Ερωτηματικά – τουλάχιστον- προκαλεί η κίνηση της τουρκικής ηγεσίας, να βγάλει για ταξίδι το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, ανήμερα της επίσκεψης Δένδια, στην χώρα.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Μυτιλήνης και δηλώνει ως τελικό του προορισμό, όπως φαίνεται από το marinetraffic, το λιμάνι Τάσουτζου της Σελεύκειας στη νότια Τουρκία.
Η χρονική συγκυρία της μετακίνησης του τουρκικού πλοίου προκαλεί ερωτηματικά, καθώς συμπίπτει με την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Τσαβούσογλου, και νωρίτερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες ανέβασε τους τόνους, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
«Εμείς στην Ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνομιλία με νέους.
Mάλιστα θέλοντας να αναδείξει και τις «υποχωρήσεις» που έχει κάνει η Άγκυρα τον τελευταίο καιρό για τα μάτια της ΕΕ, ο Ερντογάν ανέφερε: «Σε όλες τις διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο, αν δεν μπορούσαμε να έχουμε μια πιο «απαλή» προσέγγιση, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Αλλά δείξαμε κατανόηση και όταν ήρθε ο καιρός, αποσύραμε τα πλοία μας για να τα επιδιορθώσουμε».
Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες της Κύπρου για τις πολύμηνες έρευνες με γεωτρύπανα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ερντογάν υποστήριξε σύμφωνα με το AHaber: «Eίπαμε και κάτι ακόμα στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί, θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».