένοντας το πόρισμα του ΕΜΑ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένει να κάνει να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τη χρήση του εμβολίου Johnson & Johnson την επόμενη εβδομάδα, μετά την ανησυχία λόγω εμφάνισης σπάνιων, αλλά σοβαρών, θρομβοεμβολών.
«Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει της άποψης ότι τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών» ανέφερε ο Οργανισμός σε δελτίο τύπου.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, επεσήμανε ότι θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιος θα πρέπει να λάβει το εμβόλιο των Oxford/AstraZeneca, μετά από αίτημα της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδη.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αποτελεί το τελευταίο χρονικά τροχοπέδη στην εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ, καθώς οι χώρες περίμεναν να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν αυτή την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις δόσεις που έχουν λάβει, εκτός αν ο EMA αποφανθεί διαφορετικά.
Ο Οργανισμός δήλωσε ότι «επιταχύνει» την αξιολόγηση για το J&J, ωστόσο υπογράμμισε ότι κάθε χώρα της ΕΕ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες ασφαλείας για να αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχουν στα κράτη μέλη της ΕΕ τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη χρήση εμβολίων στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού».
Σταματά η ΕΕ τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson από το 2022;
Μέσα σε αυτό το κλίμα δυσπιστίας για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» υποστηρίζει πως η ΕΕ φέρεται να έχει αποφασίσει να μην ανανεώσει τα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων με τις δύο εταιρείες, το 2022.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με τους ηγέτες πολλών κρατών της ΕΕ αποφάσισε ότι τα συμβόλαια με τις εταιρείες που παράγουν αυτά τα εμβόλια δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους» αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι οι Βρυξέλλες θα επικεντρωθούν στη χρήση εμβολίων mRNA, όπως είναι της Pfizer και της Moderna.
Επισπεύδονται οι παραδόσεις από την Pfizer
Μάλιστα, λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με την BioNTech-Pfizer για επιτάχυνση της διάθεσης 50 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων τον δεύτερο τρίμηνο, ξεκινώντας τον Απρίλιο -μια κίνηση η οποία ενδέχεται να μην είναι καθόλου τυχαία και να σηματοδοτεί «στροφή» της ΕΕ στην επιλογή εταιρειών παραγωγής εμβολίων.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτές οι 50 εκατομμύρια δόσεις είχαν αρχικά προβλεφθεί για παράδοση το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Τώρα, είναι διαθέσιμες στο δεύτερο τρίμηνο.
«Αυτό θα αυξήσει τις συνολικές δόσεις της BioNTech-Pfizer σε 250 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο. Αυτές οι δόσεις θα κατανεμηθούν αναλογικά στον πληθυσμό, μεταξύ όλων των κρατών μελών. Αυτό θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ενοποίηση της διάθεσης των εκστρατειών εμβολιασμού» είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Η ίδια αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της Johnson & Johnson χθες. «Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν το προγραμματισμένο πρόγραμμα παράδοσης εμβολίων. Επομένως, είναι σημαντικό να δράσουμε γρήγορα, να προβλέψουμε και να προσαρμοστούμε όποτε είναι δυνατόν. Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη εμβολιασμών στην Ευρώπη, αυξάνοντας επίσης την προσφορά εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες» τόνισε.