Δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε το αδύνατο ξανά στο Κυπριακό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι είναι χάσιμο χρόνου.
Δύο κυρίαρχα κράτη
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι πρέπει να μιλήσουμε για τη συνεργασία των δύο κυρίαρχων κρατών αντί να πιέσουμε κάτι που δεν θα γινόταν εξαρχής.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, o τούρκος υπουργός ρωτήθηκε για τις προσδοκίες της πενταμερούς στη Γενεύη και είπε πως «καθοδόν προς το Κραν Μοντανά είχαμε πει στους συνομιλητές μας ότι συζητούμε για την ομοσπονδία για τελευταία φορά».
«Τόσο τα ΗΕ και η ΕΕ που παρακολούθησαν τη συνάντηση εκεί, ήταν παρατηρητές. Θέλαμε ειλικρινά ένα αποτέλεσμα. Ως Τουρκία και ‘τδβκ’ έχουμε υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξε συμβιβασμός «λόγω της υπαναχώρησης της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κραν Μοντάνα, ειδικά σε θέματα που είχαμε συμφωνήσει προηγουμένως όπως στον καταμερισμό εξουσίας, με άλλα λόγια την πολιτική ισότητα».
Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «μου το εξήγησε πολύ καλά σε μια από τις συναντήσεις μας αργότερα. ‘Επειδή δεν θέλουμε να μοιραστούμε τίποτα με τους Τουρκοκύπριους, ο λαός μας δεν θέλει να μοιραστεί’».
«Θα καταστήσουμε σαφή τη θέση μας»
Υποστήριξε επίσης ότι «δεν υπάρχει ακόμη θετικό βήμα από την ελληνοκυπριακή πλευρά σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και την κατανομή των εσόδων, ακόμη και σε αυτό δεν υπήρξε συμβιβασμός».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως είχαν πει ότι δεν θα καθίσουν ξανά για να συζητήσουν ομοσπονδία και στη συνέχεια εισηγήθηκαν άτυπη συνάντηση 5 συν 1 στον ΟΗΕ για να δουν εάν υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση.
«Με τη συμμετοχή σε αυτή τη συνάντηση θα καταστήσουμε σαφή τη θέση μας», υπογράμμισε.
Στο παρελθόν, τόνισε, «υποστηρίζαμε όλες τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία ως τδβκ και Τουρκία», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε το αδύνατο ξανά, είναι χάσιμο χρόνου».
Υποστήριξε επίσης ότι «αυτή η σπατάλη χρόνου είναι προς το συμφέρον της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία χαίρει αναγνώρισης και ένταξης στην ΕΕ κατά τη διαδικασία».
Αντίθετα, «είναι η τδβκ που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες υπό περιορισμούς και εμπάργκο», κατά την έκφρασή του. «Εάν διαπραγματευόμασταν για άλλα 20 ή 30 χρόνια δεν θα υπήρχαν ακόμη αποτελέσματα για ομοσπονδία. Αρα δεν έχει νόημα να πιέζουμε για το αδύνατο», είπε ο τούρκος υπουργός.
«Δεν υπάρχει νόημα να μπούμε σε περιπέτειες»
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι τώρα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για την αρχή της κυριαρχικής ισότητας.
«Τα δύο κυρίαρχα κράτη μπορούν να συνεργαστούν με οποιονδήποτε τρόπο. Πρέπει να μιλήσουμε για τη συνεργασία των δύο κυρίαρχων κρατών αντί να πιέσουμε κάτι που δεν θα γινόταν εξαρχής. Γιατί η διεθνής κοινότητα πιέζει κάτι που δεν θα γινόταν;», διερωτήθηκε.
Συνέχισε, θέτοντας το ερώτημα: «Ποιος είναι σκοπός τους; Πρέπει να μας το εξηγήσουν αυτό. Ποια είναι η εγγύηση ότι κάτι που δεν έγινε εδώ και 53 χρόνια θα γίνει τώρα; Και όταν τους ρωτώ γι’ αυτό, δεν μου δίνουν καμιά απάντηση».
Γι αυτό, δήλωσε, «λέμε ότι χρειάζεται να διαπραγματευτούμε μια λύση δύο κρατών επειδή δεν υπάρχει νόημα να μπούμε σε περιπέτειες πάλι».
Είπε επίσης ότι «αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε επαφές με την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Πριν πάμε στην Γενεύη θα έχουμε την τελευταία μας συνάντηση στην Τουρκία με τον κ. Τατάρ και μετά θα πάμε μαζί στη Γενεύη».
Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ